PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=641362}

Nalot na Bin Ladena

Seal Team Six: The Raid On Osama Bin Laden
2012
6,0 4,3 tys. ocen
6,0 10 1 4336
Nalot na Bin Ladena
powrót do forum filmu Nalot na Bin Ladena

Opinia 

ocenił(a) film na 5

Jeżeli przyjąć, że film nie jest propagandą to powiem tak:
- dobrze było znowu zobaczyć T-bag'a i agenta Alexa Mahone razem na planie :)
- wykonanie filmu raczej amatorskie,
- temat ciekawy,
- szkoda mi tych pakistańskich agentów, którzy prawie wpadli, a Amerykanie by się wszystkiego wyparli (co jest zrozumiałe), zresztą sam lekarz to nawet powiedział,
- nie rozumiem z tego tylko jednej rzeczy. Dlaczego gdy Osama oberwał to nagle wszyscy się rozluźnili a w USA zaczęli sobie gratulować. Przecież wjazd na terytorium wroga to nie wszystko. Osiągnięcie celu (w tym przypadku zabicie Osamy) też nie. Trzeba się jeszcze z niego bezpiecznie wycofać a to wcale (zwykle) nie jest proste (nie mówię tutaj o armii wroga, która może zostać wysłana ale o "zwykłym" tłumie, który potrafi napsuć krwi). Dobrze to było ujęte w Black Hawk Down.
- najbardziej irytującą postacią w tym filmie była Vivian - sztuczna do bólu i stylizowana na Sharon Stone w Nagim Instynkcie.

Film można obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
Juna_3

Jeśli chcesz wiedzieć czy film nie jest propagandą to zainteresuj się głębiej tematem , przecież śmierć Bin Ladena była faktem ,chyba że jesteś kolejnym pisarzem teorii spiskowych , a to przepraszam .
Wykonanie filmu bardzo dobre
Temat ciekawy
To co nie rozumiesz jest dla mnie zrozumiałe , po prostu reżyser nie skonsultował się z Tobą w kwestii scenariusza i zrobił to po swojemu .
Vivian u której ciężko pominąć walory estetyczne jako aktorki grała poprawnie tak jak Sharon Stone w Nagim instynkcie , podejrzewał że zadziałał u Ciebie syndrom pewnej niezgody . Taka ładna dziewucha a inteligentna na tak ważnym stanowisku w tej akcji . To wyglądało bardzo nieżyciowo prawda ?
Film warto obejrzeć .

ocenił(a) film na 5
kwojtowicz

Heh... :) a więc...
ad 1. niby jak mam się głębiej zainteresować tematem? ;) Zajrzeć do głowy autora? Bo tylko w taki sposób można się przekonać czy to propaganda czy nie... ;)
ad 2. Śmierć Osamy to fakt (przynajmniej tak media donoszą i rząd USA i ja to akceptuje).
ad 3. Teorie spiskowe... ostatnio bardzo modne stwierdzenie... Mnie to nie interesuje.
ad 4. Wykonanie filmu słabe według mnie. Dość amatorskie ale ma coś w sobie ten film. Szczególnie druga połowa filmu.
ad 5. Temat ciekawy - zgodzę się.
ad 6. Porozmawiaj zatem z dowódcami jednostek specjalnych czy ich członkami. NIGDY nie wolno im się rozluźnić do momentu, aż nie znajdą się bezpiecznym punkcie - bazie. Wszystko co się dzieje do momentu dotarcia do np bazy musi być w pełni kontrolowane. No ale co ja tam mogę wiedzieć. ;)
ad 7. Co do reżysera, że się ze mną nie skontaktował to takie dość żenujące i w sumie nawet zabawne... ;) Nie rozumiem po co miałby to robić. Nie jestem aktorem czy też konsultantem. :) Jakąś tam wiedzę mam za którą dostaję wynagrodzenie. A że zrobił to po swojemu? Fajnie, jednak nie każdemu musi się to podobać. Ja nie jestem tym "każdym".
ad 8. Vivian - fakt ładna kobieta. Jej gra aktorska była na dobrym poziomie kiedy nie uczestniczyła w "wywiadzie" tam już była słaba...
ad 9. Sharon Stone to inna bajka.
ad 10. Nie wiem o co ci chodzi z tą niezgodą... Nie rozumiem skąd to mogłeś wywnioskować. No może masz cięższy dzień i ktoś coś ci niezbyt miłego zrobił. Twój problem.
ad 11. Czy wyglądało to wszystko (w filmie) nieżyciowo? Część tak, część nie. To tylko film.
ad 12. Film MOŻNA obejrzeć. Zależy co kto lubi. :)

ocenił(a) film na 6
Juna_3

Jeśli byś chciał przeczytać jak wyglądała operacja ta oraz cała operacja black hawk down oczami członka Seal Team Six to polecam ksiązkę "snajper" ja ją wyrwałem za 20 zł. Z tego co ja czytałem to oni zastrzelili żone osamy bo stawiały opór, tak jak sam Bin Laden, natomiast w filmie było, że ona zrobiły z siebie tarcze dla żołnierzy (wtf?!) Film trochę słabo zrobiony, ale, że bardzo lubię ten temat i te klimaty to daje 6, chociaż xzibit troche mi tam wadził. HAHa no i był Finch z american pie ;D

ocenił(a) film na 5
DarkBartek

Nie mieszkam w Polsce więc książek nie kupuję. Co najwyżej audiobooki słucham lub pdfy czytam jeżeli mam na to czas i energię. Z racji mojego zawodu rzadko jestem w Polsce (max 2x na rok na kilka dni). Co do Fincha... no właśnie tak się zastanawiałem czy to on. Jednak sprawdzać mi się nie chciało... :)

ocenił(a) film na 6
DarkBartek

No moze bardziej profesjonalnie zrobi była żona Camerona,film tusz,tusz...