Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44595
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

Pytanie.

użytkownik usunięty

Jestem ciekaw, jakie wrażenie wywarł na Was film? Jaka była reakcja po obejrzeniu filmu?

ocenił(a) film na 10

Dla mnie ten film jest rewelacyjny i pokazuje dzisiejsze realia niestety ale takie coś dzieje się również w Polskich szkołach :(

ocenił(a) film na 9
silar

Jaka była reakcja? Byłem w*****y! nie na film oczywiście tylko na to co się dzieje w tych dzikich gimnazjach. Podstawówkę skończyłem w 1989, też mieliśmy klasowego "kozła ofiarnego". Ale nie do pomyślenia było kopanie, skakanie po kimś czy zmuszanie do takich rzeczy jak scena "plażowa" z filmu. Nie mieliśmy komórek, internetu mniejszą rolę przywiązywało się do ciuchów każdy słuchał tej samej muzyki nie było takiego podziału. A teraz? co ja wam będę mówił sami wiecie co się dzieję HWDP JP!? co to ma być, masakra co się dzieję...

ocenił(a) film na 8

A weźź ;d oglądaliśmy w szkole ;d bałam się z klasy na korytarz wyjść xdd

użytkownik usunięty
gibeknorton

Na mnie film zrobił naprawdę duże wrażenie. Po obejrzeniu go, jeszcze około 20 minut patrzyłem w ekran monitora, zupełnie bezcelowo... Tzw. "zwiecha". Tym, którzy są ciekaw, co wydarzyło się dalej, polecam "Klass Elu pärast". Wszystko można obejrzeć na YT, z angielskimi napisami, oto link do pierwszej części, 1 odcinka:
http://www.youtube.com/watch?v=gDvP-mGS_Io

użytkownik usunięty

Jakiś czas temu przypadkiem natknąłem się na niego kiedy leciał w telewizji. Nie miałem co oglądać więc postanowiłem, że to obejrzę. Potem po prostu nie mogłem oderwać się od ekranu telewizora. Film naprawdę świetny i wciągający. Kiedy się już skończył jeszcze na napisach końcowych siedziałem wpatrzony i zszokowany. Myślę, że ten film powinni obejrzeć Ci nauczyciele, którzy przymykają oczy na to co dzieje się teraz w dzisiejszych szkołach.

ocenił(a) film na 8

Historia była tak realistycznie przedstawiona, iż w pewnym momencie pomyślałam sobie, że oglądam reportaż a nie film.
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że tak naprawdę nie da się takim prześladowaniom zapobiec. Potrzeba bycia częścią grupy nieraz staje się po prostu silniejsza, niż normy i zasady jakie wynieśliśmy z domu. Człowiek jako zwierzę stadne zawsze będzie szukał akceptacji wśród rówieśników. Zwróćcie uwagę, że ci uczniowie wywodzili się z tzw. dobry domów. Przeraża mnie myśl, że za kilkanaście lat wyrosną z takich ludzi lekarze, prawnicy, politycy (!), czyli tzw. "elity" o poziomie wrażliwości pierwotniaka.

ocenił(a) film na 9
dzikakulka

Oj tam. To prawo "tłuszczy". Taka banda zwyrodnialców może się wytworzyć właściwie z dobrych chłopaków.
Dlaczego ten koleś z filmu przejrzał na oczy? Pewnie tylko przez dziewczynę. Wyciągnijmy ich za uszy z tej grupy, to zdecydowana większość o okrucieństwie zapomni.

To tak jak na wojnie. Dobrzy ludzie dziczeją. Po powrocie - dalej zachowują się normalnie.
To grupa daje siłę. Daje odwagę. Sumują i potęgują się jednostkowe okrucieństwa. Zaczyna się szpan, zaczyna się gra na pokaz.

Ech, jak to dobrze, że jestem aspołecznym socjopatą - samotnikiem :P

ocenił(a) film na 8

Flim bardzo dobrze zrobiony i to jeszcze na faktach , ale kur... po jego obejrzeniu chciałem dosłownie kogoś walnąć!!!

użytkownik usunięty
jyba

Warto dodać, że jest to film amatorski... Mnie było smutno po obejrzeniu filmu. Film skłania do refleksji, do zastanowienia się nad własnym doświadczeniem w kwestiach, które były wykorzystane w filmie. Na co dzień dzieją się takie tragedie, niestety mało kto ma odwagę zareagować.

ocenił(a) film na 9
jyba

Joosepa? :)

ocenił(a) film na 9

to jeden z fimów, po których się siedzi i nawet nie wiadomo co powiedzieć.

ocenił(a) film na 10

SPOILER. Film bardzo mi się podobał. Ale żal mi było chłopaków (Kaspera i Josepha). Nie dość, że poprostu się bronili, a to co stało się na koniec było ich walką o godność, to jeszcze po tym zdarzeniu będą nazywani bezwględnymi mordercami. Najzabawniejszy jest fakt, że we wspomnianej przez Ciebie serialowej kontynuacji rodzice "ofiar" nie mają pojęcia, że to ich dzieci były katami. A , i poztywnie zaskoczyła mnie Kerli :)

ocenił(a) film na 9
Kamila186

SPOILER
Zakończenie raczej pozytywne. Szkoda, że paru uciekło (przypominało mi to mój błogostan podczas oglądania zakończenia Dogville).
Szkoda przede wszystkim Kaspera. Joosep zapewne przeżywał chwile największego triumfu w życiu, Kasper - prawie największej porażki.

ocenił(a) film na 9

Ból.
Czysty, żywy, pulsujący, nieznośny, silny ból. Do tego - czułem się jak masochista. Byłem tym bólem zahipnotyzowany i całkowicie zaintrygowany.

ocenił(a) film na 8

Film naprawdę dobry i wzruszający. Człowiek oglądając go aż wychodził z siebie momentami. Idealnie ukazuje , jak podłość ludzka może doprowadzić dobrego człowieka do ostateczności. Godne zakończenie.