PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103918
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Uśmiałem się okrutnie i mam problem z oceną tego filmu. Ocenić w kategorii komedia, czy luźna interpretacja Biblii? Bardzo luźna.

To, że film mi się nie podobał, nie znaczy, że jest złym filmem. Problem polega na tym, że w całej historii jedynymi zgodnymi elementami jest Noe i Arka, nic więcej. Sam Noe ukazany jest jako alkoholik, psychopata (ten szał w oczach gdy szedł ze sztyletem na niewinne niemowlęta) i człowiek do zadań specjalnych, który ma pomóc Bogu w zniszczeniu świata.

Dodatkowy niesmak budzi wątek Chama, który przez większość filmu ma problem, że nie ma komu zrobić dobrze (i odwrotnie). Noe postanawia więc znaleźć synom żony, jednak rezygnuje z pomysłu bo i tak wszyscy muszą zginąć, nawet te wspomniane wcześniej niemowlęta. Szkoda mu kwiatka czy rannego jelonka, ale z zimną krwią potrafi zabić trzech gości, czy wnuczęta. Reasumując Noe można spokojnie zaliczyć jako drugą część Gladiatora.

plede11

Jak rozbawił Cię film to polecam przeczytać jeszcze książkę, na której podstawie powstał.
Tam dopiero się cuda dzieją. Można skisnąć. XD