PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539}

Mulan

1998
7,7 170 tys. ocen
7,7 10 1 170168
7,5 52 krytyków
Mulan
powrót do forum filmu Mulan

jesli chodzi o mulan z szangiem- uwazam okolicznosci ich 'polaczenia' za kompletnie bezsensowne i najgorsze w bajkowym uniwersum.

pytanie:
czy jesli jakis mezczyzna zna inna osobe przez XXX miesięcy i przez caly ten czas uwaza tą osobe za mezczyzne- jaki jest stopien prawdopodobienstwa ze w dniu, w ktorym dowie sie, ze to kobieta, stwierdzi ze ją kocha? (przepraszam za fatalne i niegramatyczne zdanie)
co do diabla jest z nim nie tak?

to jest po prostu skrajnosc w czystej postaci. nie wymagam od bajek pelnego realizmu i mam szeroki zakres tolerancji na rozne zboczenia, ale to jest... zbyt dziwne i nieprawdopodobne, zebym miala uznac to za 'piekne disneyowskie love-story'.

ocenił(a) film na 9
justarandomgirl

Masz trochę racji:) Uwielbiam Mulan i też nieco mnie to zdziwiło na
początku, ale jak się zastanowić to Mulan zrobiła na Szangu ogromne
wrażenie (bo też ile kobiet by było zdolnych do takich czynów;)) Kiedy
wkraczają do miasta widać jaki jest zamyślony i przybity, pewnie uświadomił
sobie, że ona kochała go od dawna. A w tym filmie głównym wątkiem nie miała
być miłość i pokazanie jak rozkwita... Tak więc Disney jest rozgrzeszony
ale nie za drugą część... Tam się zachowują już niczym małżeństwo z
20letnim stażem, nie pokazali narodzin ich miłości ani w pierwszym ani w
drugiej części. Dla mnie jednak i tak istnieje tylko jedynka, dobrze że nie
zrobili takiej masakry jak w Pocahontas 2...

kocioqwik

Szang był pod wielkim wirażeniem Pinga, no a jak się dowiedział, że to kobieta... to już było naprawdę coś. Kobieta jego najlepszym żołnierzem. Poza tym to nie było tak zaraz od razu. Była jeszcze ta cała historia z ratowaniem cesarza. Później Szang pojechał do niej. Mi się wydaje, że nie był wtedy jeszcze tak całkowicie w niej zakochany, pojechał tam chyba bardziej po to, żeby podziękować jej jak należy. Wtedy był nią zauroczony.

justarandomgirl

Bo to nie była taka typowa miłość jak w większości Disney'owskich bajek. Szang podziwiał Pinga, był mu wdzięczny za uratowanie życia i wielkie oddanie armii. Kiedy odkrył że to kobieta, zaczął patrzeć na nią innymi kategoriami. Na pewno zrobił na nim wrażenie fakt, że taka młodziutka, delikatna dziewczyna ryzykowała życie, by ratować ojca, na dodatek mimo że miała szansę odejść dzięki czemu nikt by nie odkrył oszustwa, nie zrobiła tego. No i jak poprzednicy moi wspomnieli, przecież jeszcze była ta sytuacja z cesarzem, Mulan mimo upokorzenia wróciła tam i uratowała ich. A to że Szang przybył do niej do domu, też nie oznaczało, że już ją kochał, to była delikatna sugestia autorów, że ich historia się nie urywa, tylko że prawdopodobnie coś tam jeszcze między nimi zaiskrzy.