czas: 30min 60min 75-90min 111min
/\
/ \
/ \ /\
/ \ / \
/ \ / \
/ \----------------------\ / \
/ \ / \
-----/ \ / \
\/ \
\
i po rowni pochylej w dol az do konca
Tak zaprezentowalbym skale zainteresowania i zniechecenia....
"Nie Ogladaj sie" jest filmem bardzo klimatycznym .... specyficzna atmosfera na poczatku filmu sprawila ze bylem skonfundowanym (trudne slowo :/ ) ... niemniej jednak ciekawosc poszla w ruch i tak sobie siedzialem i patrzylem .... ziew*....
Potem na chwilke kiedy blisko konca filmu bylem ponowny zryw! czas na lopatologiczne (niestety) tlumaczenie co wlasnie widz ogladal ... ziew*... no i la grande la finale ... ktore nazwalbym la grande la fuk up....
Osobiscie uwazam ze pomysl i pierwsze 30 minut filmu sa fantastyczne... tajemnicze widzimy cos co porusza ludzka wyobraznie ... Doktor Jekyll Mr. Hyde , Mezczyzna o dwoch mozgach , Lek Pierwotny ... wiele skojarzen walalo mi sie po glowie przez te 30 minut ... co wspanialsze i chyba najlepsze w tym filmie to zestawienie dwoch ikon piekna poszczegolnych krajow Sophie (Francja) Monica (Wlochy) i polaczenie ich ... Sophie Marceau efemeryczna delikatna , pociagajaca sensualna .... Monica Bellucci seks bomba ciezka wyuzdana ... pelnokrwista kobieta ktora oniesmiela mezczyzn swoim wygladem ... to zderzenie tak dwoch roznych zarowno stylow aktorskich jak i kobiecego piekna....Podobal mi sie swoisty dualizm zaprezentowany w tym filmie (niewiem czy mozna to tak nazwac tak czulem) ... dwie aktorki , dwa kraje , dwie kultury , dwoch mezczyzn .... Fajne ... fajne .... niemniej jednak po tych 30-50minutach ... poczulem zmeczenie ... a final mnie dorżną ....
SaLuT