PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=401436}

Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 161 tys. ocen
6,7 10 1 160837
6,4 48 krytyków

Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Jestem fanem spider-mana od zawsze. I muszę przyznać w nowym spidermanie było strasznie dużo nieścisłości, poza tym to co aż kuje w oczy to to że Peter wszystkim się chwali że jest spider manem, a w oryginale (bajce i komiksach) wiedziały 3 osoby. MJ się dowiedziała ale dopiero po długim czasie, a Tu Gwen (Jaka ku*wa Gwen?, powinna być Marry Jane) dowiaduje się po 2 dniach i komisarz i Connors. Ogólnie film mocno naciągany i Mi ciężko się go oglądało, jako wielki fan spider mana czuję się strasznie zawiedziony. Poza tym Andrew Garfield nie pasuje mi jako spider man.
W kinie nie byłem, jednak nie żałuje.
Trochę akcji, efektów specjalnych, przewidywalny koniec.
Natomiast fajnie jest pokazana wieża Oscorp, dużo nowoczesnej technologi i ogólnie dużą uwagę przywiązano do szczegółów.
Jak dla mnie to 5/10

Krissssu

Komiksu ze Spider-manem to pewnie w ręku nie miałeś skoro nie wiesz nawet kim była Gwen.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
hr_dooku_

Brawo, panie hrabio hahahaha.
Do szanownego kolegi Energy2000: nauka poprawnego posługiwania się ojczystym językiem na pewno Cię nie zabije.

kondor82

Do szanownego kolegi kondor82: nauka wyczuwania ironii na pewno Cię nie zabije.

Energy2000

Nie piłem wyłącznie do JESTĘ SPIDER-MANĘ.

kondor82

Tekst "skończony debil że chodził i chwalił się" też był celowy synku.

Energy2000

Tego jest więcej...

kondor82

Masz na myśli też interpunkcję? Zwyczajnie nie chce mi się czasem wciskać przecinka. A jeśli jest tego więcej to napisz co cię boli.

kondor82

No słucham, dlaczego zamilkłeś?

Energy2000

Bo rozmowa z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Peace.

kondor82

Chcę tylko żebyś napisał jakie błędy popełniłem, ale widzę, że nie potrafisz mi odpowiedzieć.

Energy2000

Na początek "oglądnę". Tak, tak, wiem, że to małopolski regionalizm, co wcale nie czyni tego słówka prawidłowym. Poprawnie będzie "obejrzę".

kondor82

Ojej, udało ci się wytknąć mój jeden nieświadomy błędzik. Wygrałeś stół od żelazka!

Energy2000

O rany, ciapciaku, ja Ci go wytknąłem? Spójrz najpierw, kto tego tak naprawdę chciał - ja czy Ty.

kondor82

Tak pisałeś, "o mamusiu, tu jest tyle błenduw" a udało ci się wytknąć tylko jeden. Chciałem tego, chciałem żebyś mnie przygniótł uświadamiając mi ile ich popełniłem, a udało ci się wytknąć tylko jeden jedyny. I kto jest teraz ciapciakiem ciamciaramcio?

Energy2000

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Żegnam.

kondor82

I oto odchodzi przegrany. Żegnaj ciamciaramcio.

Energy2000

To było do przewidzenia. Nie miałem zamiaru ośmieszać Cię tekstami typu: musisz mieć ostatnie słowo (co zresztą wprawny obserwator widzi od kilkunastu postów). Poczytaj sobie nieco o erystyce a zobaczysz, kto tak naprawdę wyszedł z tej "dyskusji" obronną ręką.

kondor82

Ale ty jesteś mądry. Ja już wiem do czego używasz tej ręki. Nie wiedziałeś co napisać to napisałeś "naucz się czytać ze zrozumieniem", chciałem żebyś wytknął mi te błędy których jest ponoć tak dużo, trzy popełniłem świadomie więc do wytknięcia został tylko jeden mały. Wtedy zostałeś zgaszony i nie wiedząc co odpowiedzieć napisałeś że rozmowa ze mną nie ma sensu. Synku.

Energy2000

Kretyn z Ciebie jakich mało.
Adios...

kondor82

Powiedział co wiedział haha. Papa fajfusie.

hr_dooku_

No nie bądź taki, teraz mówi się gej, energy jest gejem...

Energy2000

"Oglądnę"? A co, nie wiesz, jak poprawnie napisać: OBEJRZĘ?

baba_yaga

Przyznaję się, mój błąd. Ale błędy popełnia każdy, tylko trzeba się do nich przyznać i przyjąć do wiadomości. Ja swój przyjąłem.

Energy2000

Nie popełniłeś błędu pisząc "oglądnę".

Heck22

Popełnił. To nowomowa troglodytów.

draugr

To regionalizm troglodyto. Co nie oznacza że jest to mowa błędna.

Floyt

Nie oznacza to również, że forma jest prawidłowa.

kondor82

Więc jaka pół-prawidłowa, czy pół-błędna ?
Najlepiej ustandaryzujmy język do scisłych wytycznych, zlikwidujmy wszystkie regionalizmy, nakażmy jedyną prawidłową i prawdziwą wersję, bo w końcu nie język dla nas tylko my dla języka. Facepalm.

Floyt

A skąd pomysł na te "pól-prawidłowe" i "pół-błędne". Niczego takiego nawet nie zasugerowałem, co dopiero odnosić się do czegoś podobnego w konkretny sposób.
Moje zdanie jest zamieszczone kilka postów wcześniej. Nie umiemy czytać? Tym bardziej ze zrozumieniem? Facepalm.

kondor82

Już przeczytałem i się z nim nie zgadzam. Nie potrafimy tego zaakceptować ? Facepalm.
Skoro nie jest prawidłowa twoim zdaniem(nie umiesz udowodnić ze regionalizmy sa nieprawidłowe i nie powinny być stosowane na codzień w jezyku mówionym i pisanym), a moim zdaniem nie jest rowniez nieprawidłowa (co udowodniłem tym że wyraz znajduje się w słowniku) to musi być jak napiałem pół-prawidłowy, albo pół-błędny co udowadnia że tok twojego rozumowania jest dziurawy i zwyczajnie kretyński.

Floyt

Stań z boku i przeczytaj, co sam napisałeś.

kondor82

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEmLoroyFRjEpO5HNZmCCd45Ogrfy40MBMjCn9c jozSVz0jNr-pXGiYDYj

baba_yaga

Językowe GESTAPO. Forma "oglądnę" jak i również "oglądnąć" jest poprawna.

Heck22

Nie. Forma "oglądnąć" NIE JEST poprawna. Przede wszystkim jest regionalizmem (małopolska) i nie powinien być stosowany w poprawnej polszczyźnie.

baba_yaga

Problem w tym że w internecie, ani ogólnie w życiu nie używamy języka urzędowego. A sam regionalizm się upowszechnił na tyle że stosowany jest częściej niż jego synonim. - Przynajmniej na Dolnym Śląsku, gdzie mieszkam. I z tego co wiem jest uznawany przez słownik języka polskiego. Ale chodzi mi o to, iż jeśli nie posługujemy się tym zwrotem na papierze/dokumencie, to nie powinien być on uznawany za błąd.

Heck22

Problem w tym, że teraz większość ludzi w ogóle nie przejmuje się słowem pisanym i mówionym, ważne, żeby się porozumieć(niczym jaskiniowcy). Świadczy to dobitnie o poziomie intelektualnym człowieka, skoro wymaga od siebie i innych tak niewiele(praktycznie nic).

draugr

Jest uznawane przez słownik ? Jest. Więc nie wiem po co ta dyskusja i filozofowanie na poziomie gimbusiarni.

Floyt

Jest uznawane przez słownik? - co to w ogóle za sformułowanie? Czy jakikolwiek słownik może cokolwiek "uznać"? Jaki słownik? Języka polskiego? To jest jedyne kompendium, które można w tej rozmowie UZNAĆ za adekwatne do oceny poprawności słówka "oglądnąć". Pierwszy lepszy słownik języka polskiego, przy określeniu "oglądnąć" zaczyna się od "potocznie, regionalnie"; pewuenowski słownik (czyli chyba ten najlepszy) nie podaje nawet określenia "oglądnąć" a jedynie odsyła do "obejrzeć" (dla laików językowych: wbrew pozorom wcale nie oznacza to, że oba wyrazy są równoznaczne).

Jeszcze raz stawiam pytanie: jaki to niby słownik UZNAJE (sic!) słowo "oglądnąć" jako w pełni poprawne, będące w POWSZECHNYM użyciu?

kondor82

Ostatnia uwaga.
Jedyną poprawną, dokonaną formą czasownika "oglądać" jest "obejrzeć".

kondor82

Mam ci tłuaczyć ten prosty skrót myślowy? Cierpisz na deficyt intelektualny? Czy po prostu chcesz zagrać cwaniaczka intelektualistę? To że coś jest regionalizmem nie znaczy że jest niepoprawne. To nie to samo co z włączaniem i włączaniem. A fukanie na to że ktoś używa regionalizmów jest dla mnie co najwyżej objawem ... coż powiedzmy że nie godnym człowieka na poziomie.

Floyt

Po prostu reprezentujesz niziny intelektualne. Posługujesz się językiem rynsztokowym, niepoprawną polszczyzną i opowiadasz zabawne historie o jakichś tajemnych słownikach, zawierających to słowo. Zaprzestań zaśmiecania tego pięknego języka, apeluję do ciebie.

draugr

A ty reprezentujesz przerost formy nad treścią i srasz wyżej niż dupę masz. Reprezentujesz takie wyżyny intelektualne że rysujesz kasetony. Kolejny któremu się wydaje że jest ultra-zajebisty, co zabawne bo treść merytoryczna w twoim poscie wynosi absolutne zero panie "niziny intelektualne".
Panie "piękny język" regionalizmy też są częscią jezyka polskiego. Jedną z jego najważniejszych. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrozumieć i zaakceptować to palnij samobója bo najwyrażniej twoje wyżyny intelektualne są tylko wymysłem twojej megalomanii.

Floyt

Spokój GIMBUSY!

Marioziomek

No właśnie, tylko gimbusy piszą "oglądnąć".

draugr

I nie potrafią zrozumieć że regionalizmy są pełnoprawną częscią j.polskiego.

draugr

>Nie są, gimciu.
Masz coś na poparcie swojej tezy, czy zamierzasz jak skonczony prymityw popierać swoje pustosłowie inwektywami ?
Czysta encyklopedyczna projekcja. Zarzucać komuś niziny intelektualne a od 5 postów nie umieć udowodnić swoich teorii.

draugr

Notabene mieszkam w wiekszym miescie od ciebie panie "wioskowy".