Jestem ciekawy czy ktoś też to rozkminił że gdyby nie Thea to Kaspar sam by się znęcał nad Joosepem.
Życie Kaspara się zmieniło gdy wypuścił Joosepa z damskiej szatni , a zrobił to dla niej.
Po tym incydencie banda Andersa zaczęła mu lekko dokuczać ,ale Kaspar zamiast im ulec na przekór coraz bardziej im się stawiał.
Najbardziej Kasparowi nie pasowało "panowanie" Andersa i wszystko co zrobił , robił żeby mu pokazać że nie jest jednym z jego "poddanych".
Konkretnie chodzi mi o to że Kaspar nie zrobił nic dla Joosepa , on to zrobił dla siebie.
Nie można powiedzieć, ze życie Kaspara się zmieniło gdy wypuścił Jooshepa z damskiej szatni. W późniejszych scenach dowiadujemy się, ze jest on nowy w tej szkole i wydaje mi się, że prawdopodobnie po prostu nie czuł jeszcze, ze ta sytuacja jest aż tak poważna.
Przychodzisz do nowej szkoły nie z myślą naprawienia świata, a z myślą poznania nowych przyjaciół.
Można się dopatrywać, że obrona Joosepha wynikała jedynie z chorych męskich ambicji, ale nie postrzegałabym tego w ten sposób. Myślę, ze duży wpływ miało na niego środowisko z jakiego pochodził. Kaspar dzieciństwo spędził na wsi, otaczały go może mniej inteligentne proste dzieci, ale wychowane w wyższym systemie wartości. Warto zauważyć, ze dzieci w małych miseczkach często wykazują takie instynkty jak Anders i jego banda. Nieformalne grupy nie akceptujące inności.
"Nie można powiedzieć, ze życie Kaspara się zmieniło gdy wypuścił Jooshepa z damskiej szatni"
Zmieniło się bo zadarł z Andersem.
Kaspar bronił Joosepa żeby pokazać Andersowi że nie jest mu posłuszny jak reszta tych cieci.