PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103181}

Nocne plemię

Nightbreed
1990
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2866
5,8 5 krytyków
Nocne plemię
powrót do forum filmu Nocne plemię

Jako, że nie zamierzam tracić czasu na wywody na temat zalet i wad tegoż filmu, postanowiłem ułożyć krótką, lecz treściwą listę jego plusów i minusów.
Plusy:
+ Dość przyjemne aktorstwo (zaskoczył mnie pan Cronenberg - dobry reżyser w aktorstwie też się sprawdza).
+ Płynna i zrównoważona praca kamery.
+ Generalnie reżyseria (pan Barker dobrze się spisał reżyserując ten i poprzedni film - "Hellraiser", szkoda, że jego twórczość filmowa nie wychodzi zbytnio ponad to).
+ Muzyka.
+ Charakteryzacja i efekty specjalne.
+ Ogólnie świetna strona wizualna.
+ Jedna KAPITALNA scena morderstwa (mniej więcej początek filmu), niesamowicie nakręcona, naturalnie szokująca i w związku z tym straszna.

Minusy:
- ... nie wiele więcej takich scen.
- Niektóre reakcje bohaterów.
- Niektóre rozwiązania.
- Kilka scen: m.in. wątek księdza i retrospekcja morderstw z krzyżami w tle.
- Niestety fabuła i scenariusz (największy minus).
- Choć przyjemnie mi się oglądało, czasem miałem wrażenie, że z mocniejszego horroru fantasy film z czasem przechodzi w produkcję familijną-fantasy z elementami horroru.

Wracając do tytułu tego tematu - ciekawym, chociaż ryzykownym posunięciem było odwrócenie ról, czyli źli ludzie vs... neutralne potwory, a właściwie resztka zaginionej cywilizacji. Po części udało się to panu Clive'owi Barkerowi, ale dużą przeszkodą filmu jest niestety jego fabuła - mieszanka wątków ciekawych i mrocznych z lekko żenującymi w tym przypadku elementami fantasy, które zostały źle poprowadzone, aczkolwiek można by było to uratować. Pomimo tego ta produkcja dostaje ode mnie mocne 6/10 i żywię nadzieję, że wkrótce znowu mnie najdzie ochota na ponowny seans z "Nocnym Plemieniem". ;)