Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44596
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Ten film jest wstrząsający. Dawno nie widział tak dobrego filmu. Musiałam się na pic po. POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
gonia_24

Popieram , tylko ze ja po filmie zjarałem 3 szlugi jeden po drugim ( jak na mnie to dużo ). Naprawdę daje do myślenia

użytkownik usunięty
gonia_24

ja po tym filmie zastanawiam sie tylko, jak mozna byc tak niezaradnym zyciowo?! Oczywiscie, ze zygac mi sie chcialo za kazdym razem jak widzialem usmiechnieta gebe Andersa - ale na takiego frajera na pewno znalazlby sie prosty sposob; bo to on byl prowodyrem tych wszystkich sytuacji i jakby jego inicjatywy zabraklo to nikt by nawet nie pierdnal w strone Joosepa.

ja do tej pory myślę o tym filmie... Jakie to żałosne, że ludzie mają takie sytuacje gdzieś, są zajęci tylko sobą,a w tym samym czasie obok nich dzieją się takie rzeczy.. Film ukazuje młodzież, a pomyśleć że takie rzeczy zdarzają się już u dzieci z podstawówek..

kozlosienka

ja polecam ten film każdemu mojemu znajomemu , film daje do myślenia ,
wstrząsa ,

to tyle .
10/10

ocenił(a) film na 10
gonia_24

film jest wstrząsający i przerażający. najgorsze jest to że takie są realia. głupota młodzieży która nie reaguje, patrzy się i tym sam pozwala na to wszystko.

ocenił(a) film na 9
tulipan_ir

dla mnie niemożliwym jest żeby ten cały Joseph w ogóle w żaden sposób nie zareagował. Przecież każdy człowiek ma granicę wytrzymałości i po pewnym czasie po prostu wybucha (jak np zrobił ten 2 koleś co zaczął machać krzesłem na oślep). Gdyby w pewnym momencie wziął ździelił jednego czymkolwiek co by mu wpadło pod rękę, reszta na pewno by się uspokoiła.

wichor1

Uspokoiła? Człowieku, zabiliby go wtedy!

ocenił(a) film na 8
wichor1

Ludzka psychika jest w stanie znieść bardzo wiele.
I nie ma czegoś takiego jak "granica wytrzymałości".
Ludzie byli okrutnie poniżani, są i będą.

gonia_24

Tak swoją drogą, to uważam, że film ten dlatego porusza każdego z nas, ponieważ każdy widział i doświadczył takich scen, jak w filmie. Kilka lat temu mojego kolegę też gnoili w szatni... i wstawiłem się za nim. Trochę sobie przechlapałem, ale potrafię dać po pysku i się odczepili. Nie każdy "tak umie"... niestety. Pozdrawiam

Sssmok

Obejrzałem przed chwilą i wstrząsnęło mną. Dla mnie tacy ludzie jak Anders zasługują na śmierć tylko przed śmiercią rozwaliłbym mu przyrodzenie, okaleczałbym powoli, aby jak najdłużej odczuwał ból. Joosep nie miał jak zareagować bo jak by się postawił to miałby jeszcze gorzej.

Scena na plaży rozwaliła mi psychikę. Końcówka filmu taka jaka powinna być.

Szkoda, że istnieje coś takiego, że jeden człowiek robi krzywdę drugiemu. Wnerwia mnie, że inni uwielbiają na to patrzeć mowa o mężczyznach jak i kobietach. Uwielbiają patrzeć jak ktoś cierpi. Nie wiem co w tym takiego fajnego, ale gardzę takimi ludźmi i życzę im, aby spotkała ich zasłużona kara, a taką karą jest śmierć.

Sam nie wiem jak powstaje nienawiść. Sądzę, żeby udowodnić kolegą kto jest silniejszy, a dziewczyną zaimponować.

Dla mnie film "Klasa" jest jak dotąd najlepszym filmem tego roku i z czystym sumieniem wystawiam mu ocenę 10/10. Rzadko po takim filmie czuję coś co daje mi do myślenia. Jeszcze przez pewien czas i to długi czas będę myśleć o tym filmie. Takiego filmu nie da się zapomnieć na długi czas.

Film zwłaszcza dla młodzieży, którzy wkraczają w dorosłe życie. Zanim coś złego zrobią niech pomyślą o tej pokrzywdzonej osobie.

Pozdrawiam.

bandofbrothers

Zamiast życzyć im śmierci, może lepiej życzyć im, żeby odnaleźli dobro?

gonia_24

Chciałam zabrać swoją córkę na ten film. Jej temat - 1 klasa gimnazjum, ale po waszych opisach zwątpiłam. Jak myślicie , mozna zabrać 13-nastolatkę na ten film?

ocenił(a) film na 10
malgorzata_18

Nie poniewaz nie jest to film dla dzieci, pewnie mozna na niego isc dopiero od 16lat. Radze nie brac bo sa tam naprawde brzydkie wyrazy, wulgarne i dwuznaczne sceny..... Mysle ze fajnym filmem na pojscie z nastolatka byloby Mamma Mia. Pozdrawiam.

perelkaaa

Bez urazy, ale na amerykańską tandetę to moja córka chodzi z koleżankami z klasy:) Ja tego nie trawię.

ocenił(a) film na 9
malgorzata_18

Myślę, że powinna pani zabrać córkę na ten film. Właśnie w gimnazjum takie zjawiska jak w filmie zaczynają się. Ja będąc w gimnazjum miałam podobną sytuacje, tylko że nade mną moje dotąd najbliższe przyjaciółki klasowe znęcały się psychicznie. Wszyscy w klasie zachowywali się zupełnien tak samo, udawali że nie słyszą tego co o mnie wygadywano publicznie. A gdy podchodziłam do kogoś mówili 'sorry nie mogę z tobą rozmawiać bo i nade mną się zaczną znęcać'. Każdemu taka sytuacja może się zdarzyć i warto aby zabrała pani córkę na film i pokazała, że życie jest niestety brutalne. I pokazać córce że zawsze może się zwrócić do pedagog, czy do Pani samej a nie rozwiazywać problemu jak na filmie.

ocenił(a) film na 8
malgorzata_18

Sam nie wiem czy 13 lat to wystarczający wiek...

Marq

13 lat może iść bo właściwie od tego wieku zaczynają się takie jadki (bójki, przemoc, nienawiść). 13 lat to nie dziecko, które ma 8 lat. W wieku 13 lat pewnie znałeś dużo przekleństw, no i wiedziałeś już co to jest współżycie seksualne. A film dla 13 latków jest słuszny bo tym wcześniej film obejrzysz tym lepiej, ponieważ da do zrozumienia innym półgłówkom, aby nie zaczepiali słabszych. Ogólnie film "Klass" jest po to, aby czegoś nauczył, zachowanie, tolerancja.

ocenił(a) film na 8
bandofbrothers

Jestem przekonany, że trzynastolatkowie powinni oglądać ten film.
Podobnie jak optowałem kiedyś, aby "Requiem dla snu" było obowiązkowo pokazywane ósmoklasistom (dzisiaj trzecia klasa gimnazjum).

Srubaa

Droga Pani Małgorzato.. Radziłabym przeczytać wszystkie komentarze odnośnie tego filmu, a szczególną uwagę zwrócić na te wystawiane przez młodzież w podobnym wieku Pani córki. Te dzieci niestety uznały prawdopodobnie film za jakąś komedię, są zafascynowane postacią Andersa, a to chyba nie o takie przesłanie ma chodzić. Te dzieci nie znają życia i dla nich to co się dzieje w szkołach, nawet i polskich, jest zabawne. Proponuję aby zaczekała Pani z pokazaniem córce tego filmu, aż troszkę dorośnie. Taka jest moja opinia, Pani wybór.
Pozdrawiam

kozlosienka

Proponuję, jeśli oczywiście zdecyjesz się na obejrzenie filmu z córką. Najpierw z nią porozmawiaj o filmie, by wiedziała o czym on jest , i dlaczego jest tak ważny.
Wtedy może go zrozumie.

ocenił(a) film na 9
gonia_24

Dla mnie tez ten film był wstrzasajacy i bardzo poruszajacy.Do dzisiaj nie moge sie otrzasnac i cały czas mysle o tym filmie, a raczej o jego przesłaniu.Jak dla mnie jeden z lepszych filmow tego roku.Dlatego wszystkim polecam!

Fructisa

Właśnie skończyłam oglądać ten film i jestem w totalnym szoku. Jak można tak traktować drugiego człowieka? szok i brak słów.