Poszedłem na wieczór filmowy do mojego kochanego przyjaciela(zresztą mojego przedrecenzenta)z pewną dozą dystansu co do filmu,który właśnie mieliśmy oglądać.Już po pierwszych kilku dialogach było wiadomo,iż nasza decyzja co do jego wyboru była stzałem w dziesiątkę.Niezwykły klimat to chyba największa zaleta tego filmu.Stajesz się członkiem grupy,która następnego dnia ma zamiar obrobić bank.Ale przedtem czeka Cię długa noc w jednym z najpiękniejszych miast świata-Paryżu.W Twojej krwi płynie właśnie wstrzyknięta heroina,czujesz w nozdrzach głeboko wciągniętą ścieżkę amfy...świat powoli nabiera innych kolorów,rozmazuje się,ukazuje Ci się zupełnie nowa rzeczywistość.Wokoło widzisz kumpli,jeszcze nie wiesz,że potrafią mordować bez mrugnięcia okiem dla jednego,odwiecznego celu....zdobyć na własność bankową kasę,przejrzeć się w blasku sztabek złota.
Genialna gra aktorów-Salvator Xuereb i Eric Stoltz wywarli na mnie niezwkłe wrażenie.Ten pierwszy jako Claude niczym legendarny Tony Montana charakteryzuję się bezwzględnym realizowaniem swojego celu,ma swoje zasady,dla których potrafi wręcz drwić ze śmierci.Bez zastanowienia wpisuje go w poczet moich ulubionych filmowych bohaterów z pod ,,ciemnej gwiazdy''.
OCENA 9\10-MUSISZ ZOBACZYĆ