Niebo o północy

The Midnight Sky
2020
4,9 32 tys. ocen
4,9 10 1 32183
4,2 23 krytyków
Niebo o północy
powrót do forum filmu Niebo o północy

Bardzo dziwny film

ocenił(a) film na 6

Większość ocen złych, kilka ocen dość wysokich, na ogół okraszonych, krytyką "prostego widza", co by chciał fajerwerków jak w filmach o super-bohaterach nie dostał.

Dla mnie film jest dobrze zrobiony, ma klimat, lubię filmy, gdzie są dłużyzny, senna atmosfera, ale jest zarazem fabularnie jest tak głupi, że aż niemożliwie głupi i cały czas mnie męczy gdzie jest ukryte drugie dno. Poczytałem trochę forum, jest sporo interpretacji, ale wszystkie są oczywiste, podają tylko to, co jest na dłoni.

Najciekawsze, na co trafiłem, że film jest o bezdomnym pijaku, który umiera w parku, z powodu mrozu. Wpis jest żartem, ale to chyba najbliższa prawdy interpretacja. Film jest o umieraniu, bo wtedy ludzkość przestaje dla nas istnieć, a naszą głowę zaczynają wypełniać nie trzymające się kupy halucynacje, różne "co było gdyby", czy marzenia o tym, że wcale nie byliśmy parszywymi tchórzami, a zbawcami ludzkości. Niemniej to trochę interpretacja na siłę, a może nie na siłę, bo takie produkcje mają budżet na to, żeby nad scenariuszem pracowało wiele osób i aby zaistniał spójny sens filmu. Ciekawa zagadka.