PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10011966}

Nieznajomy

The Stranger
2022
6,4 8,2 tys. ocen
6,4 10 1 8211
6,9 15 krytyków
Nieznajomy
powrót do forum filmu Nieznajomy

Syn Marka

ocenił(a) film na 9

O co chodziło z synem Marka?

ocenił(a) film na 7
duzers78

W jakim sensie?

ocenił(a) film na 9
Pablo93

Odniosłem wrażenie, że coś mogło się z nim stać, a sceny z jego synem są flashbackami, czy jak to się zwie.

ocenił(a) film na 7
duzers78

To ciekawe, o tym nie pomyślałem. Ja miałem z kolei taką od czapy myśl w ostatniej scenie z synem, że Mark zobaczył w nim kogoś potencjalnie pogubionego (?) życiowo w dorosłości jak Henry. Oczywiście w trakcie filmu syn był dla niego takim odniesieniem - 'to mogło się przydarzyć jemu' itp. Nie wiem skąd mi się ta myśl na koniec wzięła.

ocenił(a) film na 9
Pablo93

Nie, nie idźmy aż tak daleko. Myślę, że chodzi tu o traumę, o której wspominał psycholog. W filmie chciano przedstawić to, z czym się może mierzyć osoba wykonująca tak trudne zadanie. Sceny z synem pokazały, że Mark miał traumę i przez to panicznie bał się o syna. Myślę, że nie ma sensu doszukiwać się dziury w całym. Dziwne, że film tak nisko oceniony. Wszystko w nim jest doskonałe.

ocenił(a) film na 7
Pablo93

To w końcu on stał za zaginięciem chłopca czy nie ? Zakończenie nie jest niestety jednoznaczne, nie satysfakcjonują mnie takie :)

ocenił(a) film na 7
india321

Choć klimat i gra aktorstwa rewelacja.

ocenił(a) film na 7
india321

Tak, to on to zrobił. Wydaje mi się ze w filmie całkiem jasno to zasygnalizowali. Scena w której jest już aresztowany i pali fajka opierając się o kolumnę - dokładnie tak, jak opisali to świadkowie autobusu, stał na jednej nodze drugą opierając o kolumnę. No i scena gdy ekipa przeczesująca teren znajduje dowód

ocenił(a) film na 9
ewabmikulska

Że też tego nie wyłapałem, z tą kolumną! Dzięki, zrobiłeś mi dzień.

ocenił(a) film na 3
duzers78

To by zdecydowanie miało więcej sensu niż dziecko pozostające pod opieką ojca pracującego pod przykrywką...

ocenił(a) film na 9
Sol89

Ja nie widzę w tym problemu. A co miałby zrezygnować z tej pracy, bo ma dziecko? Film miał pokazać, z czym się mierzy człowiek i rodzina, pracując w takich klimatach.

ocenił(a) film na 3
duzers78

To nie jest zwykła praca. Gdyby Henry któregoś razu postanowił za nim pojechać i zobaczyłby chłopca, byłby spory problem - dziecko byłoby w niebezpieczeństwie, Mark też, nie wspominając o narażeniu całej akcji.
Moim zdaniem to ze strony ojca bardzo nieodpowiedzialne i dziwię się matce, której to najwyraźniej nie przeszkadzało.

ocenił(a) film na 5
Sol89

Nie jest pod wyłączną opieką ojca, przeciez mówi do niego jak ma wyjechać do innego stanu, że zostanie z mamą i nie będzie do niego przez jakiś czas mógł przychodzić.

ocenił(a) film na 3
n_i_k

I nigdzie nie napisałam, że jest pod wyłączną. Niemniej ojciec pracuje pod przykrywką, a dziecko - czy to na weekendy, na konkretne tygodnie czy jeszcze inaczej, ale pozostaje w tym czasie tylko z nim, co jest dla mnie zaskakujące, bo to bardzo niebezpieczna praca która jak coś pójdzie nie tak może się "przenieść" do domu.
Chyba, że tak jak sugerują niektóre teorie - chłopca tak naprawdę wcale tam nie było, co by zresztą miało znacznie więcej sensu.

ocenił(a) film na 7
duzers78

To syn Marka został zamordowany. Sceny z chłopcem to wyobraźnia detektywa.

ocenił(a) film na 9
Jarek_filmweb

Tak samo odebrałem końcówkę filmu co było dla mnie mega zaskoczeniem, bo w trakcie filmu nawet przez chwilę tak nie pomyślałem...

ocenił(a) film na 9
Jarek_filmweb

Muszę przyznać że dawno nie oglądałem takiej produkcji.

Jarek_filmweb

Też tak pomyślałem. Sprzątanie szkła dało do myślenia tego co dzieciak rozwalił i tego co jego kolega jako niby szef.

Jarek_filmweb

Na odprawie oficer policji mówi, że trzeba zdobyć dowody, zanim nagłośnią sprawę. I dodaje, że to w trosce o rodzinę zamordowanego chłopca, żeby oszczędzić jej dalszych cierpień. Przykrywkowiec nijak tu nie pasuje.

ocenił(a) film na 7
duzers78

Też mnie to dręczy. Do ostatniej sceny wydawało się, że nawiązanie jest do troski o syna, któremu też mogło coś podobnego się wydarzyć. Jednak w tej scenie, kiedy syn Marka patrzy na ojca przez okno i ma problemy z oddychaniem chodzi o coś więcej, konkretnie to podkreślono. A jeśli dobrze pamiętam, były dwa przypadki, w tym jeden, gdzie chłopiec przeżył a był duszony…

ocenił(a) film na 9
Lincoln_18

Ta ostatnia scena gdy jego syn stoi przy szybie i patrzy na skazanego który pali fajke, o co tam chodziło?

ocenił(a) film na 9
Lincoln_18

Możliwe, że chodzi tu o nawiązanie do oddychania, którego uczył go ojciec. Syn po prostu martwi się o ojca. Nie doszukiwałbym się tu czegoś więcej.

ocenił(a) film na 8
Lincoln_18

Kurcze, brzmi sensownie...ale czy to dziecko nie zostało porwane z jakiegoś ośrodka opiekuńczego? Ta scena finalna to moim zdaniem coś więcej niż syn martwiący się o ojca, ale nie umiem wygooglować, ani wymyślić co... Za to Mark moim zdaniem nabawił się ptsd :/

duzers78

W całym filmie tez ojciec nie mówi do niego po imieniu nawet gdy go szuka. Dla mnie to ma związek z zaginionym chłopcem a nawet bym wysunęła że dziecko to wytwór wyobraźni Marka.

ocenił(a) film na 9
ola1818

Myślę, że syn istnieje, bo raz przyszła po niego prawdopodobnie jego mama. Z tym niewypowiedzianym imieniem to ciekawa zagrywka reżysera.

ocenił(a) film na 9
duzers78

Hej!!

Jego syn ma blizny na twarzy, a podczas ustalania strategii policji co do zatrzymania, są odczytywane opisy poprzedniego porwania i wyraźnie mowia o pociętej głowie. To naprawdę dobry film. Ale też strasznie smutny, bo żadne dziecko nigdy nie powinno być narażone na takie sytuacje...

ocenił(a) film na 9
noelite

Gdzie niby te blizny? Ja nic takiego nie widzę.

ocenił(a) film na 9
duzers78

Scena mycia zębów przez syna, zaraz po scenie w domu Henry'ego.
1:09:30

ocenił(a) film na 9
noelite

Hmm, to przy oku? Ja bym tego nie nazwał istotną blizną jeśli w ogóle, bo winnych scenach tego nie widać.

ocenił(a) film na 8
duzers78

Ja przez małą chwilę pomyślałam sobie, że syn Marka jest tym zamordowanym chłopakiem. Nie wiem.. cały film jest jakby wspomnieniem tego młodego..

ocenił(a) film na 9
nabrug

Na pewno wielu oglądających tak pomyślało, w tym ja, ale pytanie, czy angażowaliby w akcje ojca zamordowanego syna? Wątpię.

ocenił(a) film na 7
duzers78

Ja pod koniec też stwierdziłem że być może syn jest np adoptowany i faktycznie jest tym pierwszym dzieciakiem który ledwo uszedł z życiem - właśnie przez te blizny na twarzy i nieregularny oddech jako następstwo duszenia. Z drugiej strony gdyby tak było to syn bohatera powinien być dużo starszy, bo akcja dzieje się w 2010 roku, a do akcji z pierwszym dzieciakiem doszło w 1996 czy tam 1998 a i wtedy miał już kilka lat, więc w 2010 byłby conajmniej pełnoletni...

duzers78

Minęło 8 lat, dlatego mogli go dopuścić do śledztwa.

duzers78

Wg mnie to ten chlopak co w 1996 porwano. Ze to byl jego syn i ze nie przezyl.

ocenił(a) film na 7
duzers78

Pozwolę sobie odkopać wątek, bo to kwestia która też mnie mocno zaciekawiła i nad którą sporo myślałam a nikt z moich poprzedników nie wysunął podobnej do mojej teorii :)

ocenił(a) film na 7
ChodnikowyWilk

Dzień dobry. Pozwoliłam sobie edytować a raczej wykasować cały komentarz ponieważ obejrzałam film trzeci raz i zrozumiałam, że kompletnie pomieszały mi się historie obu chłopców więc moje teorię zwyczajnie nie miały sensu i logiki. Wybaczcie