Nie oglądaj się

Ne te retourne pas
2009
5,9 9,1 tys. ocen
5,9 10 1 9090
5,8 4 krytyków
Nie oglądaj się
powrót do forum filmu Nie oglądaj się

tego filmu. Gra aktorska na najwyższym poziomie, historia opowiedziana delikatnie i powoli, pomimo swej niezwykłości, realizacja też niczego sobie, do tego rewelacyjny klimat, szczególnie pobyt we Włoszech oraz amplitudy nastrojów w filmie... jak dla mnie jeden z lepszych, jakie widziałem:)

ocenił(a) film na 8
pchelus

Popieram - bardzo dobry film!

ocenił(a) film na 10
pchelus

Nie oceniajmy filmu po ocenie,tylko uzytkownikow FilmWebu :P
Moze polowa ludzi nawet nie skumala tego filmu? Calkiem mozliwe...

ocenił(a) film na 8
jezzezel

Zgadzam się z Wami. podejrzewam ze osoby, które dały mu tak niską ocene po prostu nie zrozumialy tego filmu...przykre

pazyfae

a co tam bylo do zrozumienia? po 15min mozna sie bylo domysllic konca, zero napiecia, sceny brzydkie i przydlugie, zachowanie bohaterow irytujace. a madrosci czy emocji w tym filmie zadnych. poki byla sophie jakos jeszcze lecialo, ale monica to tutaj zagrala bardzo zle: plastikowa twarz bez mimiki, oczy jak u sarny owszem, ale tez puste, bez iskry. bardzo zle to wszystko

ocenił(a) film na 8
ferrrara

skoro ktoś domyśla się końca po 15 minutach w tym filmie to gratuluje nomen omen szostego zmysłu. oglądałam dużo filmów i zgodzę się, ze niektore są bardzo przewidywalne, ale tu po 15minutach jeszcze nie wiedzialam o co chodzi. a więc ferrrara, szacun.

pazyfae

oj bardzo ironicznie, a ja mowie prawde, nie przesadzam. kiedy tylko na rodzinnym nagraniu pojawila sie monica, wiedzialam, ze to jedna i ta sama osoba. dalej trzeba bylo rozkminic ktora twarz jest ta prawdziwa, ale wersja, ze monici byla bardziej logiczna. oczywiscie koncowka z wypadkiem jest nie do przewiedzenia, tak samo jak z tym, ze francuska i wloszka byly przyjaciolkami. kiedy 1,5h filmu ani nie jest piekne ani intrygujace ani frapujace ani nawet zabawne, to jak mozna mowic, ze film jest dobry?

ferrrara

nazywajmy rzeczy po imieniu... nie film jest przewidywalny, a Ty jestes jeb'anym jasnowidzem. :)

witcher70

w takim razie niech mi ktoś zacznie za to płacić

użytkownik usunięty
jezzezel

Kiedyś (nie pamiętam już jakiego to filmu dotyczyło) ktoś ocenił film na 1/10 a w komentarzu pytał o czym ten film jest.Nie podobał mu się tytuł i dlatego tak ocenił.

ocenił(a) film na 10

To zupelnie jak niektorzy promotorzy robia z pracami dyplomowanymi! Moze to jeden z nich.

pchelus

no właśnie ja też się zdziwiłam. fajny klimat ma, trzyma w napięciu i sprawia, że człowiek chce się dowiedzieć o co chodzi. gra aktorska też mi się podobało, choć chyba jednak bardziej wykazała się morceau, więc... może niech się wypowiedzą osoby, którym film się nie spodobał, bo ja bardzo jestem ciekawa co mają mu do zarzucenia. bez złośliwości.

ocenił(a) film na 2
kompaktowa

masakrycznie nudny i przewidywalny. ziewalem ogladajac a czekalem do konca tylko dlatego, iz mialem nadzieje ze jednak cos mnie zaskoczy skoro piszą o nim thriller, a tu doopa. NIC. co z tego ze gra aktorska na wysokim poziomie jak scenariusz i fabula drętwa. A z psychologicznego punktu jak mogla byc soba a potem swoja przybrana siostra ?? Mogli wymyslic ze to jakies blizniaczki to mialo by sens jak w filmie "Wiem kto mnie zabił".

ocenił(a) film na 2
jontekwielki

obejrzyjcie sobie "Piękny umysł" badz "Szósty zmysł". Porównajcie gre aktorska gdzie w tym drugim gra maly chlopiec i scenariusz ktory trzyma w napieciu przez caly seans a doiero na koncu okazuje sie, że.... i naprawde zaskakuje.

jontekwielki

oglądałam i jeden i drugi, ale "pięknego umysłu"bym nie porównywała akurat do tego filmu, bo wydają mi się od siebie zbyt różne. Co do fabuły, no cóż, tutaj kłócić mi się nie wypada,bo to już typowo kwestia gustu.

ocenił(a) film na 5
kompaktowa

To ja korzystając z okazji napiszę co mi nie odpowiadało.
W pierwszej połowie, a właściwie aż do wyjazdu do Włoch, wydaje mi się, że napięcie emocjonalne zmienia się w egzaltację albo w histerię - nie jestem w stanie w żaden sposób utożsamić się z bohaterką. Kiedy odkrywa, że stół nie jestem tam gdzie powinien jest ok, jest niepewność, jest ciekawość, ale przy trzecim pokoju pojawia się zniecierpliwienie, zbyt długo to wszystko trwało nie potrafiło złapać ani moich emocji ani mojej uwagi, za dużo tego i za długo.
Podoba mi się koncept filmu, tematyka - wreszcie film o czymś!, pomysły na realizację ale już nie sama realizacja w dużej mierze.

ocenił(a) film na 7
pchelus

zgadzam się, film bardzo dobry, a obsada rewelka :)

pchelus

popieram ;) wydaje mi sie że ocena jest taka niska bo niektórzy widzowie mogą być głupi i go nie rozumieć ;)

ocenił(a) film na 5
angel100

Komuś się nie podoba więc jest głupi? Troszkę za duże to chyba uproszenie nie wspominając o tym, że nieco obraźliwe dla osób, które oglądały, ba zrozumiały nawet a nadal nie uważają, że jest to naprawdę dobry film. Niestety.

angel100

bardzo światła jest Twa wypowiedź drogie dziecię. zaiste wiele wniosła do naszej dyskusji, za co Ci jesteśmy niezmiernie wdzięczni.

angel100

zastanów się co napisałeś/aś. myślenie wbrew pozorom nie boli.

kompaktowa

czy napisałam coś złego??? Coś ci się nie podoba w mojej wypowiedzi??

angel100

może bardzo biedny argument, który tak naprawdę świadczy tylko o Tobie i który niczego do dyskusji nie wnosi? Przeczytaj co napisał/a prymitywizm w sumie podsumowuje dobrze to, co mi samej ciśnie się na usta.

kompaktowa

daj sobie spokój dobrze?? mam prawo się wypowiedzieć a ty mi tego nie zakażesz

ocenił(a) film na 9
pchelus

Bardzo dobry film. Nie należy do zbyt prostych, toteż większość pewnie miała problem ze zrozumieniem treści i sensu/ przykre

ocenił(a) film na 8
pchelus

Zgadzam się, też się zdziwiłam . Wydaje mi się, że może niektórzy potraktowali pewne sceny w tym filmie zbyt dosłownie i nie zrozumieli zawartej w nich symboliki bądź przenośni, bądź co bądź - konflikt osobowości, który ma miejsce w psychice bohaterki, stosunkowo trudno ukazać na ekranie w sposób jasny i klarowny, pewnie dlatego dla części widzów był "pokręcony" i niezrozumiały....