PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=739195}

Najdłuższy marsz Billy'ego Lynna

Billy Lynn's Long Halftime Walk
2016
5,8 3,5 tys. ocen
5,8 10 1 3519
4,3 3 krytyków
Najdłuższy marsz Billy'ego Lynna
powrót do forum filmu Najdłuższy marsz Billy'ego Lynna

Wlasnie skonczylem ogladac i naprawde bardzo mi sie podobal. Najpierw obejrzalem trailer,ktory wbil mnie w fotel,potem zobaczylem oceny na filweb i nie wiedzialem co mam myslec. Na szczescie wrazenia z trailera sie potwierdzily

ocenił(a) film na 8
zalo0

Potwierdzam - bardzo dobry film. Zadziwiająco dobry...

zalo0

Też nie rozumiem, chyba styl nie przypadł ludziom do gustu, albo zdziwienie, że film z opisem wojenny nie jest bezustanną strzelaniną. Jedyne, co wyraźnie mi się nie podobało, to drugi plan z Martinem, Tuckerem i Dieselem na czele.
Rola pierwszoplanowa bardzo dobra, drugoplanowi żołnierze i rodzinka też spoko, choć w większości dosyć anonimowi. Pokazanie amerykańskiego społeczeństwa w krzywym zwierciadle podczas meczu dziwacznego sportu, w którym więcej jest przerw i stania niż ruchu (podsumowane zresztą w ten sposób w samym filmie). Może stąd też niskie noty fanów futbolu amerykańskiego.

ocenił(a) film na 7
zalo0

Ja rozumiem niskie oceny az za dobrze. Mnie sie film podobal i po latach nawet zyskal w moich oczach gdy sam zaczalem pracowac nad rozwojem duchowym. Zeby zrozumiec dlaczego krytycy jada po filmie i dlaczego malo kto o nim slyszal wystarczy wziac jakas oskarowa produkcje np Foresta Gumpa i rozebrac ja na czesci. Oscary dostaja filmy ktore najumiejetniej zakamufluja dewiacje, Qurestwo, hazard, narkotyki lub jakie kolwiek szkodliwe dla duszy działania. Taki Forest Gump ma zakamuflowane Qurestwo. Jego mama daje d.u.p.y lekarzowi wzamian za jakies benefity i wszytsko jest usprawiedliwione, postac jest rozgrzeszona na ekranie. Dziewczyna Foresta pruje sie z innym typem. I tez wszytsko gra. Wszytskie najwazniejsze kobiety w zyciu glownego bohatera to zwykle bladzie i szmaty. Forrest ma tutaj milion ocen i 6 oscarow. I tak bedzie z kazda produkcja obsypana nagrodami nad ktora brandzluja sie krytycy.
Teraz rozbierz na czynniki pierwsze Najdluzszy marsz Billyego. Glowny bohater szuka swojego przenzaczenia i swojej wlasnej drogi. W wojsku poznaje mentora ktory jkest buddysta. Pozniej nasz bohater jest troche zagubiony bo nie wie czy jego droga jest wlasciwa i ludzie ktorych spotyka chca go przekonac do zmiany decyzji. To nie jest film o wojnie w iraku tylko o przenaczeniu czlowieka i sensie jego egzystencji. Nie wazne czy masz rozkmine czy jechac na kolejna misje w iraku czy wstac jutro do swojej roboty sens jest ten sam. Kula juz zostala wystrzelona.