PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10052358}

Nasienie świętej figi

Danaye anjir-e moabad
2024
7,3 7,0 tys. ocen
7,3 10 1 6981
7,3 35 krytyków
Nasienie świętej figi
powrót do forum filmu Nasienie świętej figi

To ogólnie jest dobry film. Bardzo lubię to zderzenie perspektyw odnośnie zastanych norm i prawa, bunt młodych na zastany stan państwa i metaforę reżimu pokazaną poprzez rodzinę. Uwielbiam klimat jaki panuję przez większość czasu. Naprawdę mi się ten film podobał i jestem go w stanie polecić. Ale...

Trzeci akt jest nagle wyrwany z innego filmu. Zaczyna on brać garściami motywy z różnych komedii. Oczywiście jest tam dalej dramat i dzieją się bardzo tragiczne rzeczy. Jednak pościg wyciągnięty jak z Griswoldów. Scena odbicia matki i siostry jakby robił to Kevin walcząc z włamywaczami. A na sam koniec gonitwa po piętrach jak ze scooby doo. Na prawdę nie potrafię tego zrozumieć, czemu to tam jest. Czemu to ma to służyć? Jedyne co robi to wybija z dramatyzmu całej historii. Może ktoś mi będzie potrafił to wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 7
jajeczkoxdpl

Wydaje mi się, że to mieszanie gatunków jest typowe dla kina irańskiego.

ocenił(a) film na 7
jajeczkoxdpl

Ta ucieczka matki z córkami przed ojcem psycholem co sfiksował i je więził była dla Ciebie komediowa? O matko Bosko! Dla mnie to byl dramat i desperacja, nic w tym śmiesznego nie widziałam i to właśnie ta końcówka najbardziej mi zszarpała nerwy.