PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1138}
6,6 3,7 tys. ocen
6,6 10 1 3731
7,0 18 krytyków
Na srebrnym globie
powrót do forum filmu Na srebrnym globie

Tragedia!

ocenił(a) film na 1

Bełkot i konwulsje! gdyby nie opis filmu to w ogóle nie wiadomo by było o co chodzi.

Swoją drogą szacunek dla ówczesnego ministra kultury, że zabronił dalszego kręcenia tego
czegoś. Szkoda pieniędzy i czasu.

Jak dla mnie nieporozumienie kompletne 1/10.

ocenił(a) film na 9
sansin

Zabronił, bo film po prostu był zakamuflowanym komentarzem Żuławskiego na temat komunizmu (zresztą tak samo jak Diabeł) i cenzura się zorientowała. Więc rzeczywiście szacunek dla nich...

Co do oceny 1, to za samą stronę wizualną, jedne z lepszych kostiumów w historii polskiego filmu, ciekawe zdjęcia, muzykę oraz za doprowadzenie przez Żuławskiego (jak zawsze) do tego, że jego aktorzy wypruwają sobie żyły przed kamerą, należy się znacznie wyższa ocena. Nawet jakby film rzeczywiście był o niczym.

ocenił(a) film na 9
Kuba_64

To bylo kino dla wymagajacego widza , a takich dzis jak na lekarstwo , nie ma co tlumaczyc prostym ludziom ,ktorzy maja problem z wylapaniem pewnych niuansow w filmie co Zulawski chcial przemycic ,bo jesli film jest na wyzszym poziomie niz Kac Wegas to wiekszosc dzisiejszej Polski ma problem ze zrozumieniem dialogow i gubi sie w tresci .

ocenił(a) film na 1
sansin

Podpisuje sie... Ani to latwe, ani przyjemne... naprawde musi mnie doje.bac film, zebym tak nisko ocenila, coz... Zulawskiemu sie to udalo 3 razy pod rzad... :]

ocenił(a) film na 10
sansin

Ogarnia mnie smutek, jak czytam takie wypowiedzi.

ocenił(a) film na 9
robot69

Zaborcy wybili polska inteligencje, dzisiejsi odbiorcy kultury sa tego poklosiem

CienSoulwhore

Też mi kultura - teatralne wydzieranie się i pokazywanie genitaliów, bez żadnej fabuły. Dzisiaj ani Seweryn ani Janda jakoś nie chwalą się uczestnictwem w tym znakomitym "dziele".

sansin

nie srebrny, a nieziemsko posrebrzany. błękitne arcydzieło, kosmiczna pieśń nad pieśniami polskiej kinematografii

ocenił(a) film na 9
sansin

Zacytuje twoje słowa : *Swoją drogą szacunek dla ówczesnego ministra kultury, że zabronił dalszego kręcenia tego
czegoś.*. A zastanowiłeś się dlaczego zabronił ? Nawet cenzura skumała ,ze to niebezpieczny film,ale wydaje mi się ze nie potrzebnie ,bo i w tamtych czasach, jak i tych ,mało jest ludzi którzy rozumieją lub odczuwają o co kaman w takich filmach.
Bron boże nie zabieraj się za filmy Szulkina !!!!!!!!!

kalifkol

Bardzo mądry komentarz, popieram

Chwała takim twórcom jak Szulkin czy Żuławski za odwagę, rozmach i jaja

sansin

NO NIE

Szacunek dla obleśnego socjalucha, komucha i totalniaka, który w imię ideologicznej cenzury blokował twórcy prace nad dziełem ?! Który ograniczał wolność jednostki względem państwa ?!
Zdajesz sobie sprawę, że tacy jak on uczynili półkownikami masę świetnych polskich filmów i to obiektywnie świetnych ?

Życzę Ci byś zaczął czytać książki i myśleć.

UFFFFFFFf

Każdy nawet najgorszy i najbardziej kontrowersyjny film ma prawo być ukończony i pokazany widowni - której nikt wszak nie przymusza do oglądania i chodzenia do kina

ocenił(a) film na 9
sansin

no fakt, nie byla to komedia romantyczna wiec nie dziwne ze ciezko bylo nadazyc

CienSoulwhore

Komedie romantyczne ocenia się na 4-5, rzadziej na więcej. Tymczasem to ponadczasowe dzieło to max ocena 2.