PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622028}

Niesamowity Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2
2014
6,7 114 tys. ocen
6,7 10 1 114187
6,4 33 krytyków
Niesamowity Spider-Man 2
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man 2

WTF!!!

ocenił(a) film na 10

Pomocy, co się ze mną dzieje, oglądam ten film codziennie na DvD ( WTF!!! ) Kwestie znam już na pamięć a ostatnio nawet wysłałem do mojej mamy maila o treści " Panie Jameson w załączniku nowe fotki i rachunek. Może Spider-man chce pomagać? Z poważaniem Peter Parker" i rzeczywiście załączyłem jakieś zdjęcia Spidey'a i skan jakiegoś rachunku :/

PS : identycznego maila wysłał Peter w filmie gdy siedział w tej kawiarni na mieście.

ocenił(a) film na 9
Gracu999

Nie dziwie się, mimo "hejtów" to dla mnie jedna z najlepszych części przygód pająka, pewno wieczorkiem sobie jeszcze luknę :)

ocenił(a) film na 7
kapsel97

Też uważam że to najlepszczą część, nie rozumiem tych hejtów.

ocenił(a) film na 9
invisiblepata

Wiesz, niektórym może się nie podobać to, że seria Webba jest inna niż Raimiego. Pająk został w ogóle inaczej przedstawiony, także niby w bardziej "dziecinny sposób".
Ja oglądając film w kinie nawet nie zauważyłem takich rzeczy, tak film mnie zainteresował.

kapsel97

Tu nawet nie chodzi o przedstawienie wersji Webba a o "pierwowzór". To logiczne że w przypadku superbohaterów dla potencjalnego odbiorcy pierwowzorem jest to co zobaczył jako pierwsze(komiks, serial, bajkę, film). 50% a może i więcej fanów zaczęło się pająkiem jarać dopiero po filmie Raimiego, i dla nich to jest własnie ten dokładny taki jaki powinien być Spider-man i nie dopuszczają innego. Duży odsetek to także osoby wychowane na serialu animowanym z 98 bodajże, i oni doceniają ten film aczkolwiek mają sporo zastrzeżeń. No i zostają komiksowcy, Ci tylko uważają że ten film jest najlepszą adaptacją komiksu, bo tak naprawdę Webb przeniósł komiks na duży ekran i każdy kto czytał komiksy o pająku to powie. Wiadomo trafią się osoby których pierwowzór to był film Raimiego ale ten uważają za lepszy bo dochodzi do tego też kwestia gustu i parę innych cech. Nie mniej jednak można rzec że przez Raimiego ten film jest uważany za beznadziejny, bo arcydziełem może nie jest, ale jest najlepszą adaptacją komiksu w dziejach!

ocenił(a) film na 8
Vexes

Jest swego rodzaju odpowiedzią na Nolanowskiego Batmana, który zlustrował Gacka od strony psychologicznej. Tutaj jest tak samo i właśnie dlatego(szczególnie młodsze grono odbiorców) nie potrafi się przemóc i wyrzucić z pamięci nieszczęsnego Maguire'a.

ocenił(a) film na 10
Recznikowaty

Martwi mnie też fakt, że przez to prawdopodobnie nie zobaczymy TASM 3 oraz SS.
I nigdy się nie dowiemy jak ta historia się skończyła...

A miało być tak pięknie, Sony przed premierą dwójki zapowiadali już 3 i 4 część masę Spin-offów w tym Sinister Six i Venom, krążyły też pogłoski o 5 i 6 części kiedyś tam a tu du*a prawdopodobnie z tego wyjdzie... :/

Pozdrawiam :)

Gracu999

Nie sądzę aby anulowali TASM 3, uważam że na pewno jakoś zakończą tą adaptację przygód pajęczaka i spin-off w postaci Sinister-six / Venom również powstanie :) Chociaż tak jak z większością tytułów przed premierami, boję się że spartolą robotę z tymi spin-off'ami ... Obym się mylil i Venom którego ujrzymy nie będzie przypominał tego z ekranizacji Raimi'ego a Sinister-Six przedstawią z jak najlepszej strony :D

p.s
Co do TASM 2 to postać Electro kompletnie mnie zawiodła, oglądając bajkę, postać z filmu w niczym nie przypominała tamtego electro (poza jego mocą ... ) Równo uprawnienia im się zachciało i wsadzili Foxx'a do tej roli a do tego "przefarbowali" go na niebiesko...(hah no bomba -.- )

ocenił(a) film na 10
Wifirifi

W nowej wersji komiksów oraz w nowych kreskówkach, Electro właśnie jest taki niebieski.

A co do kontynuacji i tych wszystkich newsów od Sony, niestety obawiam, że to tylko kwestia czasu gdy dostaniemy oficjalne info, że albo rebootują serie -.- , albo oddają SM Marvelowi i oni robią nowego Pająka.
Mimo wszystko mam nadzieje, że zaskoczą nas informacją, że jednak kontynuują tą serię lub, że Marvel przejmie SM i będzie kontynuował serię z A. Garfieldem .

Gracu999

Tego to nie wiedziałem, może dlatego że jestem wiernym fanem kreskówek z dawnych lat ;) aktualne wersje jakoś do mnie nie przemawiają ale to kwestia gustu przecież.
Z jednej strony możesz mieć rację bo z tego co pamiętam TASM 3 miał pojawić się w 2015r...Oby nie reebot;owali filmu bo to już będzie przesada, ta seria jest dobra i jeśli widzowie są zadowoleni i chętnie chodzą do kin to można by i nawet zrealizować te 3-4-5 części :) Szkoda tylko Gwen (w kreskówce o ile dobrze pamiętam ona nie ginęła), No ale musiała zrobić "miejsce" dla M.J ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Wifirifi

W komiksie zginęła i też w wyniku walki Spidey'a z Goblinem, tyle, że Goblinem wtedy był Norman no i zamiast z wieży zegarowej to z mostu spadła.

Tak masz racje trójka miała być w 2016, a aktualnie oficjalne info to, że w 2018, a SS w 2016, ale mimo wszystko po ostatnich doniesieniach, naprawdę krucho z tą serią, a szkoda :/

Pozdrawiam

Gracu999

No jednak kilkanaście lat temu oglądało się kreskówkę :D A nie w 2015?zresztą teraz i tak to już mało ważne skoro przeniesiony został na 2018...Nie pozostaje nic innego jak czekać i mieć nadzieję że nie odwalą jakiejś szopki. Tak na prawdę to nie zależy mi jakoś specjalnie na Sinister-Six, chociaż epizody w kreskówce z ich udziałem były dobre :)
p.s
Jakiego przeciwnika/przeciwników widziałbyś w TASM 3? (oprócz już zapowiedzianego "Rhino-bota" :p )
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Wifirifi

Wiesz jakby nie patrzeć koniec TASM 2 był wstępem do Sinister Six, wiesz Harry z Fiersem formują grupę super łotrów, arsenał w OsCorp.
Ja myślę, że gdyby mieli kontynuować serię to by było to tak, że Sinister Six opowiadał by o formowaniu grupy, a następnie w TASM 3 doszło by do starcia SM z SS.
Fajnie by było gdyby to uniwersum połączyli z MCU i by w TASM 3 Spidey'emu pomogli członkowie Avengers itp w walce z SS.

Gracu999

raczej z doniesień hakerów wszystko wskazuje na to że Sony chce nawiązać współprace z Marvelem za wszelką cenę by podratowali pająka, czyli go zrebootowali(? tak to się piszę?) i dołączyli do Avengers lub tylko do uniwersum, z naciskiem na pojawienie się w Capie 3. Ale Marvel ma jeden najważniejszy warunek. Garfield nie może być dalej SM. Wszystko więc wskazuje na to że raczej ta seria nie ma szans dalej trwać. Marvel również mówi by zapomnieć o spin-offach.

ocenił(a) film na 10
Vexes

Niestety mam nadzieje, że ta seria jakoś przetrwa, może uda im się połączyć dotychczasowe uniwersum SM z MCU, nie wiem ;/

Gracu999

A no w sumie masz rację, zapomniałem o tej scenie z Harrym.... :p pomimo że bardzo lubię pajączka to niestety bajka była bajką a teraz już do filmu podchodzę troszkę inaczej i ciężko mi sobie wyobrazić jednego Peter'a co potrafi się przyklejać do ścian, regenerować, posiadając "szósty zmysł" dał sobię radę z całą szóstką w pojedynkę ... Co do połączenia Avenger's z Spider-manem to jakoś nie bardzo, chociaż na potrzeby walki z SS, czemu nie ;) Nie rozumiem również tej niechęci do Garfield'a ... Tobey według mnie znacznie gorszym był Peter'em, no i ile razy można zmieniać głównego bohatera, luuudzie! :(

Gracu999

A, zapomniałem dopisać że warunkiem jest również reboot serii bez, jak już wcześniej wspomniałem Garfielda i spin-offów, a historia, przynajmniej pierwszej części miała by dziać się wokół komiksowej opowieści o Kravenie, tej w której zakopuje Spidey'a i podszywa się za niego(Sorry za spoilery jakby coś). Zapomniałem jak ona się nazywała chyba "Kraven's Last Hunt".

ocenił(a) film na 10
Vexes

Czyli już będzie niedosyt co do Spider-mana bo mimo wszystko jest mega furtka do kontynuacji, praktycznie wstęp do nowego filmu a my prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy jak to by się skończyło :/

Pozdrowienia

Gracu999

Nie znana jest też do końca przyszłość SM, bo to co napisałem było tylko w negocjacjach a ich zakończenie nie zostało ujawnione. Lecz tak jak napisałem Sony chce połączyć siły z Marvelem za wszelką cenę, a ten nie chce Garfielda i chce restart.
Nie mniej jednak należy czekać na koniec stycznia bo wtedy Sony ma oficjalnie powiedzieć co będzie ze Spidey'm. a na razie zostało nam Wychwytywać to co odkryli hakerzy i czekać na święta bo wtedy mają ujawnić coś specjalnego. Może wyniki negocjacji, może...

ocenił(a) film na 10
Vexes

No tak, ale i tak prawdopodobnie nie zobaczymy kontynuacji tej serii... ;/

Gracu999

Niestety co mnie martwi bo mogła być naprawdę fajna, ale nowa informacja mówi że nie zobaczymy pająka raczej w Capie 3 no chyba że w jakieś scenie lub po napisach końcowych. Nie jest to informacja od hakerów a od kogoś z Marvela co oznacza że być może negocjacje przebiegły pomyślnie.

ocenił(a) film na 3
Gracu999

Niebieski Elektro jest postacią z (byłego obecnie) uniwersum Ultimate w gwoli ścisłości.

ocenił(a) film na 8
kapsel97

Piwko