Noce w Rodanthe

Nights in Rodanthe
2008
6,6 28 tys. ocen
6,6 10 1 27944
5,1 8 krytyków
Noce w Rodanthe
powrót do forum filmu Noce w Rodanthe

Nie czytałam książki, ale znając geniusz Nicholasa Sparksa to nie wierzę, żeby to była dobra
ekranizacja. Film wydaje mi się urwany pod koniec, jakby czegoś brakowało... No ale
ogólnie historia miłości, która uskrzydla - piękne :)

ocenił(a) film na 5
clarabuffy

Film jest o wiele lepszy od książki. Aczkolwiek moim zdaniem wszystkie ekranizacje książek Sparksa sa lepsze niż jego książki. Przeczytałam kilka i naprawdę podziwiam ludzi którzy uważają go za geniusza.

ocenił(a) film na 7
wer__ndzia

Czy ekranizacje są lepsze od książek nie będę polemizować, bo z książek przeczytałam tylko bodajże 2. Ale filmy... Taki "Pamiętnik" czy "I wciąż ją kocham"? MAGIA. Ja tylko czekam na kolejne filmy ;)

ocenił(a) film na 5
clarabuffy

Akurat ani Pamiętnik, ani I wciąż ją kocham nie wzbudził we mnie żadnych głębszych emocji. Nudne historyjki, których autor chciał pokazać dramaturgię sytucaji i nie do konca mu to wyszło. Do tego przedłużające się niepotrzebnie sceny i zero jakichś większych zwrotów które by wciągnęły widza w film.

ocenił(a) film na 7
wer__ndzia

Cóż. Kwestia gustu. Dla mnie oba, a szczególnie Pamiętnik był niesamowicie wzruszający.
Więc którą ekranizacje polecasz?

ocenił(a) film na 5
clarabuffy

Ostatnia piosenka jest niezła. Ale najlepszym filmem jest oczywiście Szkoła uczuć. Milion razy lepsza od książki.

ocenił(a) film na 9
wer__ndzia

uwielbiam filmy na podstawie książek Sparksa, ale same książki rzeczywiście tak strasznie, jak to się powszechnie uważa, zachwycające nie są. Jak na razie przeczytałam 4 i biorę się za kolejną. Najbardziej podobała mi się 'ostatnia piosenka', ale filmy wszystkie są super. A co do ' Szkoły uczuć' to film znacznie przebija książkę.

ocenił(a) film na 5
MonAa

No ja właśnie przeczytałam trzy. W domu mam cztery. Z tych co posiadam to właśnie ostatnia piosenka mi została do przeczytania. Ale ani Szczęściarz, ani Noce w Rodante, ani Szkoła uczuć, nie przypadły mi do gustu delikatnie mówiąc. Mam wrażenie, że autor opisuje coś o czym nie ma pojęcia, na siłę chcą wzbudzić jakieś emocje które są zerowe. A styl ma taki nużący, jakby ciągnął zdania, jedno za drugim na siłę.

ocenił(a) film na 9
wer__ndzia

dokładnie, czegoś brak w tych książkach. 'ostatnia piosenka' akurat mi się nawet podobała ;) teraz zabieram się za 'pamiętnik' - zobaczymy jak będzie z tą książką.

ocenił(a) film na 5
MonAa

Pamiętnik to ja się nawet boję ruszyc.

wer__ndzia

Ekranizacje lepsze niz ksiazki...chyba zadnej nie czytalyscie.Kompromitujecie sie takimi wpisami

ocenił(a) film na 5
Marinhho

Tak masz rację, wypowiadam sie na temat czegoś, czego nawet w ręku nie miałam. Oczywiście, ze czytałam książki tego pana, i uważam, że sa mniej niz przeciętne. Ale wam sie moga podobac. Nie krytykuje cudzego zdania, tylko wyrazam swoje.

wer__ndzia

Tylko "Pamietnik" dalo sie ogladac. "List w butelce "wylaczylem po 10 min ,takie sa wlasnie te ekranizacje.Rzadko zdarza sie by film dorownal ksiazce i nie chodzi mi tylko o Sparksa.Nie krytykuje Twojego gustu, mozesz lubic innych autorow ale zachowania, opinie mozna oceniac.Wyglaszajac takie opinie poprostu sie skompromitowalas

ocenił(a) film na 5
Marinhho

Nie wiem czemu się Twoim zdaniem skompromitowałam. Chyba nie do końca rozumiesz sens tego słowa. Ja nie mówię, że wszystkie te filmy sa genialne, ale lepsze na pewno od książek. Styl tego pana mi nie odpowiada i tylko próbuje zrozumiec na czym polega jego fenomen. Ale ja przynajmniej swoje zdanie wyraziłam i poparłam argumentami. Twoje zdanie niestety opiera się na tym, że się "kompromituję" i nie wysunąłeś żadnych argumentów.

ocenił(a) film na 4
wer__ndzia

ja czytałam szkołę uczuć i pamiętnik i uważam filmy za lepsze (zwłaszcza szkoła uczuć).,.. z ekranizacji zostały mi już tylko noce, list w butelce i bezpieczna przystań, która premierę ma w tym roku :) ktoś może mi powiedzieć czy warto obejrzeć/czekać na te filmy?

ocenił(a) film na 7
tolerancja91

Przeczytałam wszystkie książki Sparksa i żadna ekranizacja nie podobała mi się bardziej niż pierwowzór

ocenił(a) film na 7
bj12

posiadam wszystkie książki Sparksa i do przeczytania zostały mi dwie, ogladalam tez wszystkie ekranizacje jakie dotad wyszly i wnioski mam nastepujace: ekranizacja wygrywa z książka tylko w jednym przypadku - Szkoła uczuć. Jesli chodzi o reszte to zdecydowanie bardziej podobały mi się ksiażki, co nie znaczy, że filmy były zle. Jednak z filmów najmniej podobały mi się I wciąż ją kocham oraz Ostatnia piosenka (chyba to z racji wieku, bo wiem, że akurat te dwa filmy ciesza sie popularnoscia).

ocenił(a) film na 7
tolerancja91

Jeśli chodzi o List w butelce to od tego filmu zaczeła się moja przygoda ze Sparksem. Czyli krótko mówiąc zachwycil mnie do tego stopnia, że musiałam kupic książke :) Co do Bezpieczniej przystani to z niecierpliwoscia czekam na ten film, jak sie tylko pojaiw na pewno zaopatrze sie w dvd :)

ocenił(a) film na 7
oladt

Nie wiem czy się pojawi bo premiera w USA była w lutym tego roku a w Polsce nadal się nie ukazał. Oglądałam go na jakiejś stronce i stwierdzam, że jak książkę uważałam za jedną z najlepszych a przeczytałam praktycznie wszystkie to ekranizacja jest strasznie skopana.