Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161506
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

w sieci dostępny jest już zwiastun. Póki co w słabej jakości:
http://www.comicbookmovie.com/fansites/MarvelFreshman/news/?a=42141

PawelM

Nie mogę się doczekać jak teraz będą szczekać userzy trolle z newsów, którzy wszystko co związane z tym filmem besztali, szykuje się film prawdziwy, a nie z przymrużeniem oka jak u raimiego. Ja na taki film o spiderze czekałem \m/

ocenił(a) film na 7
daken

no po tym wiastunie widac że historia spidermena nabierze lepszego spojrzenia ,może akurat coś w tym bedzie

PawelM

ŁAŁ zwiastun super ! Gwen Stacy normalnie cudo aktorka super wygląda w blondzie już się nie mogę doczekać filmu !

PawelM

W mroczny klimacie, choć szkoda bo mówili że nie będzie rebota.
W przyszłym roku będzie niezła konkurencja.
Batman zmierzy się z Avengers
Spiderman z nowym Supermanem

patryks83

Chyba raczej tylko spider-man, ale z batmanem, bo mają premiery w lipcu, a avengers chyba w kwietniu i es w grudniu.

PawelM

Scena z oczu spider-mana to jeden wielki plagiat 3-letniej gry Mirror's edge, w dodatku wyglądający gorzej niż w grze renderowanej w czasie rzeczywistym i animowanej również w czasie rzeczywistym poprzez mechanikę rozgrywki - masakra, to się w głowie nie mieści. Takie rzeczy w wielomilionowych profesjonalnych produkcjach?

http://www.youtube.com/watch?v=2N1TJP1cxmo

Kazioo

plagiat? ja nie widzę plagiatu, bo taka sekwencja w filmie kręconym kamerami 3d, ma sens w np imax lub 3d.

daken

Mi to wygląda bardziej na animowany render, ale zobaczymy w oficjalnym trailerze jak to będzie wyglądać..
Plagiat dlatego, że to nie jest inspirowane, ale zerżnięte, dokładnie takie same elementy - prześliźnięcie się pod rurami i kilka innych bardzo podobnych sekwencji.

Kazioo

to jest tak jak z rozpadającymi się budynkami, robione na szybko aby pokazać, a w filmie tego nie będzie, mnie się to podoba, a czy plagiat? szczerze mówiąc w dzisiejszych czasach, to w każdym filmie, grze się coś znajdzie. W the old republic trzeba by oskarżyć o użycie kame hame ha.

Kazioo

są pewne podobieństwa, ale co z tego? mnie się ta scena podoba. ujęcie skoku między budynkami z odgłosem ruchliwej ulicy przypominaja mi klimatem tą gre: http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=957
jedyne do czego się mozna przyczepić to efekty specjalne, które nie zachwycają. ale zobaczymy jak to będzie się prezentować w lepszej jakości.

PawelM

No bo to tylko zajawka, która pewnie się w filmie nie znajdzie, szkoda, ale to tak jak walące się budynki w tdkr teaser trailer.

daken

to na bank pierwsza akcja spidera w pełnym kostiumie. dlatego tak nakrecona...

PawelM

No szykuje się nareszcie poważny film ze Spider-Manem. Raimiego mi się w miarę podobały ale ten raczej mocno je przebije.

ocenił(a) film na 7
PawelM

Jak dla mnie bez większych rewelacji. Sceny widziany z perspektywy scianołaza równie dobrze można było upchnąć, w którymś z Spiderów Raimiego, aczkolwiek widać, że nowy film będzie miał trochę poważniejszy. To według mnie będzie główny atut film. Dodam także, że wcale film nie musiał być w 3-dupy, żeby się sprzedał :|.

ash_williams85

Mnie też 3d jest niepotrzebne, ale chociaż podchodzą do tego poważnie, dają sekwencje 3d, kręcą kamerami 3d, a nie konwertują.

daken

Wywiad z komiksynaekranie z reżyserem:

Przez ostatnie półtora roku Marc Webb był zajęty preprodukcją, a następnie kręceniem The Amazing Spider-Man. Teraz, kiedy film znajduje się w fazie preprodukcji, w końcu udzielił obszernego wywiadu, z którego dowiadujemy się kilku cennych informacji na temat restartu serii.

Reżyser, który niespodziewanie otrzymał angaż przy The Amazing Spider-Man, zdaje sobie sprawę z tego, że mają pewne zobowiązania w stosunku do ikony jaką jest Spider-Man i tego kim jest, ale z drugiej strony w komiksach jeden z najpopularniejszych bohaterów był przedstawiany na wiele różnych sposobów. Pewne elementy są stałe – mamy chłopaka, który jest outsiderem i zostaje ugryziony przez pająka, a śmierć Wujka Bena pomaga w obdarzeniu go mentalnością bohatera. Te rzeczy pozostają niezmienione, ale poza nimi jest wiele miejsca do interpretacji. Spider-Man istnieje od 1962 roku i ilość materiału dotyczącego historii czy postaci jest naprawdę głęboka, ale reżyser czuje, że na nim spoczywa odpowiedzialność, aby to wszystko odświeżyć w niektórych aspektach.

Co zostanie zmienione? Peter Parker jest specem od nauk ścisłych. Jeszcze w komiksach Stana Lee i Steve’a Ditko był nerdem z wielkimi okularami. Jednak postrzeganie nerdów przez społeczeństwo zmieniło się kompletnie w trakcie ostatnich 40-50 lat i dzisiaj to właśnie oni rządzą światem, o czym przekonuje choćby film The Social Network z Andrew Garfieldem w jednej z ról. Dzisiaj już nikt nie wyśmiewa znajomości obsługi komputera, a bardzo ważne we wczesnych komiksach było poczucie, że Peter Parker jest outsiderem i jednym z najważniejszych wyzwań stojących przed Webbem i spółką było uwspółcześnienie statusu outsidera u Petera Parkera. Jest prawdziwym chłopakiem, nie jest miliarderem czy kosmitą. Jest 40-kilogramowym chuderlakiem, który nawet po ugryzieniu jest niedoskonały, niedojrzały, w duszy czując się ciągle tym 40-kilogramowym chuderlakiem.

Niektórzy fani zwracali uwagę na to, że Andrew Garfield nie jest wystarczająco “napakowany” do roli Spider-Mana. Webb odrzuca ten zarzut, twierdząc że Garfield przeszedł intensywny trening i różnica przed i po ugryzieniu ma być widoczna. Jest “giętką” osobą. Idea była taka, aby zrobić Spider-Mana bardziej zwinną postać, aniżeli siłacza w stylu Atlasa. On nie jest Supermanem. Był wyjątkową postacią w komiksach Marvela, był tym dzieciakiem i chcieli być w tym konsekwentni także wtedy, kiedy ma kostium na sobie. Webb uwielbia wiele grafik i historii z Ultimate Spider-Man, gdzie jest wiele takiego młodzieńczego, swawolnego brzmienia.

Jakie różnice w porównaniu do trylogii Sama Raimiego? Webb i spółka chcieli osiągnąć bardziej “uziemione” fizycznie wyczyny kaskaderskie, co nie było łatwe, bo mieli do czynienia z osobnikiem o właściwościach nadczłowieka. Chcieli osiągnąć efekt, który dałby zarówno wrażenie czegoś zdumiewającego, a jednocześnie realistycznego i przekonującego. Wiele miesięcy pracowali nad sprzętem, dźwigami, które ostatecznie miały pozwolić Spider-Manowi huśtać się na pajęczynie bez potrzeby sięgania po komputery i CGI. Oczywiście nie zabraknie CGI, ale wszystko ma być fizycznie realne. Według Webba częścią radości czerpanej z kina jest przedstawienie niemożliwego jakby było prawdziwe. Reżyser chciał nakręcić bardziej realistyczny film i w tym celu sięgnął po fizyczne/praktyczne efekty, emocje/uczucia i kostiumy. Wizualnie film przypomina raczej Ultimate Spider-Mana, aniżeli komiksy rysowane przez Ditko, ale sporo filmowego świata zostało zaprojektowanego na nowo.

Marc Webb niezbyt chętnie wypowiada się o złoczyńcy w swoim filmie (choć oficjalnie zostało już potwierdzone, że jest nim Lizard). Reżyser zaznacza jednak, że w pewien sposób jest on “nowy”, taki, jakiego wcześniej nie widzieliśmy. Czarne charaktery pozwalają zdefiniować historię w pewien szczególny sposób, a złoczyńcy Spider-Mana są postaciami niezwykle głębokimi, skomplikowanymi i interesującymi, a Rhys Ifans miał wykonać świetną robotę przekładając to na język kina. Są uosobieniem bohaterów greckich tragedii i utrudniają wyobrażenie tego czym jest dobro. Są ludźmi, którzy chcą działać we właściwy sposób, ale ich wysiłki zostają zaprzepaszczone, zmanipulowane i popsute. To sprawia, że są o wiele bardziej frapującymi adwersarzami.
Marc Webb niezbyt chętnie wypowiada się o złoczyńcy w swoim filmie (choć oficjalnie zostało już potwierdzone, że jest nim Lizard). Reżyser zaznacza jednak, że w pewien sposób jest on “nowy”, taki, jakiego wcześniej nie widzieliśmy. Czarne charaktery pozwalają zdefiniować historię w pewien szczególny sposób, a złoczyńcy Spider-Mana są postaciami niezwykle głębokimi, skomplikowanymi i interesującymi, a Rhys Ifans miał wykonać świetną robotę przekładając to na język kina. Są uosobieniem bohaterów greckich tragedii i utrudniają wyobrażenie tego czym jest dobro. Są ludźmi, którzy chcą działać we właściwy sposób, ale ich wysiłki zostają zaprzepaszczone, zmanipulowane i popsute. To sprawia, że są o wiele bardziej frapującymi adwersarzami.

daken

"Webb i spółka chcieli osiągnąć bardziej “uziemione” fizycznie wyczyny kaskaderskie," mnie się podobały akrobację u raimiego, tylko momentami przesadzone. powinni je udoskolanić i poprawić CGI, a nie "uziemiać". To w końcu ma być spider-man, a nie tarzan na pajęczynie... akrobacje spideya, w tym zwiastunie są bardzo efektowne i nie rażą sztucznością fizyki:
http://www.youtube.com/watch?v=bpgrOgypc9g

PawelM

Chodzi o faceta który także stosował te efekty w thorze, np huśtanie się na sieci nad ziemią i na wysokości np 40-50 metrów to wszystko kaskader i pewna klatka zrobiona na potrzeby filmu, a te na wielkich wysokościach to efekty gdzie w studiu się nagrywa aktora, a nie daje tylko cgi jak raimi.

To na pewno będzie lepiej wyglądało niż u raimiego:

http://www.comicbookmovie.com/images/users/uploads/10300/S2.png
http://moviecultists.com/wp-content/uploads/2011/05/the-amazing-spider-man-set-p hoto-02.jpg
http://www.comicbookmovie.com/images/users/uploads/10300/S7.png
http://scifipulse.net/wp-content/uploads/2011/05/Amazing-Spiderman-NYC-Set-Photo s-Webslinging_10.jpg

daken

nic z twojej wypowiedzi nie zrozumiałem

PawelM

Ten sam facet od efektów pracował przy thorze i spideyu nowym i postawił na prawdziwe efekty, w linkach masz, to jak będą te efekty wyglądały, u raimiego, to działało na zasadzie, że jak spidey lądował to dawano kaskadera, a tak cgi i tylko, czasem wyjątki. A w tasm, ma być to wszystko zasługa kaskaderów, jakiś konstrukcji w których kaskader huśta się na sieci, a cgi to tylko dodatek. Teraz rozumiesz?

daken

I tak apropo jak ktoś chce, jutro o północy sony ma podobno wypuścić ten teaser trailer w hd, czyli w zależności w jakim regionie czasowym, to my gdzieś rano powinniśmy go zobaczyć w sieci.

daken

ta.. ale nie chodziło mi wcześniej o to, że korzystają z praktycznych efektów, tylko o to, że wg. tego wywiadu spidey nie będzie aż tak się gimnastykował jak u raimiego. a mnie akrobację u raimiego się akurat podobały. nie trzeba ich bardziej urealniać, wystarczy tylko trochę poprawić. za pomocą motion capture mogli by ukazać to bardzo wiarygodnie i realistycznie nawet poprzez CGI, a efekty nie powalają.

PawelM

No właśnie nie o to mi chodziło, akrobacje to normalna, rzecz, już w zdjęciach widać masę ich, to oczywiste chyba.
I o to mi chodzi że te akrobacje będą jak najbardziej prawdziwe, bo już w sm3, aż raziłu ujęcie typu, kaskader, cgi, kaskader, cgi i takie zmiany co sekundę np przy pierwszym spotkaniu z sandmanem.

daken

no, że będą to wiadomo, ale moga być ograniczone mocno i nie tak efektowne jak u raimiego

PawelM

Wątpię, w teaserze widać, że reżyser chce efektowności i efektywności i wykorzystać to że film jest kręcony w 3d, nawet nie wiemy nic o budżecie jak wysoki był, trzeba czekać.

daken

za to widzimy fragment filmu z efektami specjalnymi, które mogłyby być dużo lepsze.

PawelM

Stary... to wg mnie raczej tylko zajawka i nic poza tym, wątpię aby znalazło się to w filmie, to zwykły filmik renderowy albo niedokończona scena z filmu, a czego się można spodziewać skoro jeszcze rok do premiery, o efekty się nie martwię, bo wiem że postawili na naturalność, a fabuła też się wydaje ok, po tym lekko mrocznym klimacie.

daken

po co mieli by tracić kasę na takową scenę? nie jest bardzo krótka, i tania do wykonania. tym bardziej po co mieliby wstawiać nie dokończoną scenę? to napewno nie zachęci potencjalnych widzów. tak samo mówiono po trailerach green lantern: "jeszcze rok, na pewno poprawią efekty"

PawelM

Akurat, nie rozumiem tych którzy krytykują efekty do green lantern, a taki efekt, raczej trudny nie jest, bo całe dodatki robi się na końcu, więc mogli ten filmik robić przed kręceniem samego filmu, a takie coś? hmm uważam że zbyt duży koszt to nie jest i zapewne wchodzi w koszty promocji co się do budżetu nie liczy, z resztą zobaczy się jutro rano w hd.

daken

krytykują bo są sztuczne i kiczowato wyglądające "a taki efekt, raczej trudny nie jest, bo całe dodatki robi się na końcu, więc mogli ten filmik robić przed kręceniem samego filmu" jaki efekt?
jak dla mnie ostatnia sekwencja zwiastunu jest pierwszą akcją spideya w kostiumie.

PawelM

Niektórzy dalej nie kumają dlaczego, np kostiumy są właśnie takie, z resztą połowa osób ma chore wyobrażenia o efektach, ale dajmy temu spokój.
Może tak, może nie, jeśli tak, to mają rok na podrasowanie, tak jak mówię poczekajmy na hd jutro rano powinno być, a ja i tak uważam że niektórzy mają dziwne wyobrażenie o cgi i efektach, ja lubię efekty które są lekko sztuczne, bo inaczej mamy takie wręcz bijące po oczach doskonałość jak np w superman returns, przez co jeszcze bardziej je widać, ale to moje odczucie, co do sekwencji z teaseru mnie się podoba.

daken

"Niektórzy dalej nie kumają dlaczego, np kostiumy są właśnie takie, z resztą połowa osób ma chore wyobrażenia o efektach, ale dajmy temu spokój."
do czego to się tyczy? nie romawiamy o kostiumach i jakie jest to chore wyobrażenie o efektach?
ja lubię gdy efekty wyglądają wiarygodnie (jak np. w transformers), a rażą sztucznością jak np. w x-men geneza wolverine

PawelM

Nie mówmy o genezie, bo tam nawet realnych prawdziwych kaskaderskich "rzeczy" nie potrafiono było dobrze zrobić.

Co do efektów gg, chodziło mi oto że często każdy ma coś do kostiumu gg.
Ale jak mówiłem kończmy o gg.

Ja też lubię efekty dobre, ale są różne efekty, np ten taki komputerowy filmik ze spideya mi się strasznie spodobał. Nie potrafię ci wytłumaczyć o co mi chodzi.

daken

Sama scena też mi się podoba, jednak animacja rąk spideya i fragment pełzania po ścianie jest na poziomie efektów u raimiego, a oczekiwałem czegoś znacznie lepszego, w końcu od pierwszej części raimiego mija dekada. Ktoś wie jaka firma zajmuje się efektami w tym filmie? Jeśli nie geneza to pomowmy o firt class. Tam też miejscami efekty są kiepskie np. rybki w akwarium. Taki avatar może mieć dobre efekty, więc dlaczego nie spidey?

PawelM

Masz xD http://comicbookmovie.com/spider-man_movies/news/?a=42287

ocenił(a) film na 7
PawelM

Czy nie wydaje się wam, ze mamy teraz jakąś głupią modę na wyciek oficjalnych teaserów nadchodzących superprodukcji (The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man, The Avengers).

ash_williams85

Raczej nie, a my z tego korzystamy, bo możemy wcześniej coś takiego obejrzeć.

ocenił(a) film na 7
daken

Oczywiście nie mówię, żeby mi to w jakimś przeszkadzało, wręcz przeciwnie. Kiedy usłyszałem, że w ubiegły piątek miał się ukazać pierwszy teaser "The Dark Knight Rises", myślałem, że nie wytrzymam do tego dnia. Przeglądam internet przed robotą (bodajże to był czwartek), żeby poszukać czegoś nowego na temat trzeciego Batmana i nagle patrze i nie wierzę własnym oczom - wyciekł skubany. Trochę trzeba było się naczekać na wersję w dobrej jakości (ale to już inna bajka), a po kilku dniach czytam, że w podobnie jak "TDKR" wyciekły teasery "The Amazing Spider-Man" i "The Avengers". To tak jakby ludzie odpowiedzialni za kampanie promocyjną tych filmów doszli do wniosku, że trzeba rzucić "wygłodniałym fanom" przedsmak ich superprodukcji w ten sam sposób jak to się stało z "TDKR". W przypadku nowego Batmana wyglądało to raczej jak przypadek, że teaser znalazł się w sieci (choć kto tam wie), natomiast w przypadku "The Amazing Spider-Man" i "The Avengers" wyglądało to trochę tak jak celowe posunięcie.

ash_williams85

Mi to nie przeszkadza fajnie jest zobaczyć choć trochę ,, przedsmak '' tego co będzie się działo : )

PawelM

Najnowszy zwiastun w naprawdę dobrej jakości :)
http://www.totalfilm.com/news/the-amazing-spider-man-teaser-trailer-swings-onlin e

gatecrasher

A widziałeś o tym temat?

daken

Widocznie nie widziałam...

gatecrasher

Tylko że piszesz w temacie o tym zwiastunie ;)

daken

Zgadza się, piszę pod tematem:
'Zwiastun' 'w sieci dostępny jest już zwiastun. Póki co w słabej jakości:', którego to nie udało mi się otworzyć ;)
Toteż podałam inny, który to znalazłam na stronie Total Filmu, na której to napisali, że dopiero co ukazał się online nowy zwiastun (20lipca).
A odpowiedź na Twoje kolejne pytanie brzmi nie, nie przeglądałam poniższych/powyższych linków ze zwiastunami. Przepraszam...
Mam nadzieję, że temat został wyczerpany, chyba że masz jeszcze jakieś inne pytania, sugestie, niejasności... :)

PawelM

Najnowszy trailer z polskimi napisami http://www.youtube.com/watch?v=QDnX1KaUL3w

ocenił(a) film na 9
PawelM

Nareszcie Peter Parker nie będzie aż taką ciotą jak w trylogii :) , będzie Gwen Stacy i całą historia spier-man'a już się nie mogę doczekać :]