Proponuję małą zabawę w zaproponowanie waszym zdaniem 5 najbardziej przereklamowanych filmów w top100 FW. Moja piątka:
1."Chłopiec w pasiastej piżamie"
2."Wróg u bram"
3."Nietykalni"
4."Ip Man"
5."Róża"
Po większej ilości głosów podliczy się punkty. 1 miejsce - 5 pkt, 2 miejsce - 4pkt itd.
Naprawdę czytasz te wszystkie odpowiedzi i interesuje Cię, po pierwsze sam ranking, po drugie coobcy ludzie sądzą o poszczególnych filmach w nim umieszczonych?
Jesli tak, to proszę bardzo:
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
Śniadanie u Tiffany'ego
Sztuka spadania
Nietykalni
Forrest Gump
Incepcja
Szeregowiec Ryan
Prestiż
żadnego ztych filmów nie oceniłem wyżej niż 8/10. Ale jakie to ma znacznie? Każdy ułożył by swój własny Top, przy czym ja zamieścił bym pewnie mase pozycji, któych większośc nie widziała. Ale nie to jest ideą powstawania TOP'u. Z resztą jest jeszcze Alternatywny TOP...
Ten ranking nie ma sensu, bo nazwałeś go "przereklamowanymi filmami". Dopiero gdzieś później pojawia się faktyczna idea rankingu "filmy PRZECENIANE PRZEZ UŻYTKOWNIKÓW". To są dwie różne kwestie i nie widzę powodu ich mieszać.
Dla mnie najbardziej przeceniony jest "Ojciec Chrzestny". Nie żeby nie nadawał się do pierwszych 100, ale nie jest to film najwybitniejszy w historii kina. Lepsze są choćby filmy Tarkowskiego, że nie będę oryginalna.
Ale to jest właśnie ranking tego jak film podoba się ludziom, a nie co jest wybitne, jest więc rankingiem demokratycznym i nie widzę potrzeby krytykować cudzych wyborów. Ja się nim czasem kieruję, bo z moich obserwacji filmy poniżej 6 są raczej (nie zawsze oczywiście) kiepskie. Głównie na to patrzę, jeśli np. planuję film na wspólny z kimś wieczór i nie chcę wpadki z czymś słabym. A co jest pierwsze czy drugie, kogo to właściwie obchodzi? To nie wyścig koni.
1. skazani na szolszank
2.zielona mila
3,forest gump
4 wladca pierscieni dwie wieze
5 siedem
6 podziemny krag
7 piekny umysl
8 wiezien nienawisci
9 wyspa tajemnic
10 gladiator
11 szeregowiec ryan
12 whiplash
13 pulp fiction
14 wladca pierscieni powrot krola
15 zapach kobiety
16 dawno temu w ameryce
17 miasto boga
18 ojciec chrzestny 3
19 adwokat diabla
20 fulll metal jacket
21 wsciekle psy
22 wrog u bram
23 interstelar
24 czlowiek w ogniu
25 zycie carlita
26 gra
27 szosty zmysl
28 blow
tych filmów nie powinno byc w top 100; niektorych nie powinno byc wogole w top 500