Niebo o północy

The Midnight Sky
2020
4,9 32 tys. ocen
4,9 10 1 32183
4,2 23 krytyków
Niebo o północy
powrót do forum filmu Niebo o północy

Biorę poprawkę na to, że to adaptacja powieści, niemniej liczyłem na trochę więcej polotu.
Film dla mnie odbiorze trochę podobny do Pasażerów, tyle że Pasażerowie bronili się humorem sytuacyjnym. Tu nie bardzo wiadomo w którą stronę reżyser chciał iść. Wyszło więc po trochę ze wszystkiego, tyle że wszystkiego jakby mało. Akcji jako takiej nie ma. Film dłuży się niemiłosiernie. Nie jest to więc z pewnością film akcji.
SF przedstawiona w miarę poprawnie, choć wyraźnie w tle. Może i dobrze, choć liczyłem na większe zaangażowanie w pokazanie życia przyszłości, technologii, aby film faktycznie był SF. Wielki plus za zdjęcia kosmosu i wizję statku. Biorąc pod uwagę, że akcja rozgrywa się w bardzo bliskiej przeszłości rozwiązania nie przytłaczają i wydają się w miarę logiczne.
Warstwa filozoficzna wstrząśnięta ale nie zmieszana, chyba po to, aby za bardzo nie angażować myślenia u odbiorcy. Główna oś to temat utraconych na rzecz pracy relacji z żoną i dzieckiem. Gdzieś tam na boku temat ekologii. Ale czy zadawane są tu jakieś głębsze pytania? Nie. Obraz nie pozostawia żadnego istotnego pytania, refleksji. Nie budzi żadnych głębszych emocji. Właściwie po oglądnięciu zostawia widza z niczym.