Niebo o północy

The Midnight Sky
2020
4,9 32 tys. ocen
4,9 10 1 32183
4,2 23 krytyków
Niebo o północy
powrót do forum filmu Niebo o północy

Film ten mi się nie podobał jako całość oraz zachwycił fragmentami. Dlaczego się nie podobał? Kilka poważnych wątków i ani jeden z nich nie był odpowiednio długo grany bym był zadowolony oraz bym posiadł odpowiednią wiedzę na temat. Nie chcę spoilerować więc nie będę pisał w szczegółach. Dodatkowo forma gdzie miksowane dwa główne wątki są dziurawione retrospekcją jest niestrawna w odbiorze. Czuję się także źle z myślą, że tak nieudolnie wpleciono tą retrospekcją by tylko zrobić ostatnią sekwencję filmu i sztucznie ją pompować emocjami oraz trzasnąć niby ściskający za serce twist. Wyszło to jękliwie bezgłośno dla mnie. Kolejna sprawa to to, że film znalazłem w kontekście filmu sf. I jako pasjonat tego typu filmów jestem więcej niż oburzony (szczególnie chodzi mi o niedopowiedzenia). // analizując ten film z innej strony mógłbym śmiało napisać, że jest to plagiat. Wyciągnięto z historii kinematografii najlepsze, najsmaczniejsze wątki i sklecono z nich film. Zapomniano oczywiście przy tym, że wyrwany z całości wątek już taki smaczny nie będzie. No i ostatnia kwestia: niezaprzeczalnie ten film to kopalnia cudownych ujęć, stopklatek, kilkusekundowych fragmentów filmu. Trzeba przyznać, że (pomijając te sceny gdzie przesadzono z efektami cyfrowymi) wizualnie da się ten film lubić.