Niekończąca się opowieść

Die Unendliche Geschichte
1984
7,3 76 tys. ocen
7,3 10 1 75992
7,1 20 krytyków
Niekończąca się opowieść
powrót do forum filmu Niekończąca się opowieść

mam tylko nadzieje że kiedyś powstanie 2 część tego pięknego filmu :)

spider621

Druga? przecież powstała już druga i trzecia nawet :P

użytkownik usunięty
rataxas

powstały, powstały i były słabe.

NO to klasyk lat 80. Film mojego dzieciństwa, z niemieckim dubbingiem i polskim lektorem. No i piosenka Marka Hamila... Jak byłem nieco mniejszy, to myślałem że to dziewczyna śpiewa%) Piękny film.

Niewiem, może tak go oceniam bo to moje pacholęce lata?

ocenił(a) film na 8

Druga część wcale nie była słaba, choć oczywiście nie dorównała pierwszej. Tylko trzecia część to już raczej "zainspirowana powieścią Michaela Ende", a więc w ogóle pseudoadaptacja "Nie Kończącej Się Historii". A co do śpiewającego piosenkę "Neverending story", to on ma na imię nie Mark (bo Mark Hamill grał Luke'a Skywalkera w "Gwiezdnych wojnach"), tylko Christopher, ale wszyscy go znają pod wspaniałym pseudonimem artystycznym jako Limahla. Poza tym nie wydaje mi się, żeby Mark Hamill miał coś więcej wspólnego z Christopherem Hamillem, niż tylko nazwisko. ;)

ocenił(a) film na 8

Jak słucham tej piosenki w oryginale, to słyszę w jej tle dziewczęcy głos, ale to na pewno nie jest głos Limahla. :) Podejrzewam, że jeszcze ktoś z nim śpiewał tę piosenkę, tylko że nigdy nie ujawniono ani imienia, ani nazwiska tej osoby. ;)

ocenił(a) film na 10
joanna_kordus

Z tego co pamiętam wokalizy w podkładzie są autorstwa Beth Anderson, a muzykę skomponował genialny Włoch - Giorgio Moroder.

ocenił(a) film na 8
atreyu_2

To prawda, a jeszcze warto wspomnieć, że Giorgio Moroder wspólnie z Klausem Doldingerem skomponowali wspaniałą muzykę do "Niekończącej się opowieści".

ocenił(a) film na 8
spider621

Podobno mają nakręcić nową wersję "Nie Kończącej Się Historii". Będzie więcej postaci i ta nowa ekranizacja ma być wierniejsza książce. Ciekawe, jak też to wyjdzie?...