Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Film ten jest w języku estońskim. Język estoński jest językiem ugro-fińskim, jest najbliższym krewnym języka fińskiego, jest właściwie podobny wyłącznie do fińskiego. Finowie i Estończycy się rozumieją. Język estoński jest jednak twardszy niż fiński i posiada bardzo dużo wpłuywów z języka niemieckiego, gdyż Estonia podobnie jak jej południowy sąsiad- Łotwa, miała wieleset lat niemieckiego panowania i osadnictwa. Estoński posiada też dość silne wpływy szwedzkie.

ocenił(a) film na 8
juhamatti

I co z tego?
Też potrafimy korzystać z google :)

lew890

Podam jeszcze informację o wpływach germańskich. Wpływy germańskie w języku estońskim są bardzo silne (podobnie jak i w języku łotewskim- który nie jest z nim wspolnego, gdyż łotewski to język bałtycki, a estoński to język grupy fińskiej). Około 30% wszystkich słów w języku estońskim wywodzi się z języków germańskich (niemieckiego i szwedzkiego), a najwięcej (22-25% ogółu słów) z dolnosaksońskiej odmiany języka niemieckiego.
Jednak najbliższy krewny języka estońskiego- język fiński także posiada wpływy germańskiej z j. szwedzkiego, więc Finowie i Estończycy się rozumieją.

lew890

Podam jeszcze informację o wpływach germańskich. Wpływy germańskie w języku estońskim są bardzo silne (podobnie jak i w języku łotewskim- który nie ma z nim nic wspolnego, gdyż łotewski to język bałtycki, a estoński to język grupy fińskiej). Około 30% wszystkich słów w języku estońskim wywodzi się z języków germańskich (niemieckiego i szwedzkiego), a najwięcej (22-25% ogółu słów) z dolnosaksońskiej odmiany języka niemieckiego.
Jednak najbliższy krewny języka estońskiego- język fiński także posiada wpływy germańskiej z j. szwedzkiego, więc Finowie i Estończycy się rozumieją dość łatwo.

ocenił(a) film na 8
juhamatti

Mógłbyś mi omówić jeszcze trendy rozwoju gospodarczego Estonii? Przyda mi się bo jutro oglądam ten film...

ocenił(a) film na 8
karol33

co sie czepiacie kolesia? ciekawe rzeczy prawi. mi sie spodobal estonski podczas ogladania tego filmu

juhamatti

Zakręcony językoznawca!:)
Tak to się zaczyna, a jeśli zapał Ci nie minie to może niebawem zaczniesz uczyć się estońskiego.

ocenił(a) film na 8
juhamatti

dziekuję bardzo nurtowało mnie jedno pytanie podczas ogladania tego
filmu...w jakim języku rozmawiają;)pozdrawiam