Na głębinie

Djúpið
2012
6,2 4,2 tys. ocen
6,2 10 1 4237
5,7 6 krytyków
Na głębinie
powrót do forum filmu Na głębinie

ten film to jest przeciez straszny gniot, zdjecia jeszcze ujdą i widac, ze ktos sie produkowal, aby warsztatowo jako-tako wyszedl - ale po za tym? Jak mowie - film o niczym - stworzony tylko chyba po to, zeby miec pretekst do pozdrowienia w koncowych napisach wszystkich rybakow - bo widocznie ich lubi, ale sie wstydzil zlozyc anons o tym do gazety... No nie wiem - jestem zagubiony... no film pozdrowienie, jak juz ktos napisal - praca zakonczeniowa studenta rezyserki - aby tylko pokazac swoje umiejetnosci.... ze sie potrafi.... No fajnie...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Devouer

Bez przesady, film w niczym nie porywa. Reporterski styl opowiedzenia historii na faktach nic nie wnosi. Ot taki fabularyzowany dokument. Od momentu katastrofy film niczym nie zaskakuje. Owszem - od strony warsztatowej scena przejścia przez lód jest dość charakterna, ale nie ratuje filmu. Nie widzę powodu aby wyzywać człowieka od kretynów i pisać o jego siusiaczku bo napisał negatywną wypowiedź o filmie w sposób dosadny... Do tego ten dodatek o pseudoznawczym tonie - ciekaw jestem co Ty wiesz o warsztacie filmowym :)
Masz coś do napisania o moim filmowym ignoranctwie również?

ocenił(a) film na 3
Wikus_Van_De_Merwe

PS
a tak a propos - duzo naprodukowales sie o mojej skromnej nicosci - i ani przez sekunde nie zdradzając chocby i jednego slowa do meritum tego wszystkiego - a mianowicie na temat tego "arcydziela"... Az jestem naprawde teraz ciekaw, jakich to achow i echow i jakich niezglebionych mądrosci nasza szanowna "rzesza filmowcow" sie w nim dopatrzyla... pardon: "dostrzegla" i "zrozumiala"?! Prosze sie nie krepowac i mnie glupiemu objawic choc ulamek tej swietej tajemnicy tego cudu nad cudami i w ogole choc troszeczke pokazac chociaz urąbek probki tej swojej spostrzegalnosci, a w ogole elokwencji - z jaką niewątpliwie podchodzi taka rzesza filmowcow jak ty - do takiego arcydziela - ktore mi glupiemu - o zgrozo - wydalo sie tylko takim zwyklym gniotem...#shame!
Kto wie - moze mnie nawet "rzesza filmowcow" przekona i zmienie zdanie? ;D

Devouer

Filmu nie widziałem ale chciałem zaczerpnąć opinii tych co go widzieli bo Kormakur zrobił parę fajnych filmów. Niewiele się dowiedziałem ale ciekawie się czytało waszą sprzeczkę. Pewnie bęcki by były w realu. Polacy tak mają, wrodzone zacietrzewienie, jak nie walczą z wspólnym wrogiem tak z braku laku leją się po pyskach między sobą.

nalogg

idealne podsumowanie dialogu :)

nalogg

Całe szczęście smycze są za krótkie ;). Kciuk w górę za komentarz!

nalogg

zaiste

Devouer

Nie martw się, wyszedłeś na buraka tylko troszeczkę : )

ocenił(a) film na 3
ter83

chlopie... wulgaryzmow to ty najpierw sobie w swoich wypocinach poszukaj...

I przestan doszukiwac sie empatii w krytyce filmowej, bo to nie jest zadne filozofowanie na temat potopionych rybakow czy wykolejonych kolejarzy, czy zwariowanych wariatow... W prawie kazdym dramacie filmowym, jest mowa o nieszczesliwych wydarzeniach, smutnych losach, ludzkich dramatach - wiec sie zastanow, czym ma byc recenzja czy krytyka filmu - ma ona mowic o filmie - czy ma byc elagią czy odą o ofiarach wszystkich ludzkich dramatow?

A jak ci tego brakuje, zaloz sobie swieczke na fejsie i tam sobie mozesz pochlipac - nawet na temat kazdej jednej mrowki, ktora napatoczyla mi sie pod kola...

Co za skonczony depp ey... :/

ocenił(a) film na 3
ter83

no widzisz, no super! Przyjąlem do wiadomosci, twoj punkt widzenia tego filmu - dlaczego nie mogles podobnie z moim postąpic, jest mi niestety zagadką...
Musisz to w koncu zaakceptowac, ze co czlowiek, to ma inny charakter, rozne od twojego spojrzenie na swiat, inaczej odbiera rzeczy czy osoby - lub ma po prostu inne priorytety. To co tobie wydaje sie wazne, innemu moze zwisac i powiewac - musisz przestac ludziom opowiadac, jak mają swiat oglądac, jak mają odczuwac - lub kogo i jak krytykowac bądz wynosic pod niebiosa... I tylko tyle... Trzymając sie pewnych malych zasad, zycie jest milsze i luzniejsze. Ono samo juz w sobie jest na tyle poje_bane, ze po co je sobie jeszcze utrudniac, albo? ;)

ocenił(a) film na 6
Reznik

za granicą chwalą film a u nas nagonka

użytkownik usunięty
ter83

Solidaryzowanie się z bohaterem to często popełniany błąd przy konsumpcji literatury tudzież filmów. W moim mniemaniu.

Coś w tym jest,zdaje sobie z tego sprawe.

ocenił(a) film na 6
Wikus_Van_De_Merwe

Film może za wiele nie wnosi jako tako do kinematografii bo jest momentami nudny, ale opowiedziana w nim historia, która jest na faktach(tych autentycznych:P) już tak. O gustach się nie dyskutuje ale podszedł bym na twoim miejscu z dystansem do tego... Film może był i nudny ale troszkę szacunku do zmarłych tam ludzi...
ps.@Devouer przegiąłeś z tymi włoskami na siusiaczku heheheh:):) może po prostu goli albo to twoje niedopatrzenie jak go podglądałeś;)

ocenił(a) film na 3
WujekChu1ek

czlowieku - z jakim dystansem, ja mam do filmu podchodzic i jaki ja mam miec szacunek do zmarlych ludzi? A czy ja cos o zmarlych ludziach pisalem? I jak bym ja mial z dystansem do filmu podchodzic - to po co w ogole mialbym do kina chodzic - po to sie je chyba kreci, zeby je oglądac - a nie zeby widzowie mieli do czegos podchodzic z dystansem... Cos ci sie chyba pokickalo!
Juz to wczesniej przeciez pisalem - przestancie sie ludzie doszukiwac empatii w krytyce filmowej, bo to nie jest odpowiednie dla niej miejsce tutaj, a po drugie ani dla zadnego filozofowania na temat potopionych rybakow czy wykolejonych kolejarzy, czy zwariowanych wariatow...
W prawie kazdym dramacie filmowym, jest mowa o nieszczesliwych wydarzeniach, smutnych losach czy dramatach ludzkich - wiec sie zastanowcie lepiej, czym jest w ogole recenzja czy krytyka filmowa - ma ona mowic o filmie - czy ma byc elagią czy odą o ofiarach wszystkich ludzkich nieszczesc? No co jest w koncu z wami?
Ludzie - jak chcecie czytac rzeczy z dystansem i poszanowaniem jakis ofiar - no to tu chyba jestescie nie tam gdzie trzeba...
A najlepiej by bylo, jak wam tego tak brakuje, to zalozcie sobie swieczke na fejsie i tam sobie mozecie przeciez pochlipywac ile dusza zapragnie - nawet nonstop 24 godziny na dobe - i nawet na temat kazdej jednej mrowki, ktora napatoczy mi sie pod kola... Dajcie zyc, no co wy?

ocenił(a) film na 6
Wikus_Van_De_Merwe

Czyt. film oparty na faktach,nie zaświadczysz tam kapitana hameryki, thora i innych spider manów oraz kosmitów a na pewno pokazów fajerwerków i pirotechniki. Nie lubisz takich filmów, nie oglądaj proste... Dałbym ocenę 4 gdyby nie był na faktach. ja skończyłem.
ps. Poczytaj w słowniku ze zrozumieniem, co to jest dystans do niektórych rzeczy, czego nie masz, nie podobał sie film zapomnij o nim i nie pokazuj innym jaki to nie szczęśliwy jesteś bo musiałeś oglądnąć ten film, bidulek...

ocenił(a) film na 6
WujekChu1ek

Dodam jeszcze, że skończyłem z tobą konwersacje ponieważ nie dojdziemy do konsensusu, jesteś uparty jak osioł... Tyle w temacie. nie pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
WujekChu1ek

ty chujek - to dawaj ten twoj adres - ja lubie sie zdziwiac jak bylbym bity - wypisujesz juz jakies rzeczy dokonane i ze widzisz juz jaki mocny jestem w gebie - no to ziomus - nic jak daj mi ten adres i sie mozemy przekonac - co ty ziomek na to? Do Szczecina nawet mi niedaleko - na weekend mial bym czas - mozemy sie ustawic co?

ocenił(a) film na 6
Wikus_Van_De_Merwe

Idź dziecko pograć w GTA, poza tym mama cię nie puści w tak daleką podróż "ziomuś".

ocenił(a) film na 6
Wikus_Van_De_Merwe

A tak poza tym nie bije ludzi bez powodu a tym bardziej bo mnie obrazili na forum, wyznaje kodeks Bushido i nie jestem jakiś tępym "dresem" spod monopolowego który daje wpier... komu popadnie... Trochę powściągliwości dzieciak...

Wikus_Van_De_Merwe

Bardzo dobrze, że za ten film nie wzieli się Amerykanie, bo byłby naszpikowany efektami specjalnymi i łódź pewnie by wybuchła, zamiast sobie spokojnie zatonąć. W wykonaniu Islanczyków wszystkie zdjęcia były kręcone "naprawdę", nie w żadnym basenie czy coś, ale na prawdziwym Atlantyku. Dzięki temu cały film emanuje realizmem. I stwiedzenie, że film jest o niczym jest bezsensowen, bo film opowiada o niesamowitej historii i niesamowitym człowieku - medycznej zagadce.

ocenił(a) film na 7
adziacmg

Spokojnie, jeszcze się Amerykanie za niego wezmą (patrz duńskie "Porwanie" i "Kapitan Philips").

ocenił(a) film na 8
Wikus_Van_De_Merwe

A gdzież to się kształciłeś, żeś taki znawca filmowego warsztatu, którego brak zarzucasz reżyserowi owego filmu? W «The Hollywood Reporter», albo chociaż w «Łódzkiej Szkole Filmowej »?