Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44596
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Szare estońskie blokowiska, podwórka, szkoły i młodzież uchwycone w "Klasie" wyglądają znajomo. Tak znajomo, że nie zdziwiłbym się gdyby ktoś mi powiedział, że kręcono go w Polsce.
Czy to ten realizm sprawia, że ten film tak uderza? A może znany większości widzów temat szkolnej "fali", której, swojego czasu, prawie każdy był świadkiem? A może to prostu zasługa świetnego montażu?
Nie wiem.
Ale od czasu obejrzenia "Eksperymentu" i "Słonia" żaden film nie wywołał u mnie takich emocji i porządnie wstrząsnął. Zresztą, co do tego drugiego to "Klasa" podejmuje ten sam temat, po prostu z innej perspektywy i bez eksperymentów narracyjnych. Efekt? - Chyba, nawet, lepszy... Obejrzyjcie!

Krolik_Pudding

zaintrygowałes mnie z chęcia zobacze co ten filmek prezentuje a akurat mam mozliwosc zdobyć ten filmik a ogladałam filmy o ktorych wspomniałes i tez mi sie podobły i wywarły duze wrazenie pozdrawiam po seansie bede mogła co więcej powiedzieć :)

Krolik_Pudding

No już jestem po seansie i sie nie zawiodłam naprawde nizły film i fajna gra tych 2 chłopkow rzeczywiście całe otoczenie wydaje sie znajome i sytuacja taka rzeczywista w koncu panstwo na podobnym stopniu rozwoju dobry film przejmujący troche zal mi było tego chłopka ktory chciał pomoc josehowi ale robił to dosc nieudolnie i moze troche mu zaszkodził nawet ale miał dobre zamiary a to sie liczy no nic tak w zyciu bywa a psychika ma swoej granice i nie potrafi zniesc wszystkiego... :( ogolnie ten film ukazuje brutalna rzeczywistość w ktorej trzeba umieć sie odnaleść inaczej sie zginie!

Mea_Culpa

faktycznie mocny film i na faktach podobno..., ale coz poradzic nie raz w klasach nadal sie trafiaja tacy ludzie co dokuczaja innym praktycznie bez powodu.

ocenił(a) film na 10
Mea_Culpa

O kurczę, przeczytałem wszystkie komentarze i jesteś jedyną osobą, która uchwyciła całą istotę sprawy. Gratulacje!

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

świetny film, "okrutny", dający do myślenia i ponadto na faktach; nie spodziewałem się że estoński film może tak mnie "poruszyć"; świetne zagrany (świetna rola dwóch głównych bohaterów), mistrzowsko zrealizowany; można go porównać do "Słonia", choć wg mnie "Klasa" jest lepszy; w tym filmie niczego nie brakuje i wszystko jest na swoim miejscu - wg mnie 9,5/10 !!!