Jezeli ktos chce obejrzec ten dokument to puszczaja go aktualnie na Planete-widzialem go jakis czas temu,powtarzaja takze dzis,zapewne jeszcze kilka razy bedzie go mozna zobaczyc.
A warto.To niezwykle poruszajaca relacja kobiety,w zasadzie dziecka ocalalego z holokaustu.Pani Helena,bohaterka tego filmu to osoba niezwykla.Obraz ten pokazuje,ze wystarczy relacja jednej osoby,praktycznie bez archiwalnych zdjec,aby ukazac cala groze i koszmar tamtych wydarzen.Niezwykle mnie ten film poruszyl,sposob w jaki ta kobieta opowiada o swoich przezyciach,tego sie nie da opisac.... Mimo calego horroru,po seansie czlowiek czuje sie taki jakis silniejszy,poniewaz to wlasnie nadzieja umiera ostatnia... Chcialbym przytulic Pania Helene,nie potrafie tego wyjasnic,to bylo katharsis i swiadectwo jakiego rzadko sie wysluchuje...
zdecydowanie sie z toba zgadzam. dodam tylko, ze nie tylko nadzieja trzymala ja przy zyciu, ale rowniez reka boga ja prowadzila... niesamowita relacja. a co najbardziej uderzylo mnie? to, ze zlego slowa o polakach nie powiedziala, a negatywnie wypowiedziala sie o stanach i zraelu. archiwalne zdjecia fantastyczne, i przepraszam, ze uzylam tego okreslenia w dramatycznych chwilach tamtego okresu. te filmy w tle krecone przez hitlerowco i jej opowiesc ... jej glos... wszystko trzymalo w niesamowitym napieciu. szacunek sam wychodzil z czlowieka. chciales usciskac? ja tez.
w swoi zyciu spotykam wielu roznych ludzi. m.in. bylych wiezniow obozu w auschwitz. moja przyszywana babcia byla wiezniem w auschwitz a zydowka nigdy nie byla. poznalam starszego pana, ktory byl w obozie w niemczech a zydem nie byl... niesamowite historie. i kazda jest inna, niepowtarzalna... kazda niesie nadzieje i kazda pokazuje postawe zycia. wielki szacunek dla pani heleny. i dla akzdego, ktory mimo wielkiego piekla jakie zgotowal mu los, ludzie, potrafil podniesc glowe wysoko i isc dalej do przodu i chciec zyc. tak jak pani helena.
na koniec dodam, ze na tvp historia byl wywiad z wiezniem auschwit, ktory byl fotografem tam, i dzikei ktoremu przetrwaly zdjecia rejestrujace wydarzenia z obozu i tortur, rzezi... niesamowity byl ten wywiad. niesamowite swiadectwo.
dzieki takim ludziom moje problemy wydaja sie niczym. dziekim takim postawom, widac hard ducha.
dokument znakomity i polecam kazdemu.