Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Mocny film!

ocenił(a) film na 8

Z góry przepraszam za ewentualne powielenie tematu. Dawno nie oglądałam czegoś tak
poruszającego. Może do niektórych film nie przemawia, ale dla mnie naprawdę dobry. Aż nóż się
w kieszeni otwierał, kiedy patrzyłam na bierność i bezsilność otoczenia. Na to, że cała klasa trwała
w zmowie milczenia i przyzwalała na maltretowanie Joosepha, a potem Kaspara. Na to, że Thea
nie wsparła swojego chłopaka. Jacy oni byli wszyscy nie dojrzali. To tylko film, wiem, momentami
może naciągany, ale scena seksu oralnego na plaży była odrażająca i naprawdę wstrząsająca.
Być może nie ma czym się emocjonować, to TYLKO film, ale cóż... Jak dla mnie rewelacja.

Asmelle

Spokojnie. Ja zawsze myślałam, że nie jestem wrażliwa na jakąkolwiek fabułę filmów. "Nasza klasa" zweryfikowała wszystkie moje dotychczasowe przekonania. Po filmie nie mogłam się w sumie otrząsnąć, przestać płakać, łaził on za mną przez kilka następnych dni i nie chciał wyjść z mojej głowy. Scena na plaży wywołała u mnie te emocje chyba najbardziej, bo nie spodziewałam się tego typu "tortury" wykonanej na ofiarach feralnej klasy. Końcowe akcje natomiast tylko mnie dobiły, bo niestety "główny" bohater, chociaż chciał usunąć swoich oprawców z powierzchni ziemi to dokonał tego samego ze sobą.
Dla mnie film znakomity. Nic mną tak nie wstrząsnęło do tej pory.

ocenił(a) film na 7
Asmelle

Widać miałaś szczęście chodzić do jakiejś normalniejszej szkoły, bo ja spotykałem się codziennie z nękaniem psychicznym i fizycznym. Nie tyle co na mnie (choć też parę razy dostałem), ale mieliśmy kilka ofiar.

Asmelle

Ja czuję się po obejrzeniu filmu "wypruta". Jak dla mnie za dużo negatywnych emocji. Oglądałam już wiele takich filmów, ale tutaj nie ma nic pozytywnego. Nawet jednej sceny. A scena na tej plaży, po prostu była obrzydliwa. Po prostu w głowie mi się nie mieści, że CAŁA klasa może być tak obojętna i bierna wobec czegoś takiego. To już chyba lekka przesada. Za to zakończenie mogło być tylko takie. Patrząc na to wszystko, można się bać puszczać dzieci do szkoły.