PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=848823}

Nie patrz w górę

Don't Look Up
2021
6,7 154 tys. ocen
6,7 10 1 153891
6,0 77 krytyków
Nie patrz w górę
powrót do forum filmu Nie patrz w górę

Smutne jest to, że di caprio i streep wzięli udział w sterowanym filmie za miliony czym pokazują, że są dokładnie tacy jak świat, który przedstawiają.

ocenił(a) film na 8
reedl

Scenariusz powstał przed covidem i film dotyczy zagrożeń klimatycznych. Chociaż życie wyprzedziło filmowców i głupota przedstawiona na filmie, krótkowzroczność może też dotyczyć pandemii.

ocenił(a) film na 3
reedl

Reedl - dokładnie tak, słaby film na zlecenie za olbrzymie pieniądze, który promują gdzie się da

ocenił(a) film na 9
SVP

Nie muszą promować, bo sam w sobie jest genialny. Podchodząc do niego, obawiałam się, że się trochę rozczaruję. Co rzadko jednak, zostałam tutaj bardzo pozytywnie zaskoczona, dostając więcej niż się spodziewałam.

ocenił(a) film na 3
phoebe_Freja

Powiem Ci Phoebe jak ja to widzę. Ten film dzieli ludzi. Pozwala wielu utożsamić się z tymi, którzy "patrzą w górę" i słuchają naukowców i uwierzyć, że są lepsi, a pozostałych (tych którzy mają inne poglądy) uznać za głupców. W rzeczywistości nic nie jest takie czarno białe. Dla przykładu: każą Ci zakładać maskę, mimo że od dawna wiadomo, że to nic nie daje; usuwać kopalnie węgla, tymczasem wysoko rozwinięta Japonia w nie inwestuje u siebie i tak bym mogła wymieniać.
Dla porównania oglądałam ostatnio 'O chłopcu, który ujarzmił wiatr' i on niesie prawdziwą wartość - pokazuje, że ludzie powinni trzymać się razem. Mam wrażenie, że nawet większość bajek poważniej traktuje swoich widzów i niesie głębszy przekaz niż ten film.
"Nie patrz w górę" ma głównie wydźwięk polityczny. Świadczy o tym między innymi to, że współscenarzystą jest David Sirota - polityczny strateg Partii Demokratycznej. Także to, że pojawia się na okładce Polityki i jego opis zajmuje kilka stron. Nie pisałam nic o tym, że muszą promować film - ale z jakiegoś powodu to robią.

ocenił(a) film na 9
reedl

Naprawdę? I tylko Covid ci się w kontekście filmu kojarzy? Siłą tego obrazu jest to, że on nie odnosi się tylko do jednego konkretnego zjawiska, on krytykuje całościową postawę współczesnych: mediów, polityków, biznesmenów, celebrytów oraz biznesmenów-celebrytów. Nawet (a może zwłaszcza) wobec zagrożenia całej planety.