Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551858
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

a ja twierdzę inaczej

użytkownik usunięty

Wielu Filmwebowiczów, obniżało ocenę poprzedniemu Batmanowi, za sceny walki. przeszkadzało im to, że są tak niewyraziste i nie wiadomo kto, kogo uderza i uważają to za błąd, a ja twierdzę inaczej. Moim zdaniem gdyby w tych czasach, ktoś chciał nakręcić przejrzyste sceny walki, to wyszedłby z tego batman i robin, a tak, pojawia się jak duch pomiędzy zbirami, robi zamieszanie, a potem widzimy wszędzie pełno nieprzytomnych lub nieżywych
ciał. Gdy jednak obejrzałem walkę w pociągu jeszcze raz, to już tam gdzie tak być nie miało, to da się odczytać kto daje cios, któremu, nawet jakiego rodzaju. I tak jest dobrze, bo tak jak ktos już tu stwierdził Nolan jest profesjonalistą i wie co robi. Mam nadzieję, że ta część nie zmieni tych scen.

ocenił(a) film na 10

To o czym piszesz wynika z faktu zastosowania w filmie Nolana stylu walk o nazwie Keysi, który sie dokładnie tym charakteryzuje czyli krótkimi i szybkimi uderzeniami, walce z kilkoma przeciwnikami naraz (gdzie nie każdy czeka na swoja kolej:P tylko dosłownie naraz)... bardzo dobrze widać na dodatkowym materiale z BB(polecam)...a dodatkowe krótkie i rwane ujęcia u Nolana jeszcze potęgują ta technikę i na pewno o to mu chodziło...Z tego co wiem w TDK ponownie Batman będzie posługiwał sie Keysi i wg mnie bdb:) Pozdr

ocenił(a) film na 10
Sammy_Jankis

Dobrze spotkać kilku zdroworozsądkowo wypowiadających się na temat TDK fanów, zamiast zgrai 'Dark knajtów' i 'de dżokerów', bo mnie już na tych ludzi szlag trafia.

Filo_20

sceny walki to bardzo delikatny temat trzeba go dobrze przemyśleć. Czy bardziej lubimy oglądać walki szarpane obiektywem kamery czy dokładne. Według mnie to i to . Trzeba tylko wyczuć balans powmiędzy obiema rzeczami. Dynamika jeszcze raz dynamika. eeehhh jak to powiedzieć zeby ten kto czyta zrozumiał. Batman obrywa poważną pięścią od bayna upadając podcina, go bayne upada, łapie batmana za ręke i rzuca nim w ściane, batman z daleka rzuca w niego batrangiem, bayne jest na chwile oślepiony, w tym czasie Batman rozpędza się i z rozbiegu i wyskoku dwiema nogami uderza go w korpus, bayne otwiera oczy batmana nie ma słychać tylko jego ochrypły śmiech i monolog gdzieś z dachu i znów uderza batman. Walka to artyzm rozumiecie o co chodzi trzeba wykorzystywać otoczenie mrok wszytko naraz w Batman begins nie było źle ale można to poprawić dodać więcej krwi brutalnośc mocniejsze uderzenia całym ciałem przecież tak walczy batman komiksowy. W koncu niech to będzie film dla dorosłych a nie dla dzieci dla dzieci to jest nemo a jak chcą zobaczyć brutalnego batmana to niech poczekają aż skonczą 18 - stke. pozdrowienia spadam