Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Hm.

ocenił(a) film na 10

Film kapitalny. Powinien zostać czymś w rodzaju lektury filmowej - obowiązkowej. Chociażby ku przestrodze. Co do sequela itp. - sam szukałem a i we wcześniejszych tematach ktoś pytał, więc z tego, co ustaliłem: prawdopodobnie w tym miesiącu ma wyjść DVD z sequelem, który zrealizowany w formie serialu (w sensie serii, nie czegoś w rodzaju "na wspólnej"%)), "Klass - Elu pärast" (The Class - Life After), na yt są trailery/fragmenty. Z tego co widziałem, to jedno ścierwo przeżyło rozwałkę.

NathanielDamned

Dziś na studiach włączyli na tam film (studiuje pedagogikę). Zrobił na mnie ogromne wrażenie, nigdy bym nie pomyślała, że film o nastolatkach może budzić takie emocje, Chętnie bym zobaczyła drugą cześć:)

NathanielDamned

Straszne... Wracają wspomnienia z nieprzyjemnego okresu edukacji :/ Ile ja się okrucieństwa za młodu naoglądałem - wrażeń chyba dość na całe życie...
Naprawdę powinni pokazywać takie filmy w szkołach...

NathanielDamned

Zgadzam się, film warty obejrzenia a zwłaszcza przez młodych. Może dać do myślenia i pozwala na refleksję. Jednakże nie powinny go oglądać osoby zbyt młode, a już na pewno nie bez dyskusji o filmie. Wiąże się to z tym, że w kulminacyjnym momencie filmu wzbudza on niesamowite emocje wściekłości w stosunku do oprawców Josepha i Kaspera i niejako usprawiedliwiać może ich rewanż na całej grupie prześladowców a to już nie jest "normalne i prawidłowe" rozumowanie.

mcblade

Jak to nie? A co innego mogliby zrobić? Z początkowych prześladowań jeszcze jakoś dałoby radę wyjść, ale po tym co zrobili na plaży, moim zdaniem zrobili to co słuszne i pewnie na ich miejscu sam bym tak zrobił.

0wner2

Ano może dlatego, że nie my powinniśmy decydować o czyjejś śmierci. Wiem, że to trochę patetyczne i górnolotne ale tak uważam. Co nie znaczy, że sam nie miałbym silnej potrzeby takiego rewanżu na oprawcach. Ale kierowanie się tylko i wyłącznie emocjami często nie przynosi dobrych skutków. Co więcej kara powinna dotknąć przede wszystkim tego przywódcę (a mogliby to zrobić w identyczny sposób, w końcu wystarczyłoby ich dwóch żeby tamtego jakoś zwabić). Problem też polegał na tym, że reszta klasy była co najmniej obojętna na wszystkie te poczynania a to tylko nakręcało tamtego cwaniaka. Natomiast wracając do mojej myśli z poprzedniego postu: pomyśl sobie co taki małolat miałby w głowie po obejrzeniu filmu? może np. to że w takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest po prostu wszystkich pozabijać??! Efekty takiego rozumowania co jakiś czas można zobaczyć w wiadomościach.

ocenił(a) film na 7
mcblade

U mnie w szkole (gimnazjum+LO) właśnie pokazują ten film jako element dydaktyczny. Popieram pomysł, jakoby miałaby to być lektura filmowa. Film mocno oddziałuje na młodzież, ponieważ w końcu ktoś w szkole mówi o przemocy po "uczniowsku". Działa to jako niezła przestroga i nauka.
Co do tych myśli samobójczych i masakry - myślę, że uczniowie bardziej zapamiętają sceny katowania Joseppa, ponieważ z klasowymi agresorami łatwiej jest się nim zidentyfikować.
Film bardzo dobry, dość realistyczny.

baro4u

Z pozoru się może wydawać, że ten film powinien być pokazywany w gimnazjach, jednak obawiam się, że niektórym mądralom podsunęłoby to nowe pomysły, jak wykończyć "tego frajera z ławki obok"

ocenił(a) film na 9
NathanielDamned

tych oprawcow to za slabo potraktowali sam bym im kazal ciagnac sobie druta przy wszystkich a pozniej kulka :]

ocenił(a) film na 10
NathanielDamned

Na YT już są odcinki Klass Elu pärast :) biorę się za oglądanie

ocenił(a) film na 10
NathanielDamned

http://www.youtube.com/watch?v=gDvP-mGS_Io