Absolutnie Genialna:
* obsada
* aktorstwo
* scenariusz
* reżyseria
* muzyka
* scenografia
* kostiumy
* efekty specjalne!
TOP 10 AKCJI / SENSACJI:
1. The Expendables 2
2. A Good Day To Die Hard
3. Tylko Strzelaj
4. Ryzykanci
5. Simon Sez
6. Od Kołyski Aż Po Grób
7. Zabójcza Broń 4
8. Ninja Assassin
9. The Punisher: War Zone
10. Men Of War.
Yippee Ki-Yey Ludziska!:)))
No wiesz może WSZECH CZASÓW to nie!!
Jednak film dobry.
Absolutnie genialna???
obsada - się zgodzę
aktorstwo - jw
scenariusz - i tak gra drugorzedną rolę
muzyka - szczerze powiedziawszy to nie przeszkadzająca ani nie wybitna
efekty specjalne - porządne
Do tego naprawdę doborowy humor!!!!
Porządne 7/10!!!
marzenie mojego dzieciństwa zostało spełnione. chwała sly za to co zrobił i przypomniał mi jak za dzieciaka z otwartą gębą oglądałem rambo, die hard, komando. dziękuje sly!
Moje też marzenie z dzieciństwa zostało spełnione .
A z filmów jakie najcześćiej oglądałem na VHS w dzeciństwie i
które do dziś uważam za najlepsze i kultowe to były :
1 Szklana Pułapka
2 Komando
3 Rambo 2
4 Pasażer 57
5 Samotny Wilk McQuade
6 Wygrać ze śmiercią
7 Ostry poker w małym Tokio
8 Podwójne Uderzenie
9 Czerwony Skorpion
10 Prawo Murphy"ego
Ach moja złota 10 z dzieciństwa .
hm najlepszy film wszechczasów to napewno nie bo sa jednak i złe strony ale jednak na 8 spokojnie,a co do top 10 to dziwny masz ranking,widocznie inne gusta.
Ach, nie spojrzałam na jakim forum jesteśmy i myślałam, że piszesz o DH5. Przepraszam za zamieszanie. ;-)
haha i tak wiem ze film jest zenujacy,ale twój mózdzek nie moze pojac ze w 2013 nie jest mozliwy dobry film sensacyjny.
" mózdzek"
Wspaniale tylko to nie ja tyle błędów popełniłem przy jednym słowie.
"nie moze pojac ze w 2013 nie jest mozliwy dobry film sensacyjny"
Oczywiście że nie bo powiedział to król Damian i on zawsze ma racje. :) Wielki zazdrośnik który jedzie po każdym nowym filmie w którym nie gra Seagal. :)
wtedy były dobre filmy akcji,a teraz ich niema dlatego jakosc filmu die hard 5 jest wiadoma
Lata 80 do bani bo Seagal miał tylko jeden film nikt wcześniej nie pomyślał jaki on świetny, lata 90 najlepsze a 00 słabe bo Seagal kręcił słabsze filmy tzn że kino akcji upadło. :)
widziałem wiele,i nie tylko o seagala chodzi ale ogólnie kazdy kreci teraz gorsze filmy akcji
a pomyslales dlaczego? Coraz mniej ludzi chce je ogladac. Ludzie wola glebsze kino. Lepsze scenariusze (najlepsze filmy sensacyjne zazwyczaj sa niezmiernie liniowe i proste jak budowa cepa, chociaz bylo kilka wyjatkow). A co do Seagala... to najbardziej drewniany odtwroca (aktorem go nazwac nie mozna, podobnie jak braci Mroczkow, aktorsko to ta sama liga) rol w filmach sensacyjnych. Chociaz wygrac ze smiercia bylo calkiem fajne. Nie jego to zasluga, ale film fajny. A co do Ex2, jesli dialogi i sposob prowadzenia kamery sa takie same jak w jedynce, to ja chyba podziekuje i nie obejrze...
I to jest bardzo poważny problem. Nagle ludziom się coś powaliło, że zapragnęli oglądać "głębsze kino". Moim zdaniem wynika to tylko z tego, że chcą zaszpanować swoją wiedzą na temat kina ambitnego. Kurde przecież kino zawsze stanowiło rozrywkę i takie ma być jego główne zastosowanie. Jak ludzie tego nie rozumieją to niech lepiej wogóle nie chodzą. Kino=rozrywka i tak trza na to patrzeć. Jak chcesz coś bardziej ambitnego to idziesz do teatru. No ale jest faktycznie tak jak napisałeś. Inna sprawa, że od bardzo dawna nie było normalnego akcyjniaka bo tych wszystkich przeładowanych śmiesznie wyglądającymi CGI to nie liczę jako kino akcji. Co do EX2 to zostało tam naprawione wszystko co cię denerwowało w pierwszej. W tym najważniejsze - praca kamery, teraz sprawia wrażenie filmu nakręconego w latach80/90, szerokie ujęcia i brak szybkich zbliżeń.
w takim razie obejrze, chocby dla Dolpha ;P co do ambitnego kina...przeciez mnostwo takich filmow, znacznie nawet lepszych od wspolczesnych powstalo znacznie wczesniej, chocby w latach 70-tych czy 80-tych. Da sie lubiec i takie kino i takie. Czasem mam ochote na glebokie przemyslenia, czasem na czysta rozrywke. Co do wspolczesnego kina akcji, problem jest, jak sadze, glebszy. Otoz ciezko jest wymyslec scenariusz ktory nie bedzie kopia z kopi, z kopi, z kopi (...) z kopi. Sadze ze rozumiesz? Ilez mozna walkowac tematyke policyjna (brudny harry czy bad cop), samotnego twardziela vs caly swiat (rambo, commando, die hard) czy filmy walki-mordobicia? (te akurat umarly smiercia naturalna niestety). Scenarzystom brak pomyslow niestety. A kiedy powstal ostatni film wojenny gdzie jest zarowno akcja jak i swietny scenariusz (jak np lowca jeleni...no ok, tam jest malo wojny, ale wiadomo o co kaman, full metal jacket czy pluton?)...ostatnim takim filmem byl szeregowiec ryan, ale nie dorownal do klasyki...kino to okresy. Pare lat temu rzadzily komedie romantyczne np. Miejmy wiec nadzieje ze kino sensacyjne powroci w chwale.
Czy efekty lepiej wyglądały w 4 czy 5. Na razie wiem że było więcej, chodzi teraz o jakość.
Aha. C
Ciężko jest mi to określić z racji tego, że nie przepadam za tym. W pewnych momentach wydawało się, że w DH5 wyglądało to lepiej, ale potem (pod koniec filmu) pojawił się taki moment, że wyglądało to podobnie jak w DH4, albo nawet gorzej.
Śmiało możesz oglądać film. ;-)
Mi się podobały efekty specjalne w tym filmie .Były bardzo dobre i rozsądnie dodane .Przecież na boga ten film bez efektów specjalnych wyglądał by jak ,,Tania Sprawiedliwość Ulicy ,,
Zdaję sobie sprawę, że żyjemy w 2013 roku i że komputeryzacja zalała kino akcji. Na prawdę, nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby efekty ładnie wtapiały się w akcję.
kazdy normalny podzieli moja opinie takze jezeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to se odpusc.
Każdy normalny człowiek ocenia film wtedy jak go obejrzy. Tego nie zrobiłeś co dalej mnie przekonuje o twoim dziecinnym zachowaniu.
Z twoją top listą się absolutnie nie zgodzę. Każdy ma prawo do własnego gustu, ale pominąć chociażby Rambo, albo zamiast Szklanej Pułapki 1 dać 4 to już graniczny ze zbrodnią ;)
1. Rambo a właściwie "John Rambo" zajmuje 1 miejsce na mojej liście Top 10 Dramatów,
bo jak doskonale pewnie wiesz - "John Rambo" to dramat wojenny, a nie film akcji.
Z filmów Sylvestra Stallone i tym samym Ojca Kina Akcji - dałem właśnie "EX2",
bo to Najlepszy Film Akcji jaki widziałem w życiu!
2. Na mojej liście jest 5-ta część "Die Hard", nie 4-ta:)