Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Mimo wszystko dla mnie nie realny nie ma takich cwelowskich ludzi zeby TAK dreczyc kogos z NIC. Jesli sa choc niewierze to musza byc chorzy umyslowo a jak bym takiego kogos spotkal to sam go zastrzelil.

ocenił(a) film na 10
Les_Grossman

Jak ty tak wgl możesz mówić ?? jak za przeproszeniem g***wnó widziałeś i w d***e byłeś to może nie mów czy tacy cwelowscy (jest takie słowo ?) ludzie istnieją czy nie. W każdej szkole i prawie każdej klasie zachodzi podobna sytuacja że jest jeden kozioł ofiarny - może nie na taką skale ale jest. W każdym mieście w każdym kraju, wszędzie. Twoja wypowiedź jest dla mnie conajmniej głupia .

użytkownik usunięty
Les_Grossman

Poogladaj serwisy informacyjne... nie dość, że są to jeszcze to nagrywają

wlasnie k**wa zdalem do 2 liceum a chodzilem do najgorszego gimnazjum w moim miescie wiec sie spotkalem z wieloma tego typu przypadkami wiec mi nie mow z gowno wiem bo wiem wiecej niz przecietne osoby. Ale nawet tam choc bylo wielu kozlow ofiarnych w zaden sposob zaden z nich nie byl az tak traktowany bo niektore sceny (np. z seksem oralnym na plazy) byly niemoralne i ogolnie to ciagle bicie i przepraszanie na KORYTARZU! gdzie sie kreca nauczyciele jest nienormalne i wlasnie o to mi chodzilo a nie o to ze nie ma kozlow ofiarnych a ze takie imbecyle jak wy nie zrozumiely tego co napisalem to juz nie moja sprawa
Film jest przesadzony!

użytkownik usunięty
Les_Grossman

Przede wszystkim nie denerwuj się tak. Następnie no wybacz ale akurat to, że u ciebie w szkole nie było takich zachowań ( seks oralny na plazy, bicie na korytarzu) to nie oznacza ze takich nie ma! Nie tylko w Polsce ale i na świecie (zauważ, że to nie jest polski film o polskich szkołach) jeśli nie wierzysz tak jak pisałam - włącz jakiś serwis informacyjny.
To, że ty czegoś takiego nie doświadczyłeś nie znaczy, że jest nie realny bo takich przypadków jest wiele (google nie gryzą).

Co do bicia na korytarzach.. cóż ja byłam świadkiem takich zachowań mimo iż nie chodziłam do "najgorszego gimnazjum w miescie" a do jednego z lepszych. Ludzie kompletnie nic nie robią sobie z nauczycieli bo oni po prostu nie reagują- udają, że nie widza. Ba w mojej klasie w liceum był chłopak który był po prostu nieśmiały przez co mówił cicho i niewyraźnie (mutacje mial) to nawet nauczyciele "nabijali" się z niego... on się śmiał ( a raczej udawał) bo cóż innego miał robić ale idę o zakład że go to raniło.

slyszalem o wielu przypadkach dreczen w szkole o samobojstwach nastolatkow itp. ale zeby az tak. No daj spokoj kim musi byc czlowiek zeby go serce nie zabolalo ze robi sie komus takie rzeczy, zeby sie z tego smial albo to robil. Nie wiem moze i gdzies sa takie przypadki ale jak juz mowilem gdybym cos takiego zobaczyl to bym ich chyba sam zastrzelil. Chociaz co by dalo ...
Mimo wszystko dalej uwazam ze film jest troche przesadzony.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Les_Grossman

No niestety ale ludzie są podli.
Masz chciazby takie przykłady- a to tylko polowa pierwszej strony w google:
http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3717351.html - zbiorowy gwałt na 16 latce w szkole w grecji
"miejscowej społeczności stanęła po stronie gwałcicieli, twierdząc, że winna była dziewczyna. Zaskoczenie wywołuje również decyzja kierownictwa szkoły, które zawiesiło na kilka dni w prawach ucznia zarówno zgwałconą, jak i gwałcicieli, i nie ukarało innej dziewczyny, która rejestrowała scenę gwałtu z pomocą telefonu komórkowego."

http://www.sfora.pl/Szokujace-dane-z-Wysp-gwalty-w-szkolach-to-norma-a8339-30

http://wiadomosci.onet.pl/1564743,2678,1,seks_i_przemoc_na_szkolnych_przerwach,k ioskart.html

przydało by się zmienić trochę przepisy: kastracja powinna być za coś takiego bez patrzenia na wiek.
A tej z telefonem wsadził bym ten telefon w dupe ...

użytkownik usunięty
Les_Grossman

No tak.. tylko nie chemiczna a fizyczna.. ;)
Ludzie niestety sa durni i nie rozumieja ze komus nawet dreczac go slownie a nie fizycznie moga zrobic duza krzywde ktora moze odbic sie na jego dalszym zyciu... Dlatego jak mowia w tv o kolejnej strzelaninie w szkole i nazywaja sprawcow potworami, zbrodniarzami itd ja zawsze ( w 95%) bede za tym ktory strzelal o ile to nie byl jakis neonazista itp. bo prawdziwymi potworami sa zazwyczaj ci ktorzy doprowadzili czlowieka do takiego stanu ze jedynym wyjsciem dla niego jest ich pozabijanie a pozniej strzelenie sobie w leb.

Dlatego szczerze mowiac gdybym byla ministrem edukacji to nakazałabym oowiazkowo na lekcji wychowawczej puscic min. ten film by sobie takie dzieciaki w gimnazjum cos sobie uswiadomily.. nie na wszystkich to podziala ale moze tych kilka osob olsni.

ocenił(a) film na 8
Les_Grossman

niestety, ale takie są realia prawie w każdej szkole..zwłaszcza w gimnazjach..

ocenił(a) film na 10
Les_Grossman

Heej Guys!
Cóż, sądzę, że Inoman nie ma racji. Spróbuję to odpowiednio
zargumentować.
Otóż, jeśli nie jest się kozłem ofiarnym to się nic nie wie.
I... To jest prawdą, nie przeżyłeś tego, więc nie wiesz.
Ale jest realne wszystko, nie raz słyszałam o głupich pomysłach tego
typu, aby komuś "wsadzić" i kazać ssać.
Kolejnym argumentem (bynajmniej dla mnie) jest to, że ludzie są bez
skrupułów, tylko nie każdy ich widzi, albo jak widzi, to nie wchodzi w
drogę. Normalne prawo ludzkie: SIEDŹ CICHO, BO INACZEJ I TY DOSTANIESZ.
A ludzie, w większości się już wtedy nie stawiają.
Film jest naprawdę makabryczny, ale nie ma się co oszukiwać, nikt nigdy
nie stanie w obronie tego "gorszego". Cóż, zważmy na to, że dzisiejsza
młodzież, to w większości pustaki, którzy nic nie osiągną w życiu, brak
perspektyw.. Och, żałosne to co najmniej. Nie musicie mi wierzyć, ale
ludzie teraz się cofają, zamiast doskonalić.
Ostatni argument: cwaniaczków-misiaczków zawsze było dużo i nadal będą,
ale ludzie gdyby chcieli mogliby ich stłamsić. Poza tym dużo ludzi rodzi
się ze skłonnościami dyktatorskimi, ale zazwyczaj rodzi je patologia i
tak się uderza w przeciwnika, mówiąc o tym, czego on nie ma, a TY masz.
Uściski,
M.

ocenił(a) film na 8
kochanie445

Autor tego napisał, że ta sytuacja jest 'nierealna'.
A czy na początku filmu - kiedy wchodzą napisy - nie jest napisane, że jest to historia oparta na faktach ?

Jak dla mnie - prawdziwa czy nie - utrzymuje dreszcze na ciele, a oglądałam go jakieś 9 godzin temu.

użytkownik usunięty
gohasamocha

tzn z tym na faktach to nie do konca jest jasne.. bo tworcy raczej "inspirowali" sie wieloma takimi wydarzeniami a napewno nie jest to ekranizacja konkretnego przypadku bo w Estonii takiego nie było

ocenił(a) film na 8

Mimo wszystko miałam 'ciśnienia' w czasie oglądania. To jest aż niewyobrażalne w jaki sposób wpłynął na mnie. Rzadko mi się zdarza, żeby bluźnić lub cokolwiek mówić w trakcie filmu. Jestem wrażliwie nastawiona - co do takiej tematyki, chociaż jestem raczej z tej grupy lubianych i towarzyskich. Jednak nie dręczę outsiderów i staram się sprzeciwiać takiego typu zachowaniu. Widziałam wiele podobnych sytuacji, ale takiego 'finału' nie potrafię sobie wyobrazić.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
kochanie445

"Cóż, zważmy na to, że dzisiejsza
młodzież, to w większości pustaki, którzy nic nie osiągną w życiu, brak
perspektyw.."
Nie chcę burzyć Twojego światopoglądu, ale nigdzie nie jest zapisane, nie ma (chyba) badań dotyczących małoletnich oprawców i ich późniejszych sukcesów życiowych (ewentualnego ich braku). A nie ma zapewne dlatego, że nikt nie zadaje sobie trudu, bu ich w pierwszej kolejności zidentyfikować i sklasyfikować. Jak wynika z części postów w tym wątku (i paru innych) często to ofiara dostaje "łatkę" poniżającego oprawcy czy kata.

IMHO wielu małoletnich sadystów będzie sobie całkiem dobrze radziło w życiu.

Przy okazji - najbardziej rozczarowująca była dla mnie w tym filmie postawa dziewczyn. Ale wiadomo, że obecnie są one bardziej sadystyczne niż chłopcy (może i uogólniam, ale chodzi mi głównie o tą przemianę, jaka zaszła w społeczeństwie - kiedyś dziewczyny "co najwyżej" jedna drugą poobmawiały - teraz toczą boje... dosłownie:/)

Les_Grossman

Serio? to zapraszam do mojej klasy w gimnazjum...tam byłem bity wyzywany poniżany...a jak się napierdalałem to wszyscy zwalali na mnie ze to ja się zaczynam;/i mi się oberwało;/

ocenił(a) film na 10
Dvdmax93

nie przejmuj się w gimnazjum są po****** zje*** !!! tylko wyjdziesz sytuacja sie zmieni ;P wiem po moim przypadku. a z tym gwałtem to.. ja bym gnoi zabiła

Les_Grossman

niestety malo wiesz o machanizmach rzadzacych ludzkim zachowaniem, bo tkie sytuacje niestety ale sie zdarzaja, jesli chcesz to poczytaj troche na temat agresorow i ofiar przemocy oraz ogolnie o przemocy wtedy moze zrozumiesz

NatiX

owszem bylem kozlem ofiarnym, j.w. napisane "gimnazja sa po**bane" a ja chodzilem do tego z najbardziej pojeba*ych. Ale nigdy do tego stopnia, moze bylo to spowodowane tym ze nie dopuscilem do takiej sytuacji, tzn. nie milczalem ulegly tylko staralem sie cos z tym zrobic (nie skarzyc sie oczywiscie) a poza tym znalem troche osob i jakos to przetrwalem. W liceum to ja jako jedyny z nowej klasy stanalem w czyjejs obronie i mi sie za to oberwalo ale mialem juz wyrobiony charakter wiec nie zostalem ofiara po raz drugi. Dobrze wiem co to znaczy by na miejscu Kaspara, choc mowie ze to straszna przesada. Gdyby mnie choc raz dorwal taki cwaniaczek w kliku to bym wzial pale, dorwal go na miescie i stlamsil tak zeby nie wstal, nie zwazajac na konsekwencje. Az mnie krew zalewa jak mysle ze cos takiego gdzies naprawde moze istniec...

ocenił(a) film na 9
Les_Grossman

Film jest inspirowany na masakrze w columbine...

użytkownik usunięty
JAiMOJEaLTEReGO

Najlepsze jest nnwnw. Nic nie wiem, nie widziałem... i tak czeka mnie czysciec. A jesli juz to nie dac nasrac sobie na łeb i pamiętać ze zawsze mozna byc gorszym skurwysynem niz twój wróg!

ocenił(a) film na 10
Les_Grossman

Jakże smutne jest to że takie sytuacje zdarzają się praktycznie w każdej szkole na całym świecie. Jest mi przykro, że ludzie potrafią być takimi potworami. Ja na miejscu kaspra i joosepa zachowałabym sie tak samo. Wystrzeliłabym tych bydlaków, którzy tak ich krzywdzili. Bardzo dobry film, dla mnie bardzo realny, choć muszę powiedzieć że jest mi bardzo smutno po obejrzeniu tego filmu... smutno że taki jest ten pieprzony świat