PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=111400}

Namiętność

Non ti muovere
2004
7,5 3,6 tys. ocen
7,5 10 1 3597
Namiętność
powrót do forum filmu Namiętność

Brak tragizmu

ocenił(a) film na 8

Całkiem niezły, lecz ma parę braków. Zabrakło mi tutaj odrobiny tragizmu, rozterek bohatera.
Timo, wzorowy facet, który nie ma na co narzekać i posiada piękną, chętną do zabaw w
łóżku żonę, nagle rzuca się na jakąś ohydną wiejską dziewczynę, która w czasie stosunku
zachowuje się jak belka. Moim zdaniem o wiele lepiej by to wyglądało, gdyby postępowanie
Timo było poparte jakimiś konkretnymi motywacjami, które wprowadziłyby nieco
wspomnianego już tragizmu. Na przykład, jego żona jest oschła w łóżku, więc na pewnej
delegacji przeleciał impulsywnie jakąś seksowną koleżankę z pracy. Albo spotkał po latach
miłość z czasów młodości, która znów rozbudziła w nim uczucia. W przypadku takich
wydarzeń, widz zostałby postawiony w niejasnej sytuacji, miałby mieszane uczucia. Bohater
jest 'be', bo zdradza, ale jednak ma konkretny powód, dla którego zdradza, więc można mu
nawet współczuć. Gdyby to wszystko dobrze zrealizować, powstałby film o wiele bardziej
refleksyjny, a co za tym idzie po prostu lepszy.

Tak czy siak - 8/10, bo mimo że pozostawia niedosyt, jest całkiem zgrabny.

ocenił(a) film na 8
dractus

był pijany? :)

dractus

Ale to byłby banał!

dractus

Niezwykle poruszający film!
Do dracusa
wydaje mi się, ze nie do końca zrozumiałeś głównego bohatera. Myślę, że motywacją do romansu z tą prostą, wiejska dziewczyną było właśnie to, że nie jest taka idealna jak jego żona. Italia była zupełnym przeciwieństwem jego żony. Prosta, żywiołowa, bezpośrednia, czego brakowało jego żonie, która perfekcyjnie wyglądała nawet w scenie na sedesie. Poza tym z żoną oddalili się od siebie, w ogóle ze sobą nie rozmawiali, żyli jakby obok siebie. Np. scena kiedy jego żona rozmawia przez telefon a on stoi na balkonie i rozmawia z kobieta myjąca okno w budynku na przeciw ich mieszkania. Zwierza jej się ze swoich poczynań, a jego żona stojąca parę kroków od niego w ogóle nie słyszy co on mówi.Jego związek z zoną pozbawiony był jakichkolwiek emocji, dlatego myślę że zainteresował się Italią, zresztą rewelacyjna była Penelopa w tej roli.

ocenił(a) film na 8
Ewa_lu

Masz rację, faktycznie mogłem to przeoczyć ;) ale przyznasz chyba, że można było dodać nutkę rozdarcia bohatera i tragizmu?

ocenił(a) film na 10
dractus

Na tym polega cały dramat długich związków.... znajdujesz kogoś super, kto ma wszystko a po jakimś czasie coś przestaje grać... nie wiesz nawet do końca co...

W filmie zresztą widać... żona jest dość specyficzna... uważa go za brzydala... brak między nimi komunikacji i bezpośredniości.
Coś mocno nie gra.