Na ringu z Alim

Facing Ali
2009
7,8 953  oceny
7,8 10 1 953
Na ringu z Alim
powrót do forum filmu Na ringu z Alim

Naprawdę świetny dokument! Polecam również film Tyson z 2008 roku, oba są nieziemskie.

ocenił(a) film na 10
2008einstein2009

Facing Ali pokazywany na C+ Sport.
Gorąco polecam - nieprawdopodobnie zrealizowany, piękne zdjęcia, masa archiwalnych materiałów. Mimo, że nie jestem fanem boksu to oglądałem z zapartym tchem. Ali przedstawiony nie tylko jako bokser i sportowiec, ale również jako wielka osobowość, mająca wpływ na stosunki społeczne (rasowe) w burzliwych latach 60/70 w USA!!

ocenił(a) film na 7
Illusionist

Gdzie mogę zobaczyć Facing Ali?

ocenił(a) film na 8
2008einstein2009

Zgadzam się. Oba filmy naprawdę bardzo dobre. Nie pałam jednak sympatią do Ali'ego. Nie wiem dlaczego nie podobają mi się zarozumiali sportowcy, którzy niekiedy porównują się do samego Boga i uważają się za ósmy cud świata. Nie można mu odmówić talentu, ponieważ był naprawdę bardzo dobrym bokserem (choć i w tej kwestii nie do końca podobał mi się jego styl walki - ale nie mnie to oceniać, był wielokrotnym mistrzem świata i chyba to jest wyznacznikiem klasy i pewnie techniki zawodnika) jednak chwilami przesadzał. Troszkę narcyzowate podejście do samego siebie. Jako film, sposób montażu i ogólnie opowiedzianej historii obraz ten zasługuje na wysoką ocenę. Fani boksu i nie tylko na pewno nie będą zawiedzeni. Polecam i pozdrawiam.
Łukasz