PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539}

Mulan

1998
7,7 170 tys. ocen
7,7 10 1 170168
7,5 52 krytyków
Mulan
powrót do forum filmu Mulan
Izabela727

Kiedy Mulan decyduje się iść na wojnę zamiast ojca, wtedy jest taka cudowna muzyka. No i wszystkie momenty z piosenką "I'll make a man out of you"

ocenił(a) film na 6
Hmm_Ciastko

To też jest moja ulubiona scena, i również uwielbiam tę piosenke, dałem 6/10, bez tych 2 rzeczy byłoby 5/10

FenrirLokeson

Tylko? o.o Jak dla mnie to jest najlepsza bajka, nie jakiś tam Król Lew...itd

ocenił(a) film na 6
Hmm_Ciastko

No cóż, nie znalazłem w niej nic takiego super by było 9, czy 10, moją ulubioną animacją Disneya jest film Zaplątani.

FenrirLokeson

To mi się z kolei tamten średnio podobał. Był przyjemny, ale nic więcej. Mulan chyba tak bardzo mi się podoba, bo podziwiam tę dziewczynę, w jakiś sposób ta bajka przypomina mi, że warto być odważnym :D

FenrirLokeson

A co sądzisz o animacjach: "Fantazja", "Piotruś Pan", "Król Lew", "Piękna i Bestia" i "Wielki mysi detektyw"?

ocenił(a) film na 6
Trojden

Z tych ktore wymieniles/as widzialem tylko Krola Lwa i Piekna i Bestie, obie pozycje sa swietne.

FenrirLokeson

Więc polecam obejrzeć pozostałe wymienione, są tak samo świetne.

Jestem facetem, zresztą nick Trojden jest typowo męski.

użytkownik usunięty
Hmm_Ciastko

Tak, to jest świetne!!!!

ocenił(a) film na 9
Izabela727

Moment bitwy w górach, niesamowita muzyka i scena kiedy armia się pojawia na skraju wąwozu i rusza szarżą w dół: http://www.youtube.com/watch?v=XlgdI88X7XQ
Potem także moment kiedy sokół przelatuje nad lawiną i ze śniegu wyłania się ręka Shan Yu, lidera Hunów.

ocenił(a) film na 8
maykell

masz racje ;) zawsze mam na tej scenie ciary ;) szczególnie wtedy gdy nad tą wielką armią leci sokół ;)

ocenił(a) film na 8
Izabela727

Mi chyba zapadło w pamięć z tych śmieśniejszych: jak Muszu mówi: "Smoka, kotku, smoka! Ja nie robię językiem tak (ruch jaszczurki:))" i jak Mulan pierwszy raz zobaczyła goła klatę Shanga.

ocenił(a) film na 10
Izabela727

jak dla mnie ta końcowa, gdy wszyscy ludzie padają na kolana przed Mulan. cudowna jest :)

Izabela727

Mnie rozwaliło jak Muszu mówi do świerszcza: Nasz mała dziewczynka idzie mordować; i ma wtedy taką minę. Albo ten najważnieszy duch widząc wydurnianie się Muszu robi taką minę "Z kim ja muszę pracować?"

adziacmg

Muszu jest najlepszy :D To jest właśnie ta scena, o której mówisz: http://www.youtube.com/watch?v=G0zcUWDHqkA
Jeszcze podobała mi się jego wypowiedź pod koniec: "Nasza mała dziewczynka dorosła i uratowała Chiny" :)
No i mam niesamowity sentyment do piosenki "Zrobię mężczyzn z was" :)

wild flame

Taak, o ten moment mi chodziło. Muszu wymiata.

Izabela727

Moment opuszczenia Mulan domu i w tej scenie ta muzyka cudowna :)

Izabela727

Każda scena z Mushu!

ocenił(a) film na 9
Izabela727

swatka, myślałem, że skonam :D

ocenił(a) film na 10
Izabela727

Swatka :) "Aby zadowolić swych przyszłych teściów musisz zachowywać się z godnością, (maluje sobie wąsy na twarzy, a Mulan leje herbatę na stół) taktem i szacunkiem."

ocenił(a) film na 8
Izabela727

Mulan pływająca z chłopakami. Zaiste, trudno w takiej sytuacji być Matą Hari...

Izabela727

Dwie sceny są najlepsze: gdy Mulan decyduje się iść na wojnę zamiast ojca i bitwa z Hunami w przełęczy, zwłaszcza zejście lawiny.

ocenił(a) film na 8
Izabela727

Powrót Mulan do domu i pojednanie z ojcem. Bardzo podobał mi się także moment, w którym Muszu powiedział do Świerszcza: "Ty jednak przynosisz szczęście!", aż mi się ciepło na sercu zrobiło :)

ocenił(a) film na 10
chlebwjajku

Najlepsza scena wg mnie hmmm... cały film :D nie no uwielbiam każdą scenę z Mushu :D no i każda scena z babcią a zwłaszcza ta w której mówi że i ona rusza na wojnę XD

rei_hino17

wiem, że stary temat, ale właśnie odświeżyłam sobie tę bajkę, jedną z moich ulubionych z dzieciństwa :)
numerem jeden są dwie sceny - jak Mulan ścina włosy i ucieka z domu - cudowna muzyka. i druga, jak naród pada na kolana, ach, za każdym razem jak oglądam, odtwarzam tę scenę po kilka razy :)
2. szarża Hunów

no i oczywiście sceny z Muszu, chociaż to zupełnie inna kategoria :)

ocenił(a) film na 8
Izabela727

"Spudłowałaś! Jak mogłaś spudłować?! Był o długość konia od Ciebieeee!" JEB! i lawina :D

użytkownik usunięty
Izabela727

Kiedy Muszu robi takie wielkie show, żeby się przedstawić Mulan, hahaha.
- Ty jesteś...
- Czarujący? Śliczny?
- Tyci.
- No jasne, bo jestem format kieszonkowy! Gdybym był normalnej wielkości twoja krowa zdechła by ze strachu - siad beczka!

Albo kiedy ją karmi przed treningiem:
- Bądź grzeczna, nie bij się, ale jak któryś ci podpadnie, to dołóż z pedy!
- Ale ja nie chcę nikomu dokładać.
- Nie mów z pełnymi ustami!

W ogóle Muszu wymiata, jest ekstra ;-)

ocenił(a) film na 9
Izabela727

Ja też lubię te sceny wymienione wyżej, ale najbardziej mi się podobało jak:
1. Muszu mówił za tym głazem: Kto jestem? Kto ja jestem? Jestem strażnikiem błądzących dusz. ( zaczyna wychodzić zza tego głazu) Jestem mocarny, ponętny i niezniszczalny Muszu. I wtedy koń Mulan zadeptuje Muszu. Lałam z tego :p
2.Mulan uderzyła Muszu i on mówi:
- To skandal. Dyshonor dla całej rodziny (...) dyshonor dla świerszcza, dyshonor dla krowy... XD
A z tych nie śmiesznych scen to jak Mulan śpiewała ,,Lustro" i jak uciekła z domu. *.*

użytkownik usunięty
Izabela727

Ja uwielbiam scenę, w której okazuje się, że Mulan jest kobietą. To jak tamten doradca rzuca ją na śnieg, nazywa "żmiją", jak Shang daruje jej życie... Cała ta scena jest tak emocjonująca, nie da się jej nie uwielbiać. Wow <3
Oczywiście scena jak Mulan ścina sobie włosy, kradnie ojcu miecz i zbroję oraz ucieka także jest genialna. I ta muzyka