PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10020219}

Na pokuszenie zła

Spoonful of Sugar
2022
4,2 1,7 tys. ocen
4,2 10 1 1720
5,2 4 krytyków
Na pokuszenie zła
powrót do forum filmu Na pokuszenie zła

Powinno się wysyłać takie filmy na specjalne półki archiwum najbardziej nieudanych filmów. To nie horror tylko studium zaburzeń nań - każda tak skończy jak będziesz je źle traktował. Dawno nie widziałem czegoś tak nudnego gdzie by tak źle traktowano widza

Grzegorz_Lowicki

Dokładnie.

ocenił(a) film na 1
Grzegorz_Lowicki

Dokładnie tak, film na pewno dzielący widzów ale ja nie umiałem tego oglądać bez bólu. Gdy chcesz nakręcić film erotyczny i horror jednocześnie... Wynik= afabularny gniot posklecany byle jak z masą różnych kłócących się ze sobą konwencji. Rzadko daję takim filmom 1 ale tym razem ledwo dobrnąłem do końca, a to się rzadko zdarza.

ocenił(a) film na 6
Seb6_ghostface

To nie jest ani film erotyczny, ani horror, tylko raczej thriller psychologiczny o ludziach totalnie zaburzonych. W tym filmie nie ma (może poza psychiatrą) ani jednej osoby normalnej. Ale jest całkiem niezły i dobrze się go ogląda.

ocenił(a) film na 1
raj001

Dla mnie to thriller psychologiczny z zacięciem erotycznym i atmosferą starającą się naśladować horror oniryczny. Ostatecznie żadna z tych warstw nie jest dla mnie znośna, a przyznam że lubię międzygatunkowe wycieczki. Pod kątem psychologicznym też tu nic nie działa, nie jestem w stanie uwierzyć w motywacje i położenie mentalne postaci, ponieważ ich poczynania uwarunkowane są wyłącznie reżyserskim i scenariuszowym widzimisie, co kumulację ma w nielogicznym i maksymalnie naiwnym finale. Reżyserka próbuje przekazać kilka myśli (konsekwencje patologicznego wychowania, uzależnienia międzyludzkie itd), ale wszystkie, posklecane w jedną "fabułę" (przepraszam bardzo, ale takowej nie znajduję) dają jedynie bełkot. Z pewnością, wnioskując po ocenach, znajdą się fani tego typu dziwadeł, ja tego nie totalnie nie kupuję. Można eksperymentować, nawet trzeba, ale nie w taki sposób. Być może ocena 1 zdaje się być radykalna, bo w sumie taka jest, ale dla mnie ten seans, zarówno kinowy jak i po rewatchu, był kompletną męczarnią.

ocenił(a) film na 6
Seb6_ghostface

Pod kątem psychologicznym nic tu nie działa, jeżeli chciałbyś rozpatrywać motywacje i działania postaci jako ludzi (względnie) normalnych.
Sęk w tym, że w tym filmie wszyscy - jak napisałem - są totalnie zaburzeni, a działania takich osób wymykają się "zwykłej" logice. Niestety spotkałem w życiu trochę takich ludzi - co prawda nie aż do tego stopnia - ale tego, co oni robią i jak się zachowują, nijak nie wytłumaczysz. I zachowania pokazane w filmie akurat bardzo mi do takich ludzi pasują.
Na ogół nie lubię oglądać filmów, w których wszyscy są popier..., bo wystarczy mi takich ludzi w życiu, i często też odbieram je jako męczarnię, ale ten akurat wyjątkowo mnie wciągnął i był bardzo "strawny".

ocenił(a) film na 6
Seb6_ghostface

Oczywiście, że film ma spore luki jeżeli chodzi o logikę - jest np. mało prawdopodobne, żeby tych wszystkich pomordowanych osób, zarówno przez jedną jak i drugą stronę (tak piszę żeby nie spoilerować jeśli czyta to ktoś kto nie oglądał filmu ;)), nikt nie szukał i nie było w tych sprawach żadnych śledztw policyjnych - ale to akurat częsty zabieg fabularny w tego typu filmach, nie tylko w tym jednym...