Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Zastanawialiście się dlaczego ten film tak rusza, że jak piszecie chcecie nakopać tym cwaniakom??Bo to niestety ŻYCIE - nic tak nie rusza jak życie

użytkownik usunięty
ewefilm

To jest fakt. Rzeczy, które mogą dziać się w mieszkaniu obok, na dodatek przedstawione tak, jakbyśmy faktycznie byli podglądaczami. Wstrząsający, bo prawdziwy. I wielki plus za muzykę.

ocenił(a) film na 8

o tak! Za muzykę należą się wielkie brawa

ewefilm

Czasem po prostu nie chce się wierzyć w to, że takie rzeczy dzieją się naprawdę...

ocenił(a) film na 7
Purslane

Piszesz jakbyś nigdy do gimnazjum nie chodziła :P

David_Ames

Wybacz, ale w moim gimnazjum nigdy nie miałam styczności z takimi sytuacjami.

ocenił(a) film na 7
Purslane

Żartuję, chodzi mi jedynie o stereotyp gimnazjum;) Zresztą, czy o aż tak odległy stereotyp od rzeczywistości? Wątpię.

ocenił(a) film na 9
David_Ames

Miałem wątpliwą przyjemność uczęszczać do gimnazjum i uważam że stereotyp nie jest w tym wypadku odległy od rzeczywistości, powiedziałbym nawet że jest jej bardzo bliski.

ocenił(a) film na 10
Rivenx

Co do filmu to naprawdę mną wstrząsnął. Był mocny.

Rivenx

Nigdy nie chodziłem do gimnazjum i może dlatego mnie ten film cholernie śmieszył. Drętwe dialogi, drewniane aktorstwo, scenariusz rodem prosto z klanu, wszyscy sie tam zachowywali jakby mózgów nie mieli.
Słabizna.

suszyMie

Nie wierzę, że ktoś to napisał.

użytkownik usunięty
suszyMie

Wniosek z tego taki, że uczniowie mózgów nie mają.

Ale to nie dotyczy tylko uczniów w tym filmie.
Tam każdy zachowuje się jakby był pustym klocem wystruganym z konglomeratu komiksu i telenoweli.

ocenił(a) film na 9
suszyMie

Wierz albo nie, ale takie rzeczy sie dzieją. Ciesz sie że Ciebie to omineło, w moim gimnazjum podobne zjawiska widziałem na co dzień, na szczęście nie zaszło to tak daleko jak w filmie, ale widywałem jak właśnie takim gościom którzy byli słabi na WF-ie i ogólnie mało towarzyscy dokuczano, tzn. kopano w tyłek, zabierano piórnik, czapke, buty z szatni i wyrzucano gdzie popadnie pluto do ucha itp. Nauczyciele reagowali dokłądnie tak samo jak w tym filmie, a laski... śmiały sie. żałosne ale prawdziwe.

GrayMan

Przemoc w szkołach była od zawsze.
Silniejsi zawsze pomiatali słabszymi.
Masa zawsze przyglądała się prześladowaniom bezpiecznie z boku.

Ale nigdy stężenie debilizmu w mowie, geście i pomyślunku nie przybierało formy takiej karykatury jak zaserwowali tutaj twórcy.
Chyba, że to miała być komedia, to okej, całkiem zabawne momenty były.

suszyMie

Jestem jedyną, która nie znalazła przejawów karykatury w tym filmie?

Purslane

Nawet jeśli nie jesteś jedyną to co? :p
"Taniec z gwiazdami" też w zachwycie oglądany jest przez miliony ludzi :p

użytkownik usunięty
suszyMie

Ale co ma do tego "Taniec z gwiazdami"?
Tu nie chodzi o żadne karykatury. Twórcy celowo użyli tak błahych dialogów i całej reszty banału, by jeszcze bardziej widzowi przybliżyć sytuację. Uczniowie zazwyczaj takim właśnie językiem się posługują, takie rzeczy robią. Zamysł był taki, by pokazać sytuację w jak najczystszej, najrzeczywistszej postaci.

Okej, skoro umyślnie przerysowali i zbanalizowali temat żeby łatwiej było dotrzeć do statystycznego ćwierćinteligntnego widza to nie ma problemu, wycofuję zarzuty :]

ocenił(a) film na 9
suszyMie

zdziwiłbyś sie na jak debilne pomysły potrafi wpaść dzisiejsza młodzież.. takie wrzucenie nagiego gościa do damskiej szatni ? ... Wcale nie oryginalne, powszechne jak cholera. Karteczki kopnij mnie przyklejane na plecach, śmietnik na głowe.. a gdzie niegdzie pewnie i do kibla potrafią wsadzić, to już nie jest młodzież tylko bydlęta. Zresztą było też w Polsce o jakiejś 14sto latce którą rozebrano w męskiej toalecie, nie pamiętam co potem z nią zrobiono.. ale dziewczyna tak sie załamała że popełniła samobójstwo.
Ten film pokazuje w brutalnym stopniu co sie dzieje, nie widze żeby tu było cokolwiek przerysowane. A jak Ciebie to śmieszy... to szczerze współczuje.

GrayMan

Twoje współczucie mi zbędne :p
Przemoc i dręczenie to jedno ale głupkowate teksty i płaskie postacie to już zupełnie coś innego.
Jeśli ten film "pokazuje w brutalnym stopniu co sie dzieje" to najwyraźniej Klan i Złotopolscy są hiperrealistycznym obrazem życia współczesnych Polaków, a na Dobre i złe jest paradokumentalnym zapisem funkcjonowania statystycznego szpitala.
Litości....
Trochę logiki i krytycyzmu. To nie gryzie.

użytkownik usunięty
suszyMie

"Słabizna" - chyba nie aż taka jak być chciał. ;)

W którym momencie ludzie się "zachowywali jakby mózgów nie mieli"?