znacie fimy podobne, które świetnie przemawiają do młodzieży i traktujące o ich problemach, takie jak ten czy "Galerianki" "My dzieci z dwroca ZOO" "Pręgi"?
O podobnej tematyce jest " Słoń" Gus van Santa, chociaż nie jestem pewna czy to film, który świetnie przemówi do każdego.
bardzo Wam wszystkim dziękuję... bardzo mi pomogliście, jestem na etapie dotarcia do filmów, oglądania i oceny czy mogę pokazac je młodym ludziom, z którymi pracuję. Dzięki.
Aż dziw, że nikt nie wspomniał o polskim filmie o bardzo podobnej tematyce- "Abel, twój brat" Nasfetera.
Zło pozycja obowiązkowa! Bardzo dobrym filmem z Danii traktującym ogólnie o szkole jest Drommen - Zwyciężymy!, jednak tutaj jest mowa o konflikcie między uczniem i rodzicami a dyrekcją szkoły, film traktuje o szerokopojętej niesprawiedliwości - na pewno wart obejrzenie.
Niemiecka Fala i Francuzka Klasa też bardzo dobre propozycje.
Van Santa bym nie puszczał, ponieważ jest filmem dużo gorszym od czterech wyżej wymienionych, może tylko zniechęcić.
Fala(!)
Zło
Szkolny chwyt
Ben X (!)
Fabryka zła
Kochałam Annabelle
Fish Tank (chociaż moim zdaniem jest bardzo kiepski, ale możesz spróbować)
Cześć Tereska
Abel, Twój brat
Stowarzyszenie umarłych poetów
Przerwana lekcja muzyki
Czarny balonik
Ucieczka w milczenie
Przekleństwa niewinności(!)
Pif Paf jesteś trup(!)
Notatki o skandalu(!)
Wolność słowa
Co gryzie Gilberta Greypa'a
Młodzi gniewni
Prawdziwe dziecko
Przetrwać w nowym Jorku(!)
Szkolny terror (!) chociaż to dla troszkę młodszych widzów (13-16 lat) chociaż ja mam 20 i oglądałam go z zapartym tchem (jeżeli tak można powiedzieć)
Powiem Ci, że interesuje się filmami o tematyce młodzieżowej (przemoc, alkohol, narkotyki). Już trochę ich obejrzałam, dlatego lista jest taka długa:) Przy najlepszych (moim zdaniem) postawiałam wykrzyknik.
pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdziesz coś godnego uwagi
Aneta, jesteś nieoceniona, częśc filmów znam, ale o kilku nie słyszałam... wielkie dzięki, bardzo się cieszę z tej listy... wszystko skrzętnie zanotowałam... pisz jak coś nowego znajdziesz... a Fish Tank uznałam za nie nadający się do moich celów z uwagi na beztroski styl i spłaszczenie problemu, a temat wczesnej ciąży jest bardzo ważny - szukam filmu na ten temat... jeszcze raz dzięki!
tak właśnie myślałam (chodzi o Fish Tank), jeżeli o czymś sobie przypomnę to napiszę:)