PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=297009}

Nakarmimy świat

We Feed the World
2005
7,3 494  oceny
7,3 10 1 494
6,0 2 krytyków
Nakarmimy świat
powrót do forum filmu Nakarmimy świat

szok

ocenił(a) film na 8

zszokowało mnie traktowanie pisklaków,rzucanie na taśmie,jak w jakiejś chińskiej fabryce zabawek

ocenił(a) film na 8
pati_746

"Konsument nie ma pojęcia jak to się odbywa" mówi gościu zaraz po tej okropnej scenie przesypywania piskląt jak zboża...
Odechciało mi się jeść... NIE CHCĘ aby żywność, jaką spożywam ja i moi najbliżsi, była 'wytwarzana' w taki sposób........

ocenił(a) film na 8
pati_746

Dokładnie, to było okropne.... to ja już jednak wole jajka z babcinej hodowli.

ocenił(a) film na 6
pati_746

a mnie zaszokował fakt że kogoś szokuje złe traktowanie pisklaków, kiedy w filmie pokazana jest rodzina praktycznie umierająca z głodu.

ocenił(a) film na 8
obladioblada

Hm.. Ciekawa uwaga, ale myślę, że 'szok' to reakcja na nowum - na fakt, o którym nie miało się pojęcia, albo nie uświadamiało się go dostatecznie klarownie do tej pory... Świadomość tego, że MY (Ci, którzy korzystają z internetu, oglądają telewizję, występują w telewizji i są bohaterami filmów) to ułamek ludzkości, podczas gdy WIĘKSZOŚĆ żyje na granicy lub poniżej granicy ubóstwa - towarzyszy mi na co dzień, nie zapominam o tym fakcie ale też nie jest on dla mnie czymś niezwykłym, czymś, o czym bym nie wiedział. Myślę, że stąd taka reakcja. Ale uwaga jest ciekawa, choć trochę w stylu forowego 'trollingu'... Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
psyduck13

Zapewne mój komentarz mógł zostać odebrany jako trollowanie, nie było to jednak w najmniejszym nawet stopniu moim zamiarem. To była po prostu moja pierwsza myśl po przeczytaniu tego postu. Nawet jeśli na świecie są tysiące głodujących ludzi w tym dzieci, nie powinniśmy usprawiedliwiać naszego zobojętnienia przyzwyczajeniem. Dla mnie szokująca była właśnie ta scena w której matka opowiada o tym jak wykarmić rodzinę mając do dyspozycji tylko jedna kozę, mimo tego że mam świadomość głodu panującego na świecie.

pati_746

E tam jajka filecik z piersi kurczaka pożywniejszy... tylko ile trzeba poświęcić wolnego czasu żeby kurczaka wykarmić troski włożyć bo choruje jest głodny, pić mu się chce itd. zaczyna się go lubić bo ma swoją "osobowość" i wtedy trzeba go zabić. To jest dopiero skrzywione bo tych kurczaków jest kilkanaście a sprawa jest bardziej skomplikowana jak chodzi o świnię która jest na poziomie inteligencji psa. Ale wiecie co wszyscy w szoku jak traktują zwierzęta, te emocje mijają w was po chwili od zakończenia jakiegoś bulwersującego dokumentu i dalej wpierniczacie te kurczaki duszone w płocie, zabite pałką czy padłe . Zmieńcie to wrażliwe dusze !!! a gdzie coś zmienicie napisaliście post wykazaliście się że hoho.