Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44596
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Znęcanie się psychiczne i bicie to jedno. Jednak zmuszanie do aktów seksualnych to już poniżenie największego kalibru. Powinni chujom poprzestrzelać nogi a potem kastrować na oczach reszty!

ocenił(a) film na 8
TorcidaTiger

Wlasnie, ze zle - to oni sobie spierd0lili zycie i to oni by gnili w wiezieniu, gdyby nie to, ze sie pozabijali, chociaz moim zdaniem tamci dobrze skonczyli, szkoda, ze kosztem tych dwóch. Przykry film, wydaje sie, ze az do takiego stopnia patologii w zadnej szkole by nie doszło, ale choćby jakiś procent z tego gdzieś jest, zawsze jest śmiesznie, gdy się jest po drugiej stronie, a ile jest takich co obronią słabszych? No własnie. Szkoda, że film sie tak kończy, zawsze było głośno, gdy w ameryce np. ktoś pozabijał w szkole uczniów - dziwne, że każdy od razu myśli "och co za świry", a nie pomyśli dlaczego... Pod taką presją trudno podjąć dobrą decyzję i tak się konczy... Dobre zakonczenie, niemniej chvjowo troche...

Elczesuaf

No własnie- każdy myślał co za świry. Chociaż w USA podobno ten młodziak to sam sobie dorobił teorie o zepsutej amerykańskiej młodzieży. Mi się w tym filmie nieprawdziwa wydaje reakcja tych lasek. Sztucznie udają rozbawienie tą sytuacją. W kobietach jest więcej współczucia.

TorcidaTiger

Masz rację. Też byłam zadziwiona tą znieczulicą u dziewczyn. Momentami ich zachowanie bardziej mnie dobijało niż zachowanie tych frajerów, którzy krzywdzili tego Joosepa.

ocenił(a) film na 8
Ahnessa

Faktycznie, zapomnialem o tym wspomniec - nie rozumiem jak te dziewczyny tak reagowały. Nie kojarze zadnej dziewczyny, ktora by czerpala przyjemnosc z ogladania bójki, a tymbardziej znecania sie nad kims slabszym a jeszcze tym co w filmie dzialo sie na plaży... Troche podkręcona ta historia w filmie, no ale cóż...

ocenił(a) film na 9
Ahnessa

Dziewczyny są gorsze od chłopaków, wiele razy to odczułam. Gdy dziewczyna kogoś znienawidzi, to potrafi nad tym kimś się znęcać psychicznie (właśnie psychicznie, a nie fizycznie) i wciągnąć w to jeszcze swoje koleżanki, które chcą być "fajne" i nie wypaść z grupy.

ocenił(a) film na 9
TorcidaTiger

"Mi się w tym filmie nieprawdziwa wydaje reakcja tych lasek. Sztucznie udają rozbawienie tą sytuacją. W kobietach jest więcej współczucia."
Nie we wszystkich, jeszcze gdy chodziłem do gimnazjum to właśnie nie które dziewczyny były inicjatorkami takich ekscesów. Pamiętam sytuacje gdy jedna w trakcie trwania lekcji zapalniczką próbowała podpalić włosy dziewczynie siedzącej przed nią i nie był to jednorazowy "wybryk".

bezwet

Uczę w gimnazjum i ja nigdy nie widziałem takich wyczynów.

TorcidaTiger

Może jeśli chodzi o gnębienie chłopaka. Jeśli jest to dziewczyna, to już inna sprawa.

TorcidaTiger

Też tak to odbierałem, ale zauważ, że patrzymy z perspektywy naszego kręgu kulturowego. Jak zauważyłem laski ze Skandynawii są dużo bardziej "męskie", wyzwolone, co za tym idzie także agresywne. Sam miałem mocne raz zdziwko jak w Dani do autobusu wbiła grupa dresiarskich lasek w sensie lasek zachowujących się jak w Polsce dresy.
Oczywiście, że film jest trochę podkręcony, ale generalnie człowiek człowiekowi wilkiem...

Elczesuaf

Ale oni i tak już mieli spieprzone życie. Nic im już nie zostało, stracili wszystko i dlatego posunęli się do tak drastycznych metod. Oni już mieli tak zniszczoną psychikę, że niestety, ale wydaje mi się, że już nie było dla nich ratunku, dlatego też został im samosąd.

ocenił(a) film na 8
TorcidaTiger

mnie jeszcze zastanawia, gdzie byli nauczyciele w całej tej sytuacji? Zdaje sobie sprawę, że nie można wszystkich upilnować, ale w scenach, kiedy się bili na korytarzu lub w klasie?
Chłopcy byli pod presją otoczenia, i pewnie ja też nie chciałabym mówić o takich rzeczach dorosłym, pewnie też, gdybym miała taka możliwość, sięgnęłabym po broń. W ostatniej scenie Joosep był bardziej zdeterminowany, wydaje mi się, że Kaspar bał się strzelać do swoich bądź co bądź przyjaciół...

ocenił(a) film na 7
TorcidaTiger

a no ja sie zgodze takich chujów to powinni kastrować żeby umierali w męczarniach ale na końcu filmu tak sobie myślałem że pewnie zrobił bym to samo i pewnie każdy z was;) innego rozwiązania nie widze jak pozabijac ich wszystkich;)

Bartekweb2

Szkoda że nie widzisz innego rozwiązania, bo moim zdaniem ten film o tym (i po to) właśnie jest. Przemoc rodzi przemoc. A rozwiązań mieli wiele w tym kilka racjonalnych, niestety wybrali to najgorsze i sami z ofiar stali się katami. Jeżeli ktoś po tym filmie jedyne wrażenie jakie odniósł to "dobrze zrobili" lub "sam tak bym zrobił", to moim zdaniem nie za bardzo zrozumiał przesłania filmu.