Nietykalni

Intouchables
2011
8,6 709 tys. ocen
8,6 10 1 708777
6,9 69 krytyków
Nietykalni
powrót do forum filmu Nietykalni

Nienawidzę, jak ten film uprzedmiatawia człowieka. Nieważne w jakim stanie człowiek żyje, ważne jest tylko, że żyje. Jakoś życia nie ma absolutnie dla twórców żadnego znaczenia i usiłują to wmówić wszystkim widzom. A potem mamy na świecie, w Europie i w Polsce prawie wszechobecny zakaz eutanazji i wspomaganego samobójstwa. Bo właściwie po co, skoro jest tak super, jak ma sparaliżowany bohater tego filmu. Tylko ilu widzów, tak naprawdę chciałoby się zamienić z głównym bohaterem filmu? Czy naprawdę tak bardzo spieszyłoby im się do życia w całkowicie sparaliżowanym ciele? Najpierw trzeba się nad tym zastanowić i spojrzeć prawdzie w oczy, zadać sobie pytanie, czy ja chciałbym prowadzić życie, będąc całkowicie sparaliżowanym? A potem dopiero wydawać oceny, jakiż to super film.
Ten film jest bardzo szkodliwy społecznie, bardzo!

ocenił(a) film na 9
jude_4

To absolutnie nie jest film szkodliwy społecznie. Jeżeli nie jeździsz na wózku, nie jesteś sparaliżowany i nie jesteś w sytuacji jakiejś konkretnej osoby, nic nie możesz powiedzieć o tym, czy ona mimo wszystko chce żyć, czy nie chce. Pewnie bywa to bardzo różnie. Jestem za prawem do eutanazji, do możliwości całkowicie samodzielnego decydowania o swoim życiu, kiedy i na jakich warunkach chcę je zakończyć. Ale nie przypisujmy innym ludziom naszych motywacji. To właśnie ich uprzedmiotawia.

ocenił(a) film na 9
Agatonik

Ja jestem osobą na wózku i to jeden z moich ulubionych filmów zagranicznych.
Szukam takiego swojego "murzyna", który będzie szczerze oddany, a nie będzie patrzył tylko na pieniądze. Oprócz tego, ukazuje on pozytywny obraz wielokulturowej Francji, w której obecnie tyle złego się dzieje.
Oczywiście dziwię się trochę tak wysokiej pozycji w ogólnym rankingu na tym portalu, myślę że miejsce około 50 byłby najbardziej adekwatne.

ocenił(a) film na 9
MBIITF

Może wreszcie znajdziesz taką osobę. Może wśród imigrantów właśnie.