7,4 25 tys. ocen
7,4 10 1 24941
7,1 40 krytyków
Mudbound
powrót do forum filmu Mudbound

Doskonały film

ocenił(a) film na 9

Już dawno nie oglądałam aż tak przejmującego obrazu o rasizmie. Podziwiam Amerykanów (w przeciwieństwie do Polaków), że potrafią z taką szczerością rozliczać się ze swoimi demonami. Gdyby nie "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" na pewno zasługiwałby na Oskara. Wszystkie role aktorskie na najwyższym poziomie.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Haha rozliczać z demonami ?
Proszę cię...
To małe grzeszki, a nie demony...

ocenił(a) film na 9
mojlebpelenfilmow

To co w takim wypadku jest demonem?

ocenił(a) film na 3
Agatonik

Postacie jednowymiarowe, historia miałka, nie wiem co w tym wybitnego? A jeśli już poruszamy temat rasizmu to warto się zapoznać z takimi filmami jak "Detroit", "Mississippi w ogniu", "Zniewolony" czy nawet "Django". Ten film nawet nie ma podjazdu do tych przeze mnie wymienionych, bo oprócz tego, że historia w nich zwarta jest ciekawie skonstruowana, to całość nie jest poprowadzona w tak słaby sposób jak w "Mudbound". Nie prowadzą widza za rączkę. Scenarzysta "Mudbound" zawiódł. Monologi przy każdej możliwej okazji, które nic nie wnosiły do tego filmu. Równie dobrze mogły posłużyć za opis akcji w stylu - wzięłam prysznic, ubrałam się, zrobiłam kolację. Oczywiście szanuję Twoją opinię na temat tej produkcji, ale wydaje mi się, że oglądaliśmy inne filmy. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
DefinicjaStylu

Oczywiście doceniam filmy, które wymieniłeś i również szanuję Twoją opinię:)) Do mnie przemówił i mocno poruszył - po prostu inaczej odebraliśmy ten film. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
Agatonik

No i to jest odpowiedź na poziomie. Nikt nikogo nie przekonuje do swoich racji, bo gusta są różne. Ciebie film poruszył, mnie zirytował, a i tak można się dogadać. Szanuję. :)

ocenił(a) film na 10
Agatonik

Jakbyśmy mieli przenieść opowieść na polskie realia historyczne to czarną rodzinną byłaby rodzina polskich pańszczyźnianych chłopów a białą szlachta, prusacy albo żydzi.

ocenił(a) film na 9
pasza2

Troszkę tak. A Żydzi tłukli chłopów pańszczyźnianych? Byli ich niewolnikami? Pasuje mi najbardziej szlachta.

ocenił(a) film na 10
Agatonik

w XIX wieku po uwłaszczeniu chętnie dawali chłopom kredyty pod zastaw ich gospodarstw (na bardzo wysoki procent). Nie trudno się domyślić jak to się kończyło.