PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37117}

Nędznicy

Les misérables
1982
7,6 305  ocen
7,6 10 1 305
Nędznicy
powrót do forum filmu Nędznicy

... jaka kiedykolwiek powstała. Chociaż widziałam ten serial dosyć dawno, to jednak sceny takie jak wybuch powstania czy śmierć Valjeana wciąż mam przed oczami. I niezastąpiony Lino Ventura, nikt mu nie dorówna.

ocenił(a) film na 9
gaia_2

Zgadzam się. Oglądałam trzy wersje "Nędzników" i ta tylko odpowiada mojemu wyobrażeniu o książce. Ma taki specyficzny klimat, którego nie udało się stworzyć żadnej innej ekranizacji.

Black_owl

Dla mnie najciekawsza jest ta z Belmondo:
http://www.filmweb.pl/N%C4%99dznicy,1995,opisy,FilmDescriptions,id=34944

ocenił(a) film na 10
gaia_2

Najgenialniejsza sekwencja walk na barykadzie, jaką w życiu widziałam. Jeśli ktoś czytał książkę: "Demony nacierały, widma broniły się. Było to bohaterstwo nie na miarę człowieka" - nic dodać, nic ująć.

gaia_2

Szukam tej wersji z polskim lektorem lub choćby napisami, ale niestety bezskutecznie. :(

ocenił(a) film na 10
ellia2

Też szukam. Niestety tylko greckie napisy na yt http://www.youtube.com/watch?v=QFJZQC0WlwA
Nie znalazłem nawet angielskich napisów. A to zdecydowanie najlepsza ekranizacja. Pozostałe, które warto zobaczyć to z Jean Gabin i z Belmondo. Ale ta z Lino Venturą to mistrzostwo. Jeśli ktoś znajdzie ten film w wersji pl/eng lub choćby napisy to liczę, że da cynk.

gnom_2

No, greckie napisy mnie też raczej nie satysfakcjonują. :)

ellia2

Czy może masz tę wersję "Nędzników" z polskim lektorem? Widziałam inne wersje "Nędzników", ale tej - podobno świetnej - akurat nie! Będę wdzięczna za informację . Pozdrawiam.

IrenaSz

Ta wersja z polskim lektorem jest chyba nie do zdobycia.

ocenił(a) film na 9
ellia2

A mógłby ktoś dać linka, gdzie można to obejrzeć online za darmo? Wersja z greckimi napisami usunięta, innej nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc.

eagee

Tego nie ma nigdzie nawet za pieniądze, a co dopiero "za darmo". :)

użytkownik usunięty
ellia2

Widzę że ci zależy , to informuję że dziś film został wstawiony z lektorem pl 3,18GB na stronie / tnt torrent . info / bez logowania.

Dzięki, ale ludzie piszą, że to nie ta wersja filmu.

ellia2

Nie wiem co tam ludzie piszą, lecz właśnie tę wersję (z 1982 roku!) ściągnałem z lektorem z exsite

ellia2

Jest ta wersja z lektorem i w dobrej jakości.

gaia_2

Tylko wersja z 2018 roku z genialnymi Dominicem Westem, Olivią Colman, Davidem Bradleyem i Derekiem Jacobi jej dorównuje. Także Lily Collins, dotychczas cukierkowa, wstrząsająca jako Fantine. Polecam.