mumie byly nie tylko w Egipcie ;P a jak juz poczatek opisu "mowi" jest to o mumii pochodzacej z Chin ;)
no, niby mumia to jest ciało zabalsamowane i w ogóle, ale 2 pierwsze części to Egipt, więc nie rozumiem, czemu przenoszą.
Bo to już się 'przejadło'.. ile można?
Poza tym armia terakotowa jest od jakiegoś czasu na topie (nawet w mniejszych polskich miejscowościach w muzeach prezentowane są rekonstukcje figur wojowników, o czym miałam możliwość się przekonać będąc w rodzinnym mieście kilka miesięcy temu)..
Pomysł na letnią przygodówkę całkiem niezły - też mumia ale jednak zupełnie coś innego. Wiele osób się skusi. Pewnie z egipską mumią już by tak nie było (bo, powtórzę siebie z początku tego posta: ile można?).
Wiesz czasami, to juz lepiej sie nie tlumaczyc, jak juz cos sie palnelo. Mowie to bez cienia zlosliwosci.
Bo wiesz Chiny sa teraz na czasie - mordują Tybetańczyków i urządzają olimpiadę, która będzie cenzurowana przez wszechmocne władze wiecznie żyjącej rewolucji komunistycznej! ;) Panstwo środka jest tak strasznie popularne na zachodzie, ze przebąkuje sie nawet o crossoverze ,,Mumi" i ,,Kung-Fu pandy". ;) Brawo zachód- nadal prymicje czerwonych morderców Pekinu... :(
Tu nie chodzi o Chiny na czasie. Nie wiem ludzie dlaczego światopogląd co niektórych ogranicza się jedynie do tego że "mumie są w egipcie". Mumie to nie tylko Egipt. Mumiami są nazywane wszelkie dobrze zakonserwowane złwoki ludzkie. Są mumie bagienne, lodowe, pustynne, rany Inkowie i Majowie też mieli takie sposoby pochówków że znajduje się do tego stopnia dobrze zachowane zwłoki iż można określić nawet co dany osobnik jadł na swój ostatni posiłek,jak również np w Palermo całe podziemia są wypełnione mumiami ludzkimi z dawnch czasów. To pojęcie nie ogranicza się tylko do Starożytnego Egiptu.
Moi kochani nie ograniczajcie się tylko do podstawowych opisów. Zasięgnijcie czasami fachowej literatury a nie wierzcie w przypowieści typu Mumia to Egipt i tyle chciałam powiedzieć. Pozdrawiam serdecznie.
Co do Chin to się zgadzam z Picardem są teraz wszędzie chinskie skutery samochody, jedzenie o olimpadzie już nie wspominając nawet mumię zaciągneli do siebie
Co do mumi dziś przyjęte jest ze mumią nazywamy dobrze zakonserwowane zwloki ludzkie przeważnie z ingerencją ludzką gdzie kolwiek by były i nie musi to być wcale Egipt choć z tamtąt to pochodzi.
A ja bym chciał żeby w 4 była mumia Lenina, byłoby mega mrocznie, słowiańsko, a w finałowej scenie Medjaj walczyliby przeciwko wskrzeszonym żołnierzom armii czerwonej zalegającym pola leningradu :)
,,ja bym chciał żeby w 4 była mumia Lenina, byłoby mega mrocznie, słowiańsko, a w finałowej scenie Medjaj walczyliby przeciwko wskrzeszonym żołnierzom armii czerwonej zalegającym pola leningradu :)"
O, tak! Przyznam,że pomysł świetny, a że komunizm tak jak Chiny ostatnio jest trendy wpływy do kasy wytwórnia miała by zapewnione. ;)
Dobra, mniejsza, że mnie nikt nie zrozumiał, ale przeciętnemu człowiekowi jak sie powie Mumia to kojarzy z Egiptem. Ja wiem, że mumia to zakonserwowane ciało, ale po prostu mi sie to z Egiptem kojarzy...
No ale nie ważne są skojarzenia tylko fakty. A dlatego akcja dzieje się w Chinach, a nie w Egipcie, żeby wreszcie było coś nowego. Przyznam, że jak dowiedziałem się o planach 3 części "Mumii" nie byłem zachwycony. To znaczy pomyślałem: "Znowu to samo". Ale poszedłem na coś tam do kina, zobaczyłem zwiastun i się pozytywnie zaskoczyłem :)
Nie,poniewaz smok wylacznie nasuwa i kulture chin,nieprawdaz!
Mumia kojarzy sie bezsprzecznie z Egiptem,ale jesli po mumii nastepuje slowo smok,to jest to mozliwe,aby lokalizacja byly Chiny.
Każdy ma inne skojarzenia, ale nikt nie używa tu wulgaryzmów :) :P BTW Tyle petycji, a olimpiada i tka się odbędzie. Normalnie bulwers. Zdetronizować rząd :D
ależ wszyscy zrozumieli:
1) "Mogę wiedzieć czemu zamiast Egiptu są Chiny :P"
bo wszystkim już się Egipt znudził
2) "Sam tytuł sugeruje EGipt, nie uwazacie ;) "
nie, "Grobowiec Cesarza Smoka" ewidentnie kojarzy mi się z Azją
proszę bardzo
Nie dziw się. Większość osób które choć czasem nie spały na historii po przeczytaniu tego,
"Mogę wiedzieć czemu zamiast Egiptu są Chiny :P. Sam tytuł sugeruje EGipt, nie uwazacie ;)"
po prostu krew zalewa i chcą sprostować.
Szczegółowa analiza nazwy filmu
"Mumia", jednymi z najstarszych zachowanych mumii są te chińskie, które chroniono na wielorakie sposoby między innymi nefrytowymi "zbrojami". poczytaj o nefrytowej księżniczce. Nie mówiąc o innych cywilizacjach, np: inkaskiej, judeochreścijańskiej i bizantyjskiej (vide niektórzy cesarze rzymscy). No i nie wspominając o czerwonym towarzyszu z kremla który został poddany mumifikacji. Nie chce mi sie wymieniac innych cywilizacji które to robiły, ale chinczycy chyba na podobną skale co Egipcjanie, bo w chinach jeszcze 60 lat temu były całe płaskowyże zjete przez kopce grobowcowe.
"Grobowiec"-w każdej kulturze występował a w chinach mają ich bardzo dużo. Jest nawet kilka których boją się otworzyć a są gigantyczne z powodu pułapek ( w stylu zbiorników rtęci mających zalać grobowiec po otworzeniu).
"Cesarza"-z cywilizacji mumifikujących zwłoki władców na większą skalę tylko chińczcycy używali tego tytułu. Ani Inkowie, ani egipcjanie, nie używali nazwy cesarz względem władcy.
"Smoka"- znajdź mi wzmiankę o tym że starozytni Egipcjanie słyszeli o smokach, mieli chociaż jeden ich posąg. Chińczycy montowali je na co drugim dachu.
posługujac się tylko i wyłącznie tytułem NIGDY nie wskazałbym egiptu jako miejsca gdzie rozgrywa się film. Sory, do cesarza można się czepiać że wiele cywilizacji używało tego tytułu, ale cesarz smok? Smok? W egipcie? Chyba za dużo amerykańskich filmów w których biegają mumię w białych bandażach oczywiście prosto z apteki wyprodukowane przez cudowny przemysł włókienniczy, którego wyznawcy Ozyrysa nie mieli. I naprawdę jak już palnełaś nie tłumacz głupio. Mam nadzieję że nie uraziłem, a jeśli tak przepraszam Cię najmocniej, ale takie ogólnikowe traktowanie historii naprawdę mnie denerwuje. To już podpada pod zulusów z XIX wieku w filmie 300 spartan. Przecież to drobnostka no nie? parę tysięcy kilometrów i kilkanaście wiekow, o co kaman? czepiam się no nie?
Do Camilli: Nie olimpiada tylko igrzyska olimpijskie, było to już wałkowane przy okazji ostatniego Asterixa. No a ten temat chyba mógłby już stracić popularność bo zostało wszystko wyjaśnione.
3) sprzedaż większej ilości biletów w chinach- bądż co bądź- w końcu film bazuje na ich legendzie. Co prawda w chinach mieszka niecały miliard ludzi co za różnica czy do kin pójdzie 0,2% czy 2 % populacji;D.
wsumie to tytuł mógłby być inny ... i też byłoby dobrze, bo to jakby coś innego niż poprzednie części mumi
Bohaterowie ci sami, no i znowu mumia tyle, że inna. A przecież nie ma tytułu "Mumia 3", więc samo to może świadczyć, że niby dalsza część ale o czym innym.
i może przy okazji nauczę parę osób co zrobić jak post jest za krótki: wystarczy wstawić parę spacji (zazwyczaj wystarczy ok pół szerokości okna do edycji postu)
I tak mnie do cholery nie rozumiecie. Mumia jak ktoś mówi to mi od razu sie kojarzy z Egiptem. I nie chodzi o żadną pieprzoną historię, czy inne rzeczy, po prostu mumię są kojarzone z Egiptem...