Nausicaä z Doliny Wiatru

Kaze no Tani no Nausicaä
1984
7,8 26 tys. ocen
7,8 10 1 26349
8,0 22 krytyków
Nausicaä z Doliny Wiatru
powrót do forum filmu Nausicaä z Doliny Wiatru

No bo popatrzmy na przykład: ōmu to przyroda, a igranie ludźmi z nimi może przynieść im zagładę, podobnie jak igranie z przyrodą. W obecnych czasach jest to jeszcze bardziej aktualne niż dwadzieścia lat temu, w końcu dziura ozonowa rośnie coraz bardziej, z każdym rokiem topnieje coraz więcej lodowców... A to wszystko jest wyłącznie winą człowieka, niestety. Nam jednak natura nie wybaczy – jeśli nie będziemy o nią dbali, przepadniemy w mrokach dziejów niczym lata temu dinozaury. Jeśli mowa o metaforyce i przyrodzie, warto też zastanowić się nad Ugorem, nie będę wnikał w szczegóły, bo może to popsuć zabawę tym, którzy filmu jeszcze nie widzieli.
hehe osluchalem sie juz z tymi lodowcami duzo
na pewno topnieja ale i nowe powstaja
bo jakby nie powstawaly to skad sa te co sa
a nawet jezeli wiecej topnieje niz powstaje to jak zaleje troche swiata to pustynie zamienia sie w lasy itp itdbo tam sucho wody nie ma a cieplo jest

ocenił(a) film na 9
Chucky_Tbg

Ja tam nie wiem czy lodowce topnieją, słyszałem wręcz, że przyrastają. Ale co źródło to inne zdanie. :) To, żeby pustynie zamieniły się w lasy jest bardziej skomplikowane niż dostęp do wody. Pustynnienie zachodzi nawet nad zbiornikami wodnymi.

ocenił(a) film na 10
mrchipples

nawet jeśli topnieją to nie przez emisję CO2, za które zbiera Bruksela miliardy (bilardy?) Zimy jak były takie są, Holandia jak miała depreche tak ma wiec jest chyba okey :). Helu chyba nam nie pozera tak ;]. Niby słońce zwiększa swoją temperaturę. Jeszcze pewnie parę milionów lat i jak dojdzie do max i się nie usmażymy to zgaśnie za kolejne bilardy ::)

ocenił(a) film na 10
daihat

PS. A może Nausicaa z innego punktu: Czemu ludzie w filmie, 1000 lat po wielkiej katastrofie nie pamiętają już skąd wzięły się toksyczne dżungle i owady, i dlaczego dalej walczą miedzy sobą o władzę zamiast wspólnie o planetę i swoją przyszłość? Jak dla mnie Nausicaa to aż nazbyt poważna rozprawka o naturze i historii gatunku homo sapiens i przestroga przed post apokaliptycznym światem,który jeśli nadejdzie raz to będzie powracać aż ziemia chyba eksploduje. A może już kiedyś nasz gatunek przetrwał taką katastrofę? Wrócił z innej galaktyki, rozwalił dinozaury i odbudował sobie legowisko ::)

daihat

Zobacz sobie powieści (lub grę) z cyklu Metro 2033. Tam ten motyw wzajemnej walki w obliczu apokalipsy był jeszcze silniejszy, niż tutaj (nawet zmutowani ludzie byli tam bardziej przyjaźni, niż normalni). Myślę, że nasza cywilizacja potrafiła by być aż tak spaczona, by dalej się zwalczać wewnętrznie, nawet w obliczu zagrożenia (choć skali tego zjawiska już nie określę - możliwe, że nie było by ono aż takie drastyczne, ale na dłuższą metę, cholera wie).

ocenił(a) film na 8
Chucky_Tbg

@Chucky_Tbg
Dziura ozonowa rośnie - fakt - i jest to wina człowieka. Topnienie lodowców spowodowane podwyższającą się temperaturą na Ziemi to też fakt, natomiast co do przyczyny nie ma zgody. Ostatnio wielu naukowców wycofuje się z poglądu, że efekt cieplarniany związany jest z emisją dwutlenku węgla przez człowieka z powodu jego śmiesznie małego udziału w atmosferze. Dużo bardziej prawdopodobne wydaje się, że to część naturalnego cyklu ociepleń i zlodowaceń.
Co za bzdurne porównanie z dinozaurami... Przecież one nie utworzyły cywilizacji i nie wpływały na klimat.

@daihat
Hel jest mało istotny w reakcja termojądrowych, tzn. jest produktem, zużywa się wodór. Jest spora szansa, że po naszej cywilizacji nic nie zostanie zanim coś istotnego stanie się ze Słońcem, do czerwonego olbrzyma mamy jeszcze około 5 miliardów lat :)
Ludzie w filmie nie pamiętają, bo wtedy by filmu nie było ;) Ludzie zawsze ze sobą walczyli, walczą i będą walczyć - taki urok naszej rasy. Ziemia eksploduje? A to dobre :D

Różne rzeczy można pisać ludzie, ale nie wygadujcie bzdur na tematy, o których nie macie wiedzy ze szkoły średniej czy nawet niżej.

ocenił(a) film na 10
jurrrus

@jurrrus
Moje zdanie odnośnie Helu było dość niechlujne, ale żeby nie zrozumieć tak oczywistego kontekstu geograficznego i od razu zacząć się wymądrzać? Hel - miasto położone na cyplu Mierzei Helskiej. I pewnie ma tak mały związek z gazami lotnymi jak atmosfera Holandi czy terenów z lodowcami.

"Jest spora szansa, że po naszej cywilizacji nic nie zostanie zanim coś istotnego stanie się ze Słońcem, do czerwonego olbrzyma mamy jeszcze około 5 miliardów lat :)" - Właśnie to miałem na myśli, choć źle to sformułowałem. Eksplodująca ziemia to także tylko nagrywanie się
z naszej cywilizacji, która ciągle walcząc o władzę, rozwój i ewolucję spycha na drugi plan dbałość o naszą planetę.

To tylko taka teoria, że ludzie zniszczyli planetę i tego nie pamiętają. Ale jeśli tak było, to taka wiedza byłą by raczej tępiona i zamazywana z pokolenia na pokolenie i niewygodna dla chcących sprawować militarną władzę. Najprostsze hasła - walki i niszczenia toksycznej dżungli w imię przetrw. naszego gatunku, zawsze przemawiają do mas. Nausicaa była głosem rozsądku i prawdy, ale nikt jej nie wierzył.

Kolego, twoje podejście do tematu i styl wypowiedzi "ale nie wygadujcie bzdur na tematy, o których nie macie wiedzy ze szkoły średniej czy nawet niżej." pokazuje także i twój poziom, a nawet arogancję.

Tak naprawdę, to wypowiedź autora tematu jest dla mnie irytującą bo mam całkiem inny punkt widzenia. Ale Nausicaa pozwala na bardzo szeroką interpretację i bogate przemyślenia, i każdy ma do nich prawo.

Ale wypowiedz "kogoś ze strony azunimme" - nazwa tego tematu, szczerze co to znaczy? Ma to sugerować jakąś wyższość zdania i racji?
Do tego tytuł zawiera błąd, i strona o nazwie azunimme nie istnieje niestety.