W trakcie oglądania tego filmu narastała we mnie frustracja z powodu milczenia Josepa i Kaspara. Dlaczego oni nic nie mówią na temat sytuacji ani swoim opiekunom ani dyrektorce? W szczegolnosci Kaspar. Miał tyle okazji to powiedzenia babce co się dzieje... Jak sie go ktos pyta czy prześladuje Kaspara to ten zamiast powiedziec jak się sprawy mają tylko wzdycha. Czy Estończycy to jakieś dysfunkcyjne spoleczeństwo?
Ogółem film jest dobry. Rozumiem, że to wszystko miało na celu wywołanie konkretnych emocji, ale do jasnej ciasnej! bez przesady. Mówią, jakby w estońskim im słów brakowało
Odpowiedź jest prosta...boją się ;)
że tamtym nic nie zrobią, ew. co?
ze szkoły ich wyrzucą, a potem będą się mścić jeszcze bardziej.
a sprawa z zeszytem-mimo ze nie powiedzial kto i tak byl przesladowany, a sprawa z butami--znowu sie nie przyznal-wrecz glupio wytlumaczyl dlaczego ich nie ma mimo to nadal stal sie powodem przesladowan, a rodzice dzwoniacy do szkoly-mimo tej reakcji i tak byl meczony, malo tego to sie poglebialo, nauczyciele nie zrobili nic by sprawe wyjasnic, myslenie stereotypowe czyli dlaczego Daniel(najlepszy uczen) mialby klamac, przeciez to oczywiste ze nie ma do tego powodu-czyli popieranie jednej strony bez szans obrony drugiej i z gory zalozenie (w stosunku do Kaspara)--jestes tu nowy, i do tego ze wsi, wiec pewnie ty bedziesz sprawial problemy--> kto bedzie sie bronil slyszac takie slowa i to od pani dyrektor, ktora powinna niby stac po stronie sprawiedliwosci i dojsc do prawdy, nie zadowalajac sie jednym wytlumaczeniem swojego pupilka. poza tym co to za nauczyciele-poruszac na forum klasy problemy Josepha-przeciez to logiczne ze skoro w klasie jest przesladowca nikt ani z grupy wzajemnej adoracji nie wyda kolegi a z grupy przesladowanych-nie przyzna sie ze to ktos z otoczenia. ewidentny brak przygotowania pedagogicznego, bo sygnaly byly i to bardzo dostrzegalne, tylko ignorant nie zauwazy ofiary przemocy. co do rodzicow-babcia podejrzewala , z kolei rodzice drugiej ofiary, no sorry-widziales reakcje ojca po naglosnieniu sprawy i nadal pytasz dlaczego nic nie powiedzieli? chlopie ci chlopcy nie mieli wsparcia i ze srtony nauczycieli ktorzy udawali ze nic nie widza i nie slysza i ze strony rodzicow, poza tym stali sie przesladowani przez cala klase, ich przesladowcy wynajdowali byle preteksty by im dokuczyc i pobic wiec nie rozumie twojego zdziwienia, bo prawda jest taka, jak wczesniej wspomnialam-sygnaly byly i blad popelnilo srodowisko ktore teoretycznie powinno dawac wsparcie, nie same ofiary. takie jest moje zdanie.
@NatiX
Masz rację, jednak piszesz niezgrabnym językiem i niestylistycznie. Postaraj się nad tym trochę popracować...
polkain, zgadzam się z tobą całkowicie. Gdyby na Filmwebie była możliwość oceniania komentarzy (jak na WYKOPIE), to z pewnością dałbym ci plusa :)
Oprócz tego, co powiedziałeś / powiedziałaś, dodam, że niedługo przed zakończeniem filmu naprawdę współczułem tym chłopcom, jak ci prześladowcy ich w końcu złamali. Ciężko się w takich sytuacjach zachować...
Więc ogółem stawiam za film niestety 3. Za bardzo mi się nie podobał oprócz samego zwrócenia uwagi na ciężkie warunki prześladowanych...
też się nad tym zastanawiałam.
w gruncie rzeczy główni bohaterzy mieli ku temu wiele okazji.
Kasper już na początku mógł wszystko przedyskutować z Andersem, jeśli nie wtedy to później z babcią. Według mnie dzięki temu udałoby się uniknąć nieszczęścia.
Ale na pewno nie zamierzam przez to obniżyć oceny, bo ogólnie film jest bardzo dobry.