PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=852583}
6,0 633  oceny
6,0 10 1 633
Nieznana bitwa
powrót do forum filmu Nieznana bitwa

Nie bardzo wiem gdzie i jak, ale się dowiem. Ważna to sprawa, bo zyski z dystrybucji przeznaczone są na cel charytatywny: pomoc rosyjskim weteranom wojen w Czeczenii, Gruzji, Ukrainie i Syrii.
Film całkiem niezły, chociaż szału nie ma. Warsztatowo bardzo dobrze, batalistyka ok, choć z realizmem norma, czyli przeciętnie. Patos & zadęcie w znośnej dawce. Fani kina wojennego powinni być zadowoleni. Parę niezamierzenie śmiesznych akcji, z dyskutowaniem rozkazów i stawianiem się enkawudziście, do przeżycia.
Nie sugerować się tytułem, bo nie ma tu żadnej strategicznej epopei, tylko walka z perspektywy kompanii/batalionu.

ocenił(a) film na 4
aklekot

Rozumiem, że to Czeczeni, Gruzini, Ukraińcy i Syryjczycy napadli na Rosję i teraz trzeba pomagać rosyjskim weteranom?

użytkownik usunięty
Tataaleksandrykatarzyny

Proponuje "Shadow World" https://www.filmweb.pl/film/Sprzedawcy+śmierci-2016-790947

Widzę, że profil "Gasoline" został skasowany. Osobom, które powezmą zamiar zgłoszenia/usunięcia jego postów w dyskusji ze mną pozostawiam pod rozwagę fakt, że użytkownik usunięty (Gasoline) został zgnieciony merytorycznie.

ocenił(a) film na 6
Tataaleksandrykatarzyny

Oczywiście, że to Czeczeni napadli na Rosję, jeśli o tym nie wiesz, to słabo. Gruzini natomiast dali się sprowokować jak ostatni głupcy. W Syrii Rosja walczyła z terrorystami, tak samo jak nasi sojusznicy USA i Turcja. Tylko z Ukrainą rosyjska propaganda ma problem. Jeśli obejrzałeś film w dystrybucji oficjalnej, to wsparłeś wspomniany fundusz. A jeśli w nieoficjalnej, toś pirat ;)

aklekot

Walka Rosjan z terrorystami w Syrii: https://www.wprost.pl/swiat/10304145/raport-onz-oskarza-rosje-o-popelnienie-zbro dni-wojennych-w-syrii.html
"W wyniku przeprowadzonego dochodzenia śledczy ONZ oskarżyli Rosję o bezpośredni udział w popełnianiu zbrodni wojennych. Chodzi o dwa bombardowanie obszarów cywilnych w 2019 roku.
Powołana przez ONZ Niezależna Międzynarodowa Komisja Śledcza ds. Syrii opublikowała raport ws. zbrodni wojennych w Syrii. Raport skupia się na wydarzeniach od lipca 2019 roku do stycznia 2020, w szczególności na atakach sił prorządowych na cele cywilne. W trakcie dwóch wydarzeń Komisja znalazła istotne dowody, że rosyjskie samoloty były bezpośrednio zaangażowane w bombardowanie obszarów cywilnych

Do pierwszego z tych wydarzeń doszło 22 lipca ub.r., wczesnym rankiem w miasteczku Maarat an-Numan. Dwa bombowce zaatakowały zatłoczony o tej porze bazar i okoliczne domy w gęsto zaludnionym miasteczku Maarat an-Numan w prowincji Idlib. – można przeczytać w raporcie. To jednak nie był jeszcze koniec ataku. Po 10-15 minutach od ataku, kiedy cywile i ratownicy pospieszyli na miejsce, bombowiec pojawił się ponownie, zabijając kolejnych cywilów i co najmniej jednego ratownika. Świadkowie potwierdzają: w pobliżu nie było żadnych obiektów wojskowych – dodano w raporcie.

W nalotach zginęło ponad 43 cywilów, wśród nich trzy dziewczynki i chłopiec, rannych zostało co najmniej 109 osób, w tym osiemnaścioro dzieci i piętnaście kobiet. Wśród rannych wiele osób zostało poważnie okaleczonych – straciło kończyny albo zostało dotkliwie poparzonych, a wiele ofiar można było zidentyfikować jedynie na podstawie ubrań czy znaków szczególnych – czytamy w raporcie ONZ.

Drugim poważnym wydarzeniem, w które miała być zaangażowana Rosja było bombardowanie obozu dla wysiedlonych cywili w sierpniu, w którym zginęło co najmniej 20 osób, w tym osiem kobiet i sześcioro dzieci, a rannych zostało 40 innych osób. Także w tym przypadku w pobliżu nie było żadnych wojskowych celów.

Śledczy oskarżają Rosję
Zwykle ostrożni w takich sprawach śledczy ONZ o ataki obwiniają bezpośrednio Rosję.

Na podstawie zeznań świadków, nagrań wideo, zdjęć i raportów obserwatorów lotów, a także przechwyconej komunikacji między pilotami i raportów systemów wczesnego ostrzegania, mamy uzasadnione powody, by wierzyć, że rosyjskie samoloty brały udział w każdym z opisanych wyżej incydentów – czytamy w raporcie. Przy czym rosyjskie siły nie atakowały w tym czasie żadnych konkretnych obiektów wojskowych, za to przeprowadzały nieuzasadnione ataki na tereny cywilne, tym samym dopuszczając się zbrodni wojennych – dodają eksperci ONZ.

W odpowiedzi Rosja stwierdza, że nie zabija cywili, a rosyjskich samolotów w ogóle nie było w tym czasie w okolicy, a jedynym celem ich operacji w Syrii są grupy terrorystyczne.

Autorzy raportu przyznają, że w prowincjach Idlib i Aleppo są tereny kontrolowane przez islamskich radykałów powiązanych z Al-Kaidą, ale podkreślają, że siły prorządowe deklarując, że wojują z terrorystami, przeprowadzają powietrzne i naziemne ataki, w których zabijają i ranią dziesiątki cywilów oraz rujnują cywilną infrastrukturę, w tym bazary, obozy dla uchodźców i szpitale.

W skład komisji wchodzi trzech niezależnych ekspertów: Paulo Sérgio Pinheiro, który jest profesorem prawa, Karen Koning AbuZayd- urzędniczka ONZ oraz Hanny Megally – egipska ekspert ds. praw człowieka."

ocenił(a) film na 6
nazuul

Jak dajesz link, to nie musisz kopiować treści. Akurat mnie nie musisz przekonywać, że proporcja zabitych terrorystów do zabitych cywilów wynosi zazwyczaj ok 1:10, niezależnie od tego, czy bombarduje Rosja, USA czy Izrael.

aklekot

Czasem wklejam treść z linka, gdyż po czasie często nie jest ona dostępna.
Do meritum: o ile wspieranie polskich weteranów, zwłaszcza walczących w słusznej sprawie, zwłaszcza walczących z przymusu, nieobciążonych zbrodniami wojennymi, ewentualnie takich weteranów sojuszników, wydaje mi się moralnie słuszne, to wspieranie weteranów państwa nam (i naszym sojusznikom) jawnie wrogiego, prowadzącego agresywną politykę, dokonujących zbrodni wojennych, nie jest moralnie uzasadnione. Co do sojuszy, to - przy wszystkich zastrzeżeniach do np. USA, to wolę jednak z nimi niż z Rosją.

ocenił(a) film na 6
nazuul

Wyluzuj moralisto :) Taki napis pojawia się na koniec (dochody wesprą fundację weteranów wojen lokalnych) i trochę sobie jaja z tego robię, nie ma potrzeby się napinać :) Dobra, trochę sprowokowałem temat, ale to jednak portal filmowy i nie chce mi się dyskutować, czy lepszy sojusz z USA, czy z Rosją, bo to oczywiste dla prawie każdego. Z drugiej strony, w czym agresywna polityka i zbrodnie wojenne USA czy Izraela są bardziej moralne od rosyjskich lub chińskich, też za bardzo nie rozumiem.

aklekot

"Z drugiej strony, w czym agresywna polityka i zbrodnie wojenne USA czy Izraela są bardziej moralne od rosyjskich lub chińskich, też za bardzo nie rozumiem.".

Nie wydaje mi się abym coś w tym stylu napisał, ale w czasie zimnej wojny to działania zbrojne w celu powstrzymania komunizmu wydają mi się bardziej moralne niż w celu szerzenia kominizmu.

użytkownik usunięty
nazuul

https://www.filmweb.pl/film/Sprzedawcy+śmierci-2016-790947
https://www.filmweb.pl/film/Zabawy+z+bronią-2002-35389
Masz tam sporo faktów , wywoływanie wojen , w tym usa ma czarny pas . Sprawdź oficjalne konflikty , tych w których brali udział jako podjudzacze jest o wiele więcej . Na ukr mam rodzinę , nie pro banderowską , bo z pl korzeniami . Ręce opadają jak czytam i słyszę , że konflikt na ukr zrobiła ros . Sponsorowanie i uzbrajanie nacjonalistów to wypróbowany sposób na przewrót , który usa powtarza już jak zdartą płytę . Mają więcej wasali niż nie jeden pies pcheł , kto nie wasal ten wróg . Bycie pod czyimś butem to konik naszych rządzących . Nie mamy z usa sojuszu , sojusz polega na współpracy nie słuchaniu się swojego Pana . Nacjonaliści kochają mieć wodza który prowadzi ich w obłęd , niby ludzie uczą się na błędach , powtórka z rozrywki . W latach 30 20 wieku wiosna nacjonalizmu ( faszyzmu ) , który zjadł własny ogon niczym uroboros . Nowe stulecie i ta sama choroba toczy znowu świat , jej główna broń INDOKTRYNACJA . Ogłupiali ludzie ( zindoktrynowani ) wierzą że ich ideały są bez skazy jak np. OUN-UPA

Sporo wątków poruszonych.
Widziałem drugi z dokumentów, ale dawno i niewiele pamiętam.
Z tym wywoływaniem konfliktów to aby licytować się kto jest gorszy należałoby zawęzić ramy czasowe, np. w 1944-1989 USA wywoływało konflikty w celu słusznym tj. przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu komunizmu, na pewno bardziej słusznym niż druga strona.
Na opadanie rąk po zetknięciu z faktami nic nie poradzę.
Z "wasalizmem" to niewątpliwie lepszy taki niż proponowany przez Rosję, Chiny itp.
Dzisiejszy nacjonalizm w porównaniu do dawnego jest dość nieszkodliwy.

użytkownik usunięty
nazuul

1953 USA obala premiera Iranu , wprowadza dyktatora Szacha 1954 USA obala demokratycznie wybranego prezydenta Gwatemali , ginie 200 000 cywili 1963 USA wspiera zamach na prezydenta Wietnamu 1963-1975 wojska USA zabijają 4 miliony ludzi w Azji południowo wsch . 1973 USA przeprowadza zamach stanu w Chile , ginie wybrany w demokratycznych wyborach prezydent Salvador Allende , władze przejmuje Augusto Pinochet , 5000 Chilijczyków zamordowanych . 1977 USA popiera wojskową dyktaturę w Salwadorze , ginie 70 000 1980 USA szkoli terrorystów , w tym Bin Ladena , przeciw ZSRR , dostają od CIA 3 miliardy dolarów 1981 Regan szkoli i finansuje oddziały anty rządowe w Nikaragui , ginie 30 000 1982 USA daje Saddamowi Husseinowi miliardy dolarów na broń przeciwko Iranowi 1983 Biały Dom po kryjomu dostarcza Iranowi broń przeciw Irakowi 1989 agent CIA Manuel Noriega sprzeciwia się rozkazom Waszyngtonu , USA wkracza do Panamy i usuwa Noriege , ginie 3 0001990 Irak atakuje Kuwejt bronią dostarczoną przez USA 1991 USA wkracza do Iraku , Bush przywraca dyktatora Kuwejtu 1991 samoloty USA regularnie bombardują Irak . ONZ szacuje , że w wyniku bombardowań i sankcji w Iraku ginie 50 000 dzieci 000-2001 USA daje Talibom rządzącym Afganistanem 245 milionów dolarów pomocy .2001 Bin Laden Korzysta z umiejętności nabytych w CIA i zabija 3 000 Następnie przyszedł czas na Europe środkową i wschodnią . USA po mistrzowsku destabilizuje pokój na planecie dla swoich celów . Interpretujesz fakty jak w krzywym zwierciadle . Bycie wasalem czyimkolwiek to hańba ! W poprzednim stuleciu nacjonalizm też zaczynał niewinnie , nie ma dobrego "faszyzmu" . Zabicie milionów w słusznym działaniu piszesz , ciekawy masz moralny kodeks , ciekawe co na to ich ofiary ?

Nareszcie ktos przywoluje jednoznaczne w swej wymowie fakty (jeszcze nie wszystkie!) i daje prawidlowa ich ocene. Reszta glosow to zalosny efekt rusofobicznej indoktrynacji, szkoda slow

elzunia_filmweb

Ta, jasne. To co uważasz za "rusofobiczną indoktrynację" to trzeźwa ocena faktów, por. np. moją odpowiedź na ten sam post Gasoline.

nazuul

Oczywista oczywistość, Twoja trzeźwa ocena faktów jest trzeźwiejsza od mojej oceny faktów, bo jest Twoja, niewątpliwie Twojsza od mojej. I to by było właściwie na tyle. Ja po prostu popieram w całości wywody Gasoline, a między jego i Twoimi wywodami jest przepaść w podejściu do faktów i jest to przepaść fundamentalna, bo mentalna. Ja ze swojej strony mogę tylko dorzucić, że pozostawiam poza dyskusją grzechy ZSRR, w którym w czasach stalinowskich panował reżim zbrodniczy, zaś na konto zasług tego państwa można zapisać w zasadzie tylko jedno, za to o wymiarze gatunkowym nie do przecenienia: zwycięstwo w II wojnie światowej. ZSRR i Rosja są to dwa zupełnie różne podmioty polityczne i nie ma pomiędzy nimi prostej ciągłości prawnej. USA natomiast to w całym okresie powojennym te same Stany Zjednoczone - samozwańczy patron demokracji, w jej imię prowadzący do hekatomby ofiar na każdym z co i rusz to otwieranych niefrasobliwie frontów. Twoich linków na poparcie tezy o międzynarodowych występkach Rosji nawet nie otwierałam z powodu ich pochodzenia ze źródeł amerykańskich; sorry, ale nie mam ochoty na wgłębianie się w tamtejszą propagandę.

elzunia_filmweb

"Ja po prostu popieram w całości wywody Gasoline, a między jego i Twoimi wywodami jest przepaść w podejściu do faktów i jest to przepaść fundamentalna, bo mentalna"

Czy mentalna to nie wiem, ale na pewno jest przepaść. Obiektywne wskazywanie faktów z mojej strony vs. wskazywanie jednostronne.

"ZSRR i Rosja są to dwa zupełnie różne podmioty polityczne i nie ma pomiędzy nimi prostej ciągłości prawnej."

Zawsze tak można powiedzieć. Niemcy to IIWŚ to nie Rzesza. Mimo zmian ustrojowych to jednak ludzie zostają. Można powiedzieć też, że Polska od 2015 r. to nie jest ta sama Polska co przed. Federacja Rosyjska jest jednak bardziej kontynuatorem ZSRR niż np. III Rzesza-RFN, II RP-PRL, PRL-III RP itp. Świadczy o tym np. imperializm, nierozliczenie zbrodni, powszechna tęsknota za ZSRR, nieznaczna zmiana polityki.
Może USA to "samozwańczy patron demokracji", ale czego w takim razie jest Rosja?

"Twoich linków na poparcie tezy o międzynarodowych występkach Rosji nawet nie otwierałam z powodu ich pochodzenia ze źródeł amerykańskich; sorry, ale nie mam ochoty na wgłębianie się w tamtejszą propagandę"

Heh.
Losowo sobie kliknąłem na losowe źródło i losowe przypisy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_involvement_in_regime_change
(in Russian) Kuzmin, S. L., Oyuunchimeg, J. and Bayar, B. The battle at Ulaankhad, one of the main events in the fight for independence of Mongolia Archived 21 February 2018 at the Wayback Machine, Studia Historica Instituti Historiae Academiae Scientiarum Mongoli, 2011–12, vol. 41–42, no 14, pp. 182–217
(in Russian) Kuzmin, S.L., Oyuunchimeg, J. and Bayar, B. The Ulaan Khad: reconstruction of a forgotten battle for independence of Mongolia Archived 21 February 2018 at the Wayback Machine, Rossiya i Mongoliya: Novyi Vzglyad na Istoriyu (Diplomatiya, Ekonomika, Kultura), 2015, vol. 4. Irkutsk, pp. 103–14.
Докумэнты внэшнэй политики СССР [Foreign political events involving the Soviet Union], (Moscow, 1957), v. 3, no. 192, pp. 55-56.
Ioan Scurtu, Istoria Basarabiei de la inceputuri 2003, p. 296-297
Charles Upson Clark. Bessarabia, Russia and Roumania on the Black Sea Chapter 18
Ludmila Rotari, Miscarea Subversiva in Basarabia 1918-1924, Editura Enciclopedica, 2004, p. 240

- faktycznie, "amerykańskie źródła" :P
- pewnie nie uwuierzysz w losowość, ale sama możesz sprawdzić przegląając, czytając, szukając źródeł.

Zatem też pierwszy artykuł z pierwszego źródła i pierwsze przypisy:
https://en.wikipedia.org/wiki/1987–1989_JVP_insurrection#References

Indian Intervention in Sri Lanka: Role of Indian Agencies. p. 23.
Dharman Wickramaratna: Javipe Deveni Karalla. (2016)
The History of the JVP 1965-1994. Niyamuva Publishers. 2009. ISBN 9789558696392.
"TheSundayNews: Protesters shot dead at Indo-Lanka opposition".
Our times great Fidel, අපේ කාලයේ ආදර්ශය ෆිදෙල්. Niyamuva Publications. p. 1. ISBN 9789558696200
Gunaratna, (1993) p. 133

- faktycznie, znów "amerykańskie źródła" :P

Źródła dałem akurat takie, bo są ogólnodostępne, przeglądowe, są uźródłowione. Tak jest prościej niż cytować setki publikacji, raportów, doniesień itd.
Ale dla Ciebie to "propaganda".

nazuul

Ciesze sie, ze Gasoline ponownie zabral glos, szeroko raz jeszcze uzasadniajac swoje stanowisko. Moglabym dorzucic do jego argumentow cala mase pominietych przez niego, nie sadze jednak, by ta cala dodatkowa masa mogla Cie przekonac, bo nieslychanie trudno jest wyplewic na mur utrwalone przez mainstreamowe media przekonania, pozwole sobie zatem wycofac sie z dalszej wymiany zdan. Pozdrawiam

elzunia_filmweb

"Argument z mediów" i "argument z nieprzekonywalności" mógłbym odwrócić, wskazując, skąd czerpiesz swoje przekonania, ale to pozamerytoryczny sposób argumentacji, więc nie będę go stosował. Ponieważ nie napisałaś nic merytorycznego, nie mam się do czego odnieść.

nazuul

Jednak dorzucę tylko jeden (z bardzo wielu) argumentów do naszej dyskusji. Broń sprzedają wszyscy, nawet polski businessman od respiratorów (jeśli tak dostarcza broń, jak respiratory, to można tylko współczuć). Żadnego ze sprzedawców broni nie da się porównać z amerykańskim kompleksem militarnym, który wytwarza i sprzedaje tyle broni, co cała reszta świata! Wywoływanie na siłę konfliktów militarnych na całym świecie i sprzedaż broni takim koryfeuszom demokracji Jak np. Arabia Saudyjska to dla tego kompleksu kwestia być albo nie być. Mógłbyś wskazać, gdzie to Rosja za cały czas swojego istnienia wywołała konflikt militarny? Krym? Awantura od A do Z sprokurowana przez CIA, mrs Nolan barwnie opwiadała o wydanych na ten cel 5 mln dolarów i o wybieraniu przez nią osobiście członków rządu Ukrainy po obaleniu Janukowycza.

elzunia_filmweb

Mógłbyś wskazać interwencje militarne Rosji w całym czasie jej istnienia po upadku Bloku Wschodniego? Krym? Wolne żarty. Pierwszym aktem prawodawczym Wierchownej Rady był wydany dla mieszkańców Krymu zakaz mówienia po rosyjsku - dla regionu, którego 85 % obywateli w ogóle nie zna rosyjskiego! Byłam, wiem. Wtedy ludność Krymu, z wyłączeniem części Tatarów (część też nie miała ochoty uczyć się ukraińskiego) zwróciła się do Putina, po przeprowadzeniu referendum, o ponowną inkorporację Krymu do Rosji, do której półwysep należał do chwili niewczesnego przekazania go Ukrainie przez Ukraińca Chruszczowa. I ciekawy to podbój, w którym nie spłynęla ani jedna kropla krwi, prawda?

elzunia_filmweb

O konflikcie na Krymie już wcześniej linkowałem wiarygodne źródła, zapoznaj się z nimi i nie pisz głupot w stylu "nie spłynęla ani jedna kropla krwi" ani nie powołuj się na nieweryfikowalne dane.

elzunia_filmweb

"wytwarza i sprzedaje tyle broni, co cała reszta świata" jest niejasne, bo nie wiadomo, czy chodzi o broń też na użytek wewnętrzny ani jakiego okresu to dotyczy.
"From 2015-2019, the U.S. contributed to about 35 per-cent of worlds arms exports"
"Russia was the second-largest arms exporters in the last 5 years. Even though arms exports decreased by about 18 per-cent, Russia remains the second-largest arms exporter."
źródło: https://internationalinsider.org/the-5-major-arms-exporters-in-the-world/
Szczegółowe statyskyki za różne lata można sprawdzić tutaj: https://armstrade.sipri.org/armstrade/html/export_values.php
USA ma największy potencjał w tym zakresie, więc nie może dziwić, że najwięcej eksportują. Przyjmując powyższe 35% (nie ponad 50%) dla USA i 18% dla Rosji (i porównując każde inne państwa), trzeba określić, czy bierzemy pod uwagę same absolutne dane, czy je relazywizujemy powórnując np. do liczby mieszkańców czy PKB. Oba państwa wydają na zbronenia ok. 4% PKB, z tym że PKB USA jest >10 razy wyższe i ludności jest >2 razy więcej. Gdy zatem porównać potencjały obu państw, to biorąc pod uwagę potencjał ludnościowy, oba sprzedają proporcjonalnie podobną ilość broni a biorąc pod uwagę potencjał gospodarczy, to Rosja sprzedaje proporcjonalnie 5 razy więcej.
źródła danych: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rosja
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stany_Zjednoczone
W 2019 r. Rosja też sprzedawała broń Arabii Saudyjskiej, jak też w latach 2015-2018 np. Iranowi, Mjanmie, Syrii.
źródło: armstrade.sipri.org
(konkretnie https://armstrade.sipri.org/armstrade/html/export_values.php , ale samemu trzeba ustawić parametry wyszukiwań)
Rosjanie również wywołują konflikty, już wcześniej linkowałem do spisów.
"Mógłbyś wskazać, gdzie to Rosja za cały czas swojego istnienia wywołała konflikt militarny?"
głupie pytanie, skoro państwo istnieje co najmniej od XV-XVI w.

Druga strona, tj. ZSRR a obecnie Rosja robiła i robi to podobnie: sprzedaje broń (warto brać pod uwagę potencjał zbrojny obu - ile mają do zaoferowania), wpływa na zmianę władz, wspiera dyktatorów, wysyła wojska i robi jeszcze gorsze rzeczy, jak zbrodnie wojenne. Zważ na natężenie takich działań - por. np. Pinocheta z Kimami z Korei.

Można porównać działania, które podajesz z analogicznymi ZSRR-Rosji w latach po IIwś. Temat jest bardzo obszerny i to raczej nie jest miejsce na roztrząsanie tak ważkich, szerokich, skomplikowanych spraw.
Można np. dokonać przeglądu następujących zagadnień:

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wars_involving_the_United_States (tu są też wcześniejsze konflikty)
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wars_involving_the_Soviet_Union + https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wars_involving_Russia (tu są też wcześniejsze konflikty)

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Invasions_by_Russia + https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Invasions_by_the_Soviet_Union
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Invasions_by_the_United_States

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_involvement_in_regime_change
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_involvement_in_regime_change

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Human_rights_abuses_in_Russia + https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Human_rights_abuses_in_the_Soviet_Union
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Human_rights_abuses_in_the_United_States

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Russian_war_crimes + https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Soviet_war_crimes
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:United_States_war_crimes
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_war_crimes

https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_killings_under_communist_regimes
vs.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-communist_mass_killings

Ponadto ZSRR-Rosja-komuniści np. po 1945 r. (nawet już wyłączając np. chińskich) mają na swoim koncie działanie, które nie mają swoich odpowiedników w historii USA:

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Communism-based_civil_wars

https://en.wikipedia.org/wiki/Classicide

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_genocides_by_death_toll

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Political_repression_in_the_Soviet_Union + https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Political_repression_in_Russia

Nie neguję np. zbrodni wojennych USA w 2 wojnie indochińskiej. Trzeba jednak patrzeć całościowo, nie antyamerykańsko.
Jak widać, bilans ofiar USA, ich sojuszników, im podległych, wspieranych i inspirowanych ideologicznie wypada zdecydowanie korzystniej niż analogiczny bilans ZSRR-Rosji (+ich sojuszników, im podległych, wspieranych i inspirowanych ideologicznie). Zarówno jeżeli chodzi o rozmiar szkód (liczba zabitych, przesiedlonych itp.), natężenie szkód (np. żaden sojusznik/protektorat USA nie dokonał zbrodni porównywalnych z kambodżańskim ludobójstwem - ang. classicide).

Wskazane przez Ciebie ramy czasowe - gdyby je rozszerzyć np. do rewolucji bolszewickiej stawiłyby ZSRR w jeszcze gorszym świetle - ilościowym i jakościowym, np.
https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

NATO (kapitalistyczny zachód) i Układ Warszawski (socjalistyczny wschód) różniły się w ogólnym zarysie natężeniem: dobrowolności członkowstwa, poszanowania praw człowieka, demokratyzacji itd.
Nie bez powodu to raczej ludność podległa ZSRR chciała i w sporej części dołączyła do drugiego obozu. Widzimy to zresztą naocznie w Polsce.

Pisanie o "hańbie wasalizmu" i "kodeksie moralnym i ofiarach" brzmi demagogicznie. Gdy się porówna "wasalizm" Polski względem USA a względem ZSRR to widać, co jest/było lepszą opcją. To o ofiarach też można odwrócić.

użytkownik usunięty
nazuul

Szanując mocno prawa człowieka CIA przemycało narkotyki ( współpracując z kartelami ) , są filmy na ten temat . Sprzedawali je swoim obywatelom , na siłę chcesz wybielić swoich bohaterów . Bazy wojskowe na całym świecie , broń atomowa rozmieszczona na różnych kontynentach . Wszystko w imię pokoju ? Ja Ros nie broniłem . ale skala jest nie do porównania , chociaż ci się tak wydaje . Co do okresu 2 wojny gdzie w ZSRR rządził potwór Z Gruzji , to najgorzej doświadczyli jego rządów sami Rosjanie . Ciekawe jak by zareagowała USA na bazy wojskowe w Kanadzie i Meksyku ? Kiedy Ros chciała to zrobić na kubie zagrozili wojną atomową . Głód na Ukr to nie to samo co ludobójstwo . Ciekawe jakie były następstwa wojen USA , mam namyśli te długo falowe . Po-wtórze wojnę na UKRAINIE rozpętało USA i żyje się tam od tego czasu znacznie gorzej , wiem to od rodziny , nie PL telewizji . Od lat próbują zdestabilizować Gruzję i Białoruś dla swoich potrzeb . Wyszczególniłem w poprzednim poście tylko część świństw jakie USA zrobiło światu . Ten kraj powstając zrobił jedno z większych ludobójstw na autochtonach . Nie ma tam demokracji tylko ułuda . Tym krajem sterują potężne konsorcja za pomocą rządowych agencji . Obejrzyj przemówienie Regana z Wall Street , gdzie Donald Regan mówi za plecami prezydentowi co ma powiedzieć . Wzięli aktora bo nadawał się do odgrywania roli prezydenta USA . Z Dokumentu https://www.filmweb.pl/film/Kapitalizm%2C+moja+miłość-2009-490108

Proszę nie stwierdzać, że coś napisałem jeżeli tego nie robiłem np. "na siłę chcesz wybielić swoich bohaterów".
Nie neguję negatywnych działań USA. Staram się obiektywnie patrzeć na sprawy.
Oczywiście, że prawdopodobnie CIA przemycało narkotyki (zob. np. https://en.wikipedia.org/wiki/CIA_involvement_in_Contra_cocaine_trafficking ), ale to nie ta skala natężenia co zabijanie ludzi np. w Wielkim Głodzie, do tego porównaj np. stosunek samego państwa do wydarzeń: śledztwo, wolność mediów w USA a karanie za rozpowszechnienie informacji w ZSRR (zob. https://en.wikipedia.org/wiki/Denial_of_the_Holodomor ). Czy hołodomor to "ludobójstwo" to akurat zależy bardziej od prawnych definicji. Historiografia jest zgodna, że było to celowe zagłodzenie.
Jeżeli wojnę na Ukrainie rozpętało USA, to trzeba też stwierdzić, że jeszcze bardziej rozpętała ją Rosja. Przede wszystkim to jednak wynik sporów wewnętrznych, rzecz jasna podsycanych np. przez inne państwa. Tylko sprzedania broni nie można porównywać z wysłaniem "zielonych ludzików". Zob. np.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aneksja_Krymu_przez_Rosję
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_w_Donbasie

Tak samo oczywiste jest np., że USA "powstając zrobił jedno z większych ludobójstw na autochtonach". Zauważ, że Rosja zrobiła coś podobnego (zob. https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_conquest_of_Siberia ), ale mało kto wie o tym. USA samo eksportuje ten temat, nawet w popkulturze.

"Bazy wojskowe na całym świecie , broń atomowa rozmieszczona na różnych kontynentach . Wszystko w imię pokoju "
Pewnie, że tak. Ale to samo o Rosji trzeba stwierdzić. Tylko Rosja nie ma baz w tylu miejscach co USA, bo nie mają na całym świecie tylu sprzymierzonych państw i mniejsze zdolności logistyczne.

To samo z wadliwością demokracji - w Rosji jest bardziej wadliwa niż w USA.

Problem z Rosją nie dotyczy tylko Stalina. Oczywiste też, że zwycięstwo nad nazizmem to zasługa przede wszystkim Rosji. Tylko komuniści nie byli wiele lepsi od nazistów.

"Ja Ros nie broniłem . ale skala jest nie do porównania , chociaż ci się tak wydaje"

Jest możliwa do porównania a patrząc obiektywnie, to na niekorzyść Rosji bilans wypada.

Można wskazać jeszcze na inne negatywnie działania USA, jak tajne więzienia, inwigilacja itd. Ale jak się spojrzy na to co oferuje USA i Rosja, to lepiej trzymać z tymi pierwszymi jednak.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Póki co tylko to, później może odpowiem więcej: podaj cytat, który potwierdza to: "Jak zacięta płyta piszesz że nie ważne ilu zabije USA to będzie to w imię dobra i trzeba być ich wasalem"

użytkownik usunięty
nazuul

"Można wskazać jeszcze na inne negatywnie działania USA, jak tajne więzienia, inwigilacja itd. Ale jak się spojrzy na to co oferuje USA i Rosja, to lepiej trzymać z tymi pierwszymi jednak."

Sam potwierdziłeś że ofiar było miliony , mnóstwo wywołanych konfliktów , wszystkie inne rzeczy które wyszczególniłem . I z uporem maniaka " lepiej trzymać z tymi pierwszymi"

Kończ waść wstydu oszczędź sobie .

Wskazany cytat nie potwierdza Twojego stwierdzenia. Czytaj uważnie. Ponadto nie potwierdzałem wszystkiego co wyszczególniłeś. To nie ja powinienem się wstydzić.

użytkownik usunięty
nazuul

Popierając zło jest się takim samym , ten cytat dokładnie na to wskazuje . Starczy odwracania kota ogonem , wypisuje się z tej bez sensownej dyskusji .

To może inaczej - uważasz, że Rosja pozytywniej zapisała się dotąd w historii świata, że obecnie byłaby dla Polski lepszym sojusznikiem niż USA?

użytkownik usunięty
nazuul

Coś dodam , nie wyobrażam sobie żebyśmy byli wasalami Rosji , lub kogokolwiek innego . Tylko współpraca na równych zasadach , bez kłamstw i manipulacji . Tyczy to się współpracy z kimkolwiek .

Pewnie, że idealną sytuacją byłoby gdyby to Polska dyktowała warunki pozostałym. Bądźmy jednak realistami.
Przyjmijmy sobie skalę liniową od 1 do 10, gdzie na jednym końcu (1) jest bycie pod protektoratem innego państwa ("wasalism"), na drugim (10) bycie protektorem ("suwerenem") a pośrodku mamy równorzędność. Obecnie względem USA jesteśmy powiedzmy w ok. 3 (jeszcze kilka lat temu może 4 była), może realne byłoby osiągnięcie 6.
Jednak wolę być w 3 w stosunku do USA niż w stosunku do Rosji.

nazuul

* oczywiście z tą "6" to pomyłka pisarska, powinno być "5" (wątpliwe, abyśmy byli wobec USA silniejsi niż oni są do nas)

"Argument z mediów" i "argument z nieprzekonywalności" mógłbym odwrócić, wskazując, skąd czerpiesz swoje przekonania, ale to pozamerytoryczny sposób argumentacji, więc nie będę go stosował. To nie Ty mi powinieneś pisać o wstydzie.

Kiedy byłeś na Krymie? Imiona, nazwiska, dane kontaktowe ludzi, na których się powołujesz - albo ich nie ma. To co stosujesz z "rodziną na Ukrainie" to klasyczny pseudoargument typu "móg kolega gej nie popiera parad równości" - nieweryfikowalne informacje, mające robić wrażenie bycia danymi z pierwszej ręki. W poważnej dyskusji się nie stosuje argumentów nieweryfikowalnych.
"... jedz tam i powiedz że ich Ros okupuje" - podobnie: 1) aby znać fakty nie trzeba być na miejscu, 2) większość ludności to Rosjanie, 3) nie ma tam wolnego wstępu, 4) to byłoby niebezpieczne.
Chcesz źródło, lepsze niż to Twoje, bo weryfikowalne? Zob. np. tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aneksja_Krymu_przez_Rosję

"Masz coś nie tak z interpretacją faktów , nieuleczalnie zindoktrynowany"
- mógłbym odwrócić, jak z wieloma innymi stwierdzeniami, ale to pozamerytoryczny sposób argumentacji, więc nie będę go stosował.
- dostrzegam manipulację w mediach głównego nurtu, poza nimi też.

Weźmy to co podlinkowałeś, bo to podlinkowałeś - nazywane tam oraz przez Ciebie "zbrodnią w Odessie". Czy nie było o tym w polskich telewizjach głównego nurtu to nie wiem. Ale w mediach głównego nurtu - owszem było, zob. https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zamieszki_w_Odessie&oldid=56407501
Co się tam zdarzyło to nie wiem, różne źródła podają różne wersje. Podane przez Ciebie jest dość jednostronne.
Promajdanowcy swoje na sumieniu mają o załóżmy, że było tak, jak sugeruje artykuł z Myśl Polska. Tylko co z tego ma wynikać? Że Rosja jest dobra a USA jest złe? Że media głównego nurtu kłamią a niektóre niszowe nie?

Przypomnę od czego temat się zaczął: "pomoc rosyjskim weteranom wojen w Czeczenii, Gruzji, Ukrainie i Syrii". To wspieranie zbrodniarzy i wrogów.

użytkownik usunięty

Dalej brniesz w nieweryfikowalne dane, też mogę napisać, że mam znajomych czy rodzinę gdzieś i że coś twierdzą. Tylko żaden z tego argument. Tak samo z argumentum ad hitlerum, argumentum ad personam. Faktycznie, inny poziom argumentacji stosujemy.
Czy zgodnie z Twoim "rozumowaniem rzeczywistości" to Rosjanie nie są zbrodniarzami i nie są wrogami Polski?

użytkownik usunięty

Owszem, jestem propagandoodporny, a w każdym razie sie staram, sprawdzając różne źródła, stąd wnoszę, że np. - wbrew temu co twierdzisz, media głównego nurtu dopiero od paru lat (z 10 może) w kwestii Rosji nie są zbyt prorosyjskie jak wcześniej, tak też w miarę np. rządzący na zachodzie Europy politycy. Widać już dyskusja merytoryczna przerosła Ciebie, teraz to już tylko obrażanie rozmówcy pozostało. Ja wyciągam prosty wniosek: jeżeli jakieś państwo ma nas długo w swojej strefie wpływów wbrew naszej woli a po uwolnieniu gada i zachowuje się jak nasz wróg, to prawdopodobnie jest naszym wrogiem. Ale co z tego, skoro podobno byłeś na Ukrainie, to "wiesz", że Rosjanie nie wysłali zielonych ludzików, nie zajęli wbrew prawu międzynarodowemu jakiś terenów Ukrainy, rządzą "banderowcy" itp. (nie wiem, czy tak uważasz, ale z Twoich wypowiedzi tak wnioskuję).

użytkownik usunięty
nazuul

Nie odwracalnie zindoktrynowany i odporny na fakty , podałem ci zachodnie źródła co do wojen i ofiar usa . Jak podam fakt np. jako jedyni użyli broni atomowej na cywilach , ty odpiszesz swoje "ale Rosja" . Z uporem maniaka udajesz greka i odwracasz prawdę o 180 . Po raz trzeci czep się kogoś innego .

"Nieodwracalnie" piszemy łącznie.

Łatwo stwierdzić, że ktoś jest "zindoktrynowany i odporny na fakty" czy "z uporem maniaka udajesz greka i odwracasz prawdę o 180" - ale to tylko pustosłowie, bo nie wiesz tego ani zwłaszcza nie wykazałeś.

Źródła to przede wszystkim ja tutaj podawałem a nie Ty.
Ja podawałem w taki sposób, aby można było porównać. Ty podawałeś głównie jednostronnie: jakie to USA są złe.
Fakty rzeczywiście podawałeś, ale często wątpliwej jakości np. "1991 samoloty USA regularnie bombardują Irak . ONZ szacuje , że w wyniku bombardowań i sankcji w Iraku ginie 50 000 dzieci"
Por. z tym: https://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq#Estimates_of_deaths_due_to_ sanctions
(sprawa jest rzecz jasna znacznie bardziej skomplikowana)

Pewnie, że np. to USA zrzuciły bomby atomowe. Wiadomo kto, dlaczego, ile ofiar - nikt z USA temu nie przeczy.
Skoro tak bardzo Ciebie to boli, to nie odpowiem na to, że np. Rosja coś zrobiła*. Jak już pisałem: ja podaję fakty, wskazując źródła w taki sposób, aby można było porównać a ty podawałeś głównie jednostronnie.

Zatem, to nie ja "odwracam prawdę".

* np. ZSRR wywołało hołodomor

użytkownik usunięty

Znów na wstępie obrażasz - to świadczy jednak o Tobie a nie o mnie. Sugeruję używać również innych źródeł niż dokumenty. Jak wykazałem w poście powyżej, podajesz właśnie fakty wątpliwej jakości.

użytkownik usunięty
nazuul

Poblokowali mi komentarze wpisy . To napisze jeszcze raz ONZ szacuje , że w wyniku bombardowań i sankcji w Iraku ginie 50 000 dzieci" Źródło https://www.filmweb.pl/film/Zabawy+z+bronią-2002-35389
Co do twoich źródeł czyli Wikipedii powszechnie wiadomo że jest niewiarygodnym źródłem , dziesiątki publikacji znajdziesz na ten temat . Treści tam umieszczane może każdy edytować . Jeden z artykułów na temat Wikipedii https://edunews.pl/badania-i-debaty/opinie/4122-czy-wiedza-z-wikipedii-jest-wiar ygodna
Napisze powtórnie wojnę na Ukrainie rozpętało usa , pomogli dojść do władzy nacjonalistom którzy prowadzą politykę wrogom Rosji , oto chodziło usa . Gdyby nie pozwolili im pracować u nas już by gospodarczo zbankrutowali . Tak mam rodzinę na Ukrainie. Proszę jechać i zobaczyć pomniki upa-oun , ulice im poświęcone itd . Nie godzę się na destabilizację świata żeby móc sprzedawać broń i podporządkowywać sobie innych . Proszę nie odpowiadaj tym samym bo to sensu nie ma , nie odpisał bym żebyś nie zgłaszał moich wpisów .

Ta informacja oraz inne razem wymienione, rozpoczynające się od "1953 USA obala premiera Iranu , wprowadza dyktatora Szacha" pochodzą z sekwencji z piosenką "What a Wonderful World" z filmu Moore'a, konkretnie 26:16. W wersji na CDA lektor mówi "50.000" a napis "500.000".
Podałem wikipedię bo jest wolno-dostępna i traktuję ją raczej do ogólnego zorientowania się w temacie i sprawdzenia źródeł. Link o wikipedii podany przez Ciebie akurat dowodzi czegoś przeciwnego niż twierdzisz - przeczytaj co sam podlinkowałeś.
Możesz powtórzyć jeszcze z 10 razy, że "wojnę na Ukrainie rozpętało USA" (poprawiłem pisownię USA, nie kalecz języka np. stosując małe litery w miejsce wielkiej), ale bez wskazania jakiś sensownych źródeł twierdzenia to niewiele warte. Ja podałem linki na ten temat, możesz sprawdzić podawane w nich źródła.
"Nie godzę się na destabilizację świata żeby móc sprzedawać broń i podporządkowywać sobie innych"
- popieram. Tylko Ty ciągle podajesz, że robią to USA. W rzeczywistości różne inne państwa czy organizacje robią podobnie. Rosjanie też.
O "zielonych ludzikach", interwencjach zbrojnych (np. Syria na początku wątku wzmiankowana), atakach hakerskich, groźbach, "zakręcaniu kurka z gazem", zabójstwach nowiczokami, propagandzie, Russia Today, Sputniku (agencji informacyjnej), fake newsach, trollach, ingerowaniu w wybory, grania Smoleńskiem słyszałeś może?
Nie odpisuj, hehe.

użytkownik usunięty
nazuul

Na Krymie mieli moralny obowiązek ratować od pro upa-oun nacjonalistów z Ukrainy , którzy pierwsze co ogłosili zakaz mówienia po rosyjsku , znieśli to jak ich opinia między narodowa pohamowała . Sławne zawołanie nacjonalistów z Ukrainy " moskaliaku na hyliaku " mówi wszystko o ich stosunku do Rosjan . Do Polaków mają podobnie . Arabska "wiosna" to też robota usa hehe . Powtórzę bazy wojskowe na całym świecie , broń atomowa na różnych kontynentach , wojny w imię pokoju hehe . Słabe masz pojęcie o realiach , posługujesz się fobią , indoktrynacja zrobiła swoje , hehe .

użytkownik usunięty
nazuul

Jeszcze jedno skoro chciałeś mocno . Proponuje obejrzeć https://www.filmweb.pl/film/Brudna+gra-2019-821492
O współpracy usa i Wielkiej Brytanii w gromadzeniu kompromitujących informacji na temat członków Rady Bezpieczeństwa ONZ. Mają one posłużyć do uzyskania odpowiedniej liczby głosów dotyczących rezolucji w sprawie wojny z Irakiem . Dobrze wiedziało usa że broni chemicznej w Iraku nie ma . Tak pogrywa z całym światem usa .

"Na Krymie mieli moralny obowiązek ratować od pro upa-oun nacjonalistów z Ukrainy , którzy pierwsze co ogłosili zakaz mówienia po rosyjsku"

Czyli zielone ludziki na Krymie to wynik "moralnego obowiązku ratowania od pro upa-oun"?
Fakty są inne:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aneksja_Krymu_przez_Rosję

"zakaz mówienia po rosyjsku"?
Nie było takiego absolutnego zakazu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Język_rosyjski_na_Ukrainie

"Sławne zawołanie nacjonalistów z Ukrainy " moskaliaku na hyliaku " mówi wszystko o ich stosunku do Rosjan"
nie wiem, nie znam

https://en.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad_Oblast#Military

"Arabska "wiosna" to też robota usa hehe"
Tak, częściowo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Spring#Causes

Rosja nie ma tylu baz, bo ma mniejsze możliwości i mniej chętnych na instalowanie ich u siebie. Por. Polskę, większość nie chciał tu baz rosyjskich ale chce amerykańskie. Tu akurat się z większością zgadzam, że druga opcja lepsza.

Mógłbyś się odnosić do wszystkich podawanych przeze mnie danych i odpowiadać na pytania, np. czy uważasz, że Rosja pozytywniej zapisała się dotąd w historii świata, że obecnie byłaby dla Polski lepszym sojusznikiem niż USA?

Indoktrynacja, fobia - w kółko to samo, to samo o Tobie mógłbym stwierdzić.

Nie masz lepszych źródeł niż filmy?

użytkownik usunięty
nazuul

https://www.youtube.com/watch?v=yRe5gkhdKKk Wypowiedzi mieszkańców Krymu jak mieszka im się po przyłączeniu s powrotem do Rosji . Tam by ci wytłumaczyli co możesz zrobić ze swoimi faktami o aneksji . Co do filmu " Brudna Gra " to film biograficzny oparty na faktach , które są powszechnie już znane . O tym że wywiad usa wiedział że nie ma broni chemicznej w Iraku jest wiele publikacji sam sobie jakąś wybierz . Rosja nie ma możliwości żeby mieć bazy w innych krajach hehe dobre . usa bardzo pozytywnie zapisało się w historii świata hehe . Wyszczególniłem już dostatecznie czym się zapisali , polityki nie zmieniają pomimo ciągłych wpadek . Napuszczanie i ciągłe wojny wspaniały "sojusznik" .

Naucz się polskiego ("s powrotem").
Stwierdź, czy aneksa Krymu była legalna ("swoimi faktami o aneksji").
Nie przekręcaj moich słów ("Rosja nie ma możliwości żeby mieć bazy w innych krajach hehe dobre").
Stwierdź, z czym polemizuję a z czym nie ("usa bardzo pozytywnie zapisało się w historii świata hehe")
Odpowiedz na pytania.
Naucz się reguł dyskusji.