PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8106}

Nienawiść

La haine
1995
7,9 50 tys. ocen
7,9 10 1 49696
8,2 59 krytyków
Nienawiść
powrót do forum filmu Nienawiść

Ot, zwykły film. Dobry, ale nie nadzwyczajny. Portrety psychologiczne są nieprawdziwe. Tak po prostu nie jest. Policja taka nie jest, kolesie z blokowisk tacy nie są. Sztuczne robienie z nich świrów (Asterix był raczej żałosny niż groźny). A jeszcze ubieranie tego w dokumentalne piórka... Ten film może być arcydziełem dla 15-latka, któremu się wydaje, że jest mądrzejszy niż jego koledzy z klasy.

A sama fabuła? Opowiadana sryliard razy, a tutaj wcale nie w jakiś super oryginalny sposób. 6/10.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10

a jacy są, wychowałem się w bloku, mniemam jak większość naszego społeczeństwa, sporo czasu spędziłem na 'ulicy', nie będę pisał co tam robiłem, ale 'ulica' była (bo już coraz mniej jest) ważną częścią mojego życia, znam 'kolesi z blokowiska', znam też 'policjantów' na których nikt nie powie inaczej jak psy. Ten film jest aż za bardzo prawdziwy, są dobrzy ludzie w dresach, są jednostki zdegenerowane, sa normalni policjanci i zakompleksione pajace w mundurach też są. To jest konflikt - margines, odtrącone na bok dzieciaki (nierzadko tez z własnej winy) vs. państwo, które nie chce widzieć problemu a którego głównym organem jest policja. Nic nie jest jednowymiarowe, nic nie jest czarno-białe. Nie każdy w dresie to skończona gnida, nie każdy policjant to bohater a często przestępca, wojna na 'ulicach' trwa, a największa bitwa toczy się w głowach, chwała tym którzy wyszli zwycięsko choć blizny goją się latami, a niektóre w ogóle się nie zagoją, Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

"Portrety psychologiczne są nieprawdziwe. Tak po prostu nie jest. Policja taka nie jest, kolesie z blokowisk tacy nie są."

Jeśli mówisz, że tak nie jest to po prostu nie wiesz jak jest. Skoro nie wiesz, to po co dodajesz taką durną opinie? Jesteś jakimś banaowym dzieciakiem, którego rodzice posłali do prywatnej szkoły i nie pozwalali do 18 roku życia wychodzić po dobranocce z domu. Siedź pod kloszem i jak nie masz nic do powiedzenia to nic nie mów

ocenił(a) film na 5
Dudson

"Jeśli mówisz, że tak nie jest to po prostu nie wiesz jak jest" - ja ...dole. "Wiesz, co się liczy, szacunek ludzi ulicy madafaka madafaka ja miałem gorzej niż ty ale za to się uczyłem i ciężko robiłem i wyszedłem na ludzi". @Dudson zacznij o tym "rapować" jak to ulica Cię wychowała to może z peją nagrasz jakiś kawałek....

ocenił(a) film na 8

Arcydziełem może rzeczywiście nie jest, złym filmem też nie. Ma to 'coś' co przyciąga, uwielbiam ten film uroku na pewno dodaje to że jest czarno-biały, ma swój charakterystyczny styl klimat.