Nasienie świętej figi

Danaye anjir-e moabad
2024
7,3 7,5 tys. ocen
7,3 10 1 7457
7,3 32 krytyków
Nasienie świętej figi
powrót do forum filmu Nasienie świętej figi

Czytając recenzje można się nastawić na dzieło na granicy wybitności, trzymające na krawędzi fotela i rozbijające na emocjonalne strzępy, tymczasem dostaję jakiś statyczny, wyprany z życia anemiczny snuj na pograniczu tureckiej telenoweli. Jakiś podrzędny reżimowy urzędas Iman (odegrany na marginesie z gracją drewnianego płotu) gubi pistolet za co rzekomo idzie się w Iranie do więzienia (nie wiem, wydało mi się to nieco kuriozalne, ale może nie przekroczyłem tzw. kodu kulturowego), dostaje z czasem paranoi (odegranej tak że Chalamet przy nim to Gary Oldman) i zaczyna prześladować i podejrzewać własną rodzinę, co doprowadza do rodzinnego Lśnieniowego ganiania się po labiryntach wiejskich lepianek... Czy twórcy z rejonów irańskich wydaje się że wystarczy tylko poruszyć Wielki i Ważny Temat a reszta świata filmowego będzie umierać z zachwytu i sypać nagrodami? Rozczarowanie.

ocenił(a) film na 7
marckoza

Mam dla Ciebie taką propozycję. Zapoznaj się z historią Iranu, potem poczytaj o tej całej akcji z protestami i o Mahsa Amini czy Niki Shakarami, zobacz inne filmy reżysera, a na końcu przemyśl jeszcze raz o czym był ten film :)

Cinnamonelf

zapoznałem się, przeczytałem i przemyślałem, zarówno historia Iranu jak i Mahsa czy Niki zasługują na 100 razy lepszy film niż to co zobaczyłem

ocenił(a) film na 6
marckoza

Masz rację!:)

ocenił(a) film na 3
Cinnamonelf

ale przecież wiadomo o co cho w tym filmie już po pierwszych 30 minutach. Po drugie tylko ja się domyśliłem kto jest winny całego zamieszania z pistoletem? Po trzecie cała druga połowa zamienia się w prawdziwą turecką telenowele i w ostatnich scenach ja i kilka osób na sali zaczeło się głośno śmiać jak się z starym gonili po lepiankach. Największy zawód niestety a takie "Holy Spider" to dopiero miał klimacik. Polecam nadrobić :)

ocenił(a) film na 5
Przemox777

Cała sala się domyśliła, nie tylko Ty ;)

ocenił(a) film na 7
mpruchni

U mnie na sali było 5 osób.

ocenił(a) film na 4
Przemox777

Holy Spider to przy tym arcydzieło

ocenił(a) film na 5
Przemox777

ja obstawiałem koleżkę po fachu co zgrywał takiego dla mnie nieco zbyt dobrego wujka, tutaj podpowie tam pokieruje, a Iman taki rozedrgany łapie wszystko w locie... no cóż... szkoda

ocenił(a) film na 7
Cinnamonelf

Jeśli żeby zrozumieć film trzeba oglądać inne filmy, to świadczy to źle o tym filmie

ocenił(a) film na 4
marckoza

No w pewnym momencie skręca w takie absurdy że ociera się o parodię. A faktycznie temat ważki a pierwsza połowa zapowiada naprawdę ciężki dramat polityczny

ocenił(a) film na 4
belmont33

Otóż to - zapowiadał się bardzo przyzwoicie, a okazał się farsą.

Bokciu

E to sobie odpuszcze.Holy spider byl dobry.

marckoza

No bo wiesz, no z Iranu to to.

ocenił(a) film na 5
marckoza

"Czy twórcy z rejonów irańskich wydaje się że wystarczy tylko poruszyć Wielki i Ważny Temat a reszta świata filmowego będzie umierać z zachwytu i sypać nagrodami?"

Tak, od kilku już ładnych lat to wystarczy i dotyczy nie tylko twórców z rejonów irańskich. Nie sugeruj się za bardzo recenzjami ;)

ocenił(a) film na 5
marckoza

Już tłumaczę o co chodzi. Chodzi o to, żeby krytycy mieli się do czego masturbować. Iran to daleki nam kulturowo kraj ale te bajki i przerysowane historie o faszystowskim reżimie 24h na dobę prześladującym kobiety wywołują we mnie już tylko pusty śmiech. Persja to jeden z bogatszych islamskich krajów, tamtejsi muzułmanie to niemalże wyłącznie szyici. Od czasu tzw. rewolucji obyczajowej kiedy amerykanie położyli swoje łapy na Iranie a tamtejsze kobiety zaczęły chodzić w spodniach minęło już wiele lat. Kraj się bardzo mocno gospodarczo rozwinął ale żydkom i jankesom nie jest to na rękę. Więc w państwie w którym rzekomo panuje cenzura, pod "butem reżimu" powstają masowo tego typu produkcje. W końcu rolą współczesnej kobiety jest kariera zawodowa, odkładanie macierzyństwa, pięciu kochanków i skrobanie się na potęgę. Liberałom nie mieści się w głowie, że gdzieś tam w rozwiniętym społeczeństwie ludzie chcą się urządzać po swojemu, wg własnych zasad, tradycji i kultury. Więc na podstawie incydentalnych zdarzeń buduje się obraz faszystowsko-religijnego reżimu gdzie tak naprawdę rola religii w systemie prawnym Iranu jest dziś bardziej symboliczna niż rzeczywista.

ocenił(a) film na 5
Dzida_86

Na poparcie tego co napisałem wyżej zamieszczam link do artykułu napisanego przez (uwaga) kobietę przebywającą tam podczas studiów. Proszę sobie to porównać z oficjalną propagandą rodem z Wikipedii.

https://krzysztofmatys.pl/2794-stereotypy-na-temat-iranu/

marckoza

Ten film to typowa lewacka propaganda . Nawet nie starali się jej zrobić w białych rękawiczkach. Ida lewackie tumany jak walec. Bogu ducha winny ojciec zostaje zabity przez rodzinę . Głupota , aż żal patrzeć i to prawie trwa 3 h. Lewacy nawet kino spieprza